Abraham Lincoln este în centrul unei legende care a stârnit multe controverse încă de când acesta a fost asasinat, în 1865. Conform nationalgeographic.com, unii sunt convinşti că spiritul său încă dăinuie.

De-a lungul anilor au existat mai multe raportări ale unor pretinse apariţii ale fantomei acestuia în locuri precum Casa Albă, Teatrul Ford (n.r. – unde a fost asasinat), Fort Monroe şi la mormântul său din Springfield.

Al 16-lea lider al SUA a locuit la Casa Albă în ultimii patru ani ai vieţii şi se pare că în acest loc ar fi fost văzută fantoma lui de cele mai multe ori. Există o listă lungă cu oameni care au raportat întâlnirea cu năluca lui Lincoln. Printre ei se află Grace Coolidge (n.r. Prima Doamnă între 1923 – 1929), fostul prim-ministru britanic, Winston Churchill, Regina Wilhelmina a Olandei şi fiica preşedintelui Ronald Reagan, Maureen.

Apariţiile spiritului în camerele de lucru de la Casa Albă sunt oarecum ciudate, în condiţiile în care Lincoln nu credea în chestiunile legate de spiritism şi viaţa de apoi. Soţia lui, totuşi, a fost atrasă de aceste laturi şi aşa a apărut şi celebrul caz al fotografiei despre care s-a susţinut că arată fantoma soţului. În 1872, Mary Todd Lincoln s-a dus la un fotograf celebru în epocă şi despre care se spunea că poate surprinde în poze spiritele celor dispăruţi.

Ea spera să vadă astfel ceea ce a crezut dintotdeauna: că Lincoln nu a părăsit-o niciodată. În celebra imagine se vede arătarea celui decedat deasupra văduvei. Această poză a născut multe controverse la acea vreme, dar şi mult după, iar unii au fost convinşi că este falsă. Mary a păstrat poza, dar trei ani mai târziu era internată într-un azil de nebuni.

Fotograful la care s-a dus fosta Primă Doamnă era William Mumler. În 1861, el descoperea imaginea unui văr de-al său decedat, într-o fotografie. Era vorba despre  dubla expunere a unei fotografii, iar în curând el devenea cel la care apelau toţi cei care voiau să vadă spiritele în fotografii.

Imaginea cu presupusa fantomă a lui Lincoln i-a adus popularitate, iar la acea vremea Mumler a spus că Mary Todd a avut permanent chipul acoperit de un voal şi că el nu a ştiut până în momentul developării fotografiei că este chiar văduva preşedintelui decedat. La moartea sa, Mumler ar fi ars dovezile folosite pentru producerea fotografiilor cu spiritele morţilor, ceea ce a amplicat misterul din jurul fantomei lui Lincoln.