Fantoma lui „Unabomber”: Val de ATACURI cu COLETE – CAPCANĂ în Texas

Fantoma lui „Unabomber”: Val de ATACURI cu COLETE – CAPCANĂ în Texas

Mai multe pachete cu bombă au ucis două persoane și au rănit alte două în ultimele zece zile în Austin, capitala statului Texas, în plină desfășurare a unui mare festival. Experții afirmă că este vorba de mâna unor profesioniști.

Două explozii au răsunat luni, 12 martie, la Austin, Texas, la câteva ore una de alta, omorând un om și rănind alți doi. Poliția a stabilit cu rapiditate existența unei legături între cele două deflagrații și o explozie ce avusese loc pe 2 martie și omorâse un bărbat de 39 de ani.

Potrivit presei locale, prima explozie de luni dimineață a ucis un tânăr de culoare de 17 ani și a rănit-o grav pe mama acestuia. Una dintre victime descoperise coletul în exteriorul casei și l-a adus în bucătărie, unde l-a deschis producând astfel deflagrația.

Șeful poliției din Austin, Brian Manley, era încă la „scena crimei” când prin stația din mașină a fost informat despre o a doua explozie. Manley s-a deplasat în mare viteză spre locul celei de-a doua deflagrații: o femeie de 75 de ani, Esperanza Herrera, suferise răni grave atunci când a ridicat un colet lăsat pe pragul casei sale. Viața sa este în pericol, a informat Brian Manley într-o conferință de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful poliției le-a cerut locuitorilor din Austin, un oraș universitar, să nu mai deschidă pachetele găsite în fața caselor. „Dacă descoperiți un colet pe care nu îl așteptați, chemați după ajutor. Nimeni nu trebuie să încerce să atingă sau să manipuleze aceste pachete”, a avertizat Manley. El a cerut populației din Austin să dea dovadă de maximă vigilență, dar să nu se lasă pradă panicii.

Avertismentul său nu a rămas fără ecou: de la ora locală 8 dimineața până la ora 15 poliția din Austin a primit 34 de apeluri telefonice pentru a semnala colete suspecte.

„Indiciile pe care le-am descoperit la fața locului” ultimei explozii „ca și la scena primelor două explozii ne determină să credem că aceste fapte sunt legate între ele”, a spus șeful poliției din Austin.

Anchetatorii favorizează pista atentatelor rasiste, căci victimele primelor două explozii sunt de culoare, iar a celei de-a treia este de origine hispanică.

„Nu putem exclude ideea crimelor rasiale, dar nu spunem că aceasta ar fi cauza”, a explicat Manley, care a adăugat că nu exclude nici o pistă, inclusiv cea teroristă. „În această fază a anchetei este imposibil să stabilim mobilul”, a adăugat șeful poliției.

Anchetatorii au descoperit că au fost utilizate dispozitive explozive de mare putere, a mai arătat Brian Manley.

Titlu II: Jumătate de milion de oameni la festival

Cu toate acestea, deflagrația din 2 martie fusese clasificată drept „incident izolat”. Poliția din Austin declarase că nu pare să fie vorba de un act terorist și apreciase că nu există nici o nouă amenințare.

Schimbarea de ton de luni dimineață a fost spectaculoasă. „Nu vorbim de plasatori de bombe în serie, dar există o legătură comună între aceste fapte (...) care ne îngrijorează foarte mult”, a declarat Manley.

Poliția inspectează casele din Austin care dispun de camere de supraveghere, dat fiind că pachetele au fost lăsate în timpul nopții și nu livrate prin poștă.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a oferit o recompensă de 15.000 de dolari pentru orice informație despre autorul sau autorii atacurilor.

Oraș de două milioane de locuitori, Austin se află în plină desfășurare a festivalui „South by South West”, pe scurt SXSW (9-18 martie), care atrage anual circa 500.000 de persoane, dornice să asiste la conferințele și concertele organizate. Invitatul vedetă al acestei ediții este Elon Musk, fondatorul Tesla.

Într-un mesaj pe Twitter, organizatorii festivalului s-au declarat „răvășiți” de explozii, însă nu au anunțat măsuri suplimentare de securitate. Șeful poliției le-a cerut participanților la festival „să rămână informați privind ceea ce se întâmplă”, dar a precizat că în această fază nu a fost stabilită o legătură între explozii și SXSW.

Titlu III: Spectrul „Unabomber”

Seria de deflagrații din Austin a amintit imediat de cazul lui Ted Kaczynski, poreclit „Unabomber”, geniul matematic care între 25 mai 1978 și 24 aprilie 1995 a expediat cel puțin 16 colete explozive, ucigând trei persoane și rănind douăzeci și trei. A fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitate de apel.

Ben West, un expert al Institutului Strafor, specializat în colete capcane, a declarat pentru canalul de televiziune KXAN din Austin: „În mod obișnuit, (în astfel de cazuri) există o țintă foarte specifică și un anumit tip de motivație criminală în spatele ei.”

West a precizat că de obicei coletele capcană au drept țintă indivizi iar scopul lor este să ucidă sau să mutileze, nu să dărâme construcții și a adăugat că teroriștii din Austin nu sunt amatori. „Deoarece mai întâi trebuie să fabrici o bombă, apoi să o așezi într-un colet și apoi să o faci să explodeze la un anumit moment. Așa că nu, nu este un lucru ușor de realizat”, a explicat West.

Marea majoritate a coletelor capcană nu explodează după cum intenționează autorul, de aceea faptul că la Austin fiecare bombă a ucis sau rănit pe cineva este foarte alarmant, a mai spus expertul Stratfor. „Aceasta arată că persoanele care fac asta știu ce fac și probabil că au exersat îndelung.” West a presupus că bomba din 2 martie a fost doar un test, o pregătire pentru evenimente de mai mare amploare care abia urmează.