Fără examen de admitere

Probele de admitere la facultate au fost înlocuite, în ultima vreme, de concursurile de dosare.

Din ce în ce mai multe universităţi au renunţat la examenul de admitere şi au introdus concursul de dosare. Doar la facultăţile de sport, arte, teatru, teologie şi medicină se mai organizează examen de admitere.

La restul specializărilor, admiterea se face pe baza de dosare. În acest an, criza este un pretext în multe locuri pentru renunţarea la examenele de selecţie.

Nu doar facultăţile private renunţă la examenele de admitere, ci şi cele de stat. La Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), spre exemplu, doar la specialitatea Inginerie Civilă se mai se organizează examen de admitere. În rest, se face doar o selecţie pe baza dosarelor.

Universităţile fac orice ca să-şi ocupe locurile

„Anul trecut s-a dat examen scris la toate facultăţile din cadrul UTCB şi au fost, în medie, doi-trei candidaţi pe loc. Ţinând cont că anul acesta este unul extrem de dificil, pe de-o parte din cauza crizei, pe de altă parte din cauza faptului că, deşi vor fi mai puţini absolvenţi de liceu decât anul trecut, numărul locurilor disponibile în universităţi este în creştere, am decis să renunţăm la examen şi să introducem admiterea pe baza concursului de dosare”, ne-a declarat Iulian Neuner, rectorul Universităţii Tehnice de Con strucţii Bucureşti.

Rectorul este de părere că fiecare universitate din ţară va încerca să atragă cât mai mulţi tineri, prin orice modalitate, pentru a-şi ocupa locurile disponibile. Cu toate că, anul trecut, la Agronomie au fost spe cialităţi unde s-au bătut şi 25 de candidaţi pe un loc, în acest an se renunţă la admitere prin examen. Preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Alecu Nicolae, spune că admiterea se va face pe baza notei de la Bac pentru locurile bugetare scoase la concurs. „Anul trecut au fost facultăţi unde s-au înscris 20-25 pe loc. Cea mai mare concurenţă a fost la Controlul şi Expertiza Calităţii Produselor Agroalimentare, unde au fost în jur de 25 de candidaţi pe loc”, susţine Alecu Nicolae.

Multe specializări noi sunt extrem de cerute pe piaţă. De exemplu, „tinerii care urmează Facultatea de Peisagistică sunt recrutaţi de firmele de profil încă din anul doi şi angajaţi ca ingineri peisagişti”, mai afirmă Alecu Nicolae.

La Medicină însă nu se poate intra decât prin examen. „La Univesitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti pentru admiterea la oricare dintre facultăţile din cadrul acestei unităţi, absolvenţii de liceu trebuie să susţină examen”, afirmă Florin Popa, Rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

La Universitatea Bucureşti sunt facultăţi unde admiterea se face pe bază de dosare, dar şi facultăţi unde se organizează examen. „De exemplu, tinerii care vor să studieze Comunicarea şi Relaţii Publice şi Drept trebuie să susţină un examen de admitere. Sunt facultăţi unde sunt doi-trei pe loc, dar şi facultăţi unde competiţia este acerbă”, susţin reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

Test-grilă la ASE

La Academia de Studii Economice, la admitere, media de la Bac şi media anilor de studii din liceu contează în proporţie de 30%, iar 70% examenul de admitere (un test-grilă). „Acum un an, au fost, în medie, cam trei-patru pe loc la faculăţile din ASE” spune prorectorul Istudor Nicolae.

EXCEPŢII. Examene de admitere se mai dau doar acolo unde concurenţa e mare Foto: Arhiva EvZ

PRO ŞI CONTRA

Cum e corect să ajungi la facultate, greu sau uşor?

La selecţia viitorilor studenţi pe bază de examen de admitere se mai apelează doar în universităţi cu renume, unde concurenţa este acerbă. Sunt persoane care văd această metodă drept învechită, care poate marca negativ viaţa unui tânăr, motiv pentru care militează pentru metode mai simple, precum concursul de dosare.

Facultatea, un drept al absolventului de liceu

„Pentru domeniile foarte solicitate cred că soluţia cea mai bună este examenul de admitere. În acest fel se pot selecta cei mai buni candidaţi. Pentru specializările unde concurenţa este redusă, mult mai utilă este admiterea pe baza dosarelor”, este de părere rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB), Iulian Neuner.

Prorectorul Academiei de Studii Economice consideră că examentul de admitere este o se lecţie mult mai bună a candidaţilor decât concursul pe baza dosarelor, unde intră toată lumea. „Şi doar faptul că la o facultate există examen de admitere îi selectează pe candidaţi”, spune prorectorul de la ASE, Istudor Nicolae.

Preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Alecu Nicolae, spune că unitatea pe care o reprezintă este adepta sistemului existent în întreaga lume civilizată: admiterea pe baza dosarelor.

„Să nu ne cramponăm de sistemele învechite”

„Nu dorim să-i mai supunem pe studenţi la un stres suplimentar. Admiterea la o facultate este un drept al absolventului de liceu. La noi se dă un interviu prin care comisia constată capacitatea intelectuală a candidatului. Este adevărat că nu se resping foarte mulţi, dar după primul an se cern singuri cei care renunţă şi cei care merg mai departe”, susţine Alecu Nicolae.

Statisticile au arătat că media de la Bac şi media celor patru ani de studiu reprezintă capacitatea unui elev, spune preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucu reşti.

„Un om care dă examen poate ca în ziua respectivă să nu fie tocmai într-o formă reuşită şi să nu obţină rezultatele dorite. Acest lucru poate să-i marcheze întreaga carieră. În America există universităţi unde singura probă pe care trebuie să o dai ca să fii declarat admis în cadrul acelei unităţi este cea de citire, să le demonstrezi că ştii să citeşti”, spune preşedintele universităţii.

Acesta consideră că examentul de admitere în facultate ţine de sistemul comunist. „Nu trebuie să ne cramponăm de sistemele învechite. Universitatea noastră a fost extrem de criticată acum 9-10 ani când a adoptat acest sistem. În ziua de astăzi, majoritatea celor care ne-au criticat au preluat acest sistem”, conchide Alecu Nicolae.