Favorita, o capodoperă a romanului istoric japonez

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 25 octombrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la o seară japoneză dedicată lansării romanului Favorita de Yasushi Inoue, recent apărut în colecția Raftul Denisei

O capodoperă a romanului istoric, Favorita reconstituie povestea de dragoste dintre împăratul Xuanzong și Yang Guifei, Soția Prețioasă, devenită un celebru mit al iubirii, tot atât de cunoscut în Asia pe cât este cel al lui Tristan și al Isoldei în Occident. Vor vorbi prof. dr. Florentina Vișan, lect.dr. Alexandra Marina Gheorghe și prof.dr. Anca Focșeneanu, traducătoarea romanului. Moderatorul serii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. În partea a doua a evenimentului, cu ajutorul studenților din Clubul de Kitsuke (Secția de Limba și Literatura Japoneză) va avea loc o prezentare a costumelor japoneze tradiționale, cu accent pe legătura modelelor și culorilor cu natura și anotimpurile, urmată de o demonstrație de îmbrăcare de yukata.

„Patosul omenesc și suferința, singurătatea și izolarea, fatalismul oriental și conceptele budiste despre predestinare alcătuiesc firul predominant în țesătura scrierilor lui Yasushi Inoue.“ Leon Picon

Pasionat de istoria Japoniei și a Asiei (în special a Chinei), Yasushi Inoue a călătorit mult în tot acest spațiu, lucru reflectat în multe din romanele sale. În Favorita, Yasushi Inoue suprinde cei șaisprezece ani petrecuți de împăratul Xuanzong din dinastia Tang alături de Yang Guifei, una dintre cele patru frumuseți clasice ale Chinei, o iubire mereu tulburată de intrigile și uneltirile de la Curte, de miniștri însetați de sânge, generali ambițioși, eunuci vicleni și splendide concubine. Scriitorul japonez redă, cu infinită grijă pentru veridicitate și detaliu, personaje istorice, dominate de pasiuni și spaime.

Yasushi Inoue (1907—1991) s-a născut la Asahikawa, în Hokkaidō. A absolvit în 1936 Universitatea Imperială din Kyōtō (estetică și filozofie), cu o teză despre Paul Valéry. Până la sfârșitul războiului a publicat mai mult poezie, deși a obținut și un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, în 1936). S-a impus însă ca prozator abia la vârsta de 42 de ani, cu nuvelele Lupta de tauri (Tōgyū) și Pușca de vânătoare (Ryōjū), pentru cea dintâi primind, în anul 1949, Premiul Akutagawa. Vasta sa operă cuprinde peste 40 de romane, peste 80 de nuvele, un mare număr de proze scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri și însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică și critică literară, scrieri diverse. Douăzeci și opt dintre prozele sale au fost ecranizate (printre regizori: Kumai Kei și Inagaki Hiroshi), iar cinci au stat la baza unor seriale de televiziune. În 1964 a fost ales membru al Nihon Geijutsuin (Academia Japoneză de Arte), iar în 1976 a primit Bunka kunshō (Ordinul „Meritul Cultural“). A mai primit Marele Premiu pentru Literatură al Japoniei (în 1982), Premiul Asahi (în 1985, pentru întreaga activitate literară), iar în 1986 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Beijing. Din opera sa au fost traduse și publicate până acum în limba română nuvelele Pușca de vânătoare (Humanitas Fiction, 2013, 2017) și Dragostea, și moartea, și valurile (Shi to koi to nami to; Humanitas, 2008), romanele Lupul albastru (Aoki ookami; Humanitas, 1999), Maestrul de ceai(Honkakubō ibun; Humanitas Fiction, 2014), Nobila doamnă din Yodo (Yodo-dono nikki; Humanitas Fiction, 2016), Favorita (Yōkihi den; Humanitas Fiction, 2017), precum și volumul de povestiri Cupa de cleștar (Humanitas Fiction, 2010).

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Secția de Limba și Literatura Japoneză a Universității din București. Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.