Indiferent de greutatile pe care le vei intampina cu un nou partener respins de copiii tai, nu uita ca meriti sa fii fericit.
Mai mult de jumatate dintre persoanele divortate sau carora le-a murit partenerul de viata aleg sa se recasatoreasca, formand astfel familii "vitrege". Daca tu simti ca poti lua viata de la capat si sa ai o familie fericita alaturi de un alt partener, asta nu inseamna ca si copilul tau simte la fel.
Familia vitrega trebuie privita insa ca o a doua sansa, la care au dreptul atat parintii, cat si copiii. Cu toate acestea, exista inca parinti care refuza sa se recasatoreasca de teama ca micutii vor suferi si exista copii care nu ar accepta niciodata existenta unei mame sau a unui tata vitreg. Psihoterapeutul Paula Hall incurajeaza, intr-o analiza BBC, formarea familiilor vitrege si ofera solutii in vederea consolidarii acestora.
Angajamentele noului cuplu
Orice parinte trebuie sa fie constient de nevoile copilului, dar sa nu le neglijeze pe cele ale partenerului sau sa ii acorde mai putina atentie, in special in prezenta celor mici. Este bine pentru toti sa le arati copiilor tai ca persoana nou-venita in familie este importanta pentru tine.
Noul partener trebuie sa stie ca viata ta se invarte in jurul copiilor si sa se straduiasca sa fie un parinte pentru ei, mai ales daca nu are copii dintr-o relatie anterioara.
Trebuie sa va faceti timp doar pentru voi, fie ca este o plimbare saptamanala prin parc sau o cina romantica, o data pe luna. Iar in aceste momente, si asa destul de rare, evitati sa vorbiti doar despre copii.
Daca nu aveti curaj sa fiti deschisi in prezenta celor mici, limbajul codat (chiar si prin semne) va poate ajuta, dar si distra si, cu siguranta, va simtiti mai uniti cand intelegeti doar voi ce se intampla.
Ce cred copiii "vitregi" Cand copiii tai iti resping partenerul si sunt impotriva relatiei voastre, te poti simti vinovat, jenat si chiar determinat sa renunti la noua relatie de dragul lor. Daca esti insa de partea cealalta si faci parte dintre cei nou-veniti in familie, lipsa autoritatii si a controlului asupra celor mici te va frustra.
Copiii din relatii anterioare considera ca au mai multe drepturi, le este teama sa nu fie inlocuiti de ceilalti (noul partener sau copiii acestuia) si simt nevoia de a se asigura ca ei sunt cei mai importanti.
"Nu e mama mea adevarata", respectiv "nu e tatal meu adevarat" este una dintre cele mai des intalnite afirmatii. Chiar daca e reala, tonul pe care este rostita o transforma intr-o condamnare, iar ei par atunci niste mici victime.
De fapt nu fac decat sa arate ca le este dor de parintele "adevarat" si tocmai de aceea nu trebuie sa-i opriti sa-l viziteze sau sa vorbeasca mai des cu acesta. Incearca sa-i explici ca noul partener ii poate fi un prieten de nadejde.
COLNCLUZII
Avantajele intemeierii unei noi familii > Noul partener te poate ajuta sa treci peste momente grele din viata, cand nu crezi ca vei face fata pe cont propriu. Te incurajeaza si te determina sa ai alte perspective in viitor, la care nici nu te-ai fi gandit daca erati doar tu si copiii;
> Copiii castiga prieteni noi, care vor avea grija de ei si ii vor sustine in viitor, indiferent daca sunt parinti sau frati vitregi;
> Este important sa-ti dovedesti ca, indiferent ce s-a intamplat in trecut (divort sau decesul partenerului), meriti a doua sansa.