Falsul medic italian Matteo Politi a fost pus în libertate de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, la cererea procurorilor, iar decizia din 3 iunie a rămas definitivă ieri la 13.05, ca urmare a faptului că nu a fost înregistrată nicio contestație la instanța ierarhic superioară. Decizia vine la aproape patru luni de la arestarea preventivă a italianului care, deși avea doar opt clase, s-a dat drept medic și a efectuat zeci de intervenții chirurgicale.
Până la începutul acestei săptămâni, magistrații i-au prelungit succesiv lui Matteo Politi perioada de arest preventiv, deoarece faptele sale au adus atingere prestigiului profesiei de doctor și au creat nesiguranță în rândul cetățenilor. În același timp, contestațiile depuse de Politi împotriva acestor decizii erau respinse „la foc automat”.
Judecătorii au reținut că falsul chirurg italian s-a folosit de o identitate falsă, a indus în eroare persoanele vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică și estetică, de medic cu drept de practică în România, efectuând asupra pacienților intervenții pentru a încasa bani în mod injust.
„Este evident că în condiţiile în care inculpatul nu avea calitatea de medic obţinută în mod legal, se poate vorbi de o suspiciune rezonabilă privind inducerea în eroare a victimelor. Este evident, cel puţin până la administrarea în continuare a probelor, că nicio persoană nu ar apela la cineva pentru efectuarea unei operaţii estetice (care presupune o anestezie şi care prezintă o serie de riscuri cu privire la sănătatea şi chiar viaţa omului) dacă ar şti că acesta nu este medic în mod legal”, precizează magistrații într-una dintre motivările prin care au prelungit.
Obligațiile dispuse de instanță
Magistrații i-au impus lui Matteo Politi să respecte următoarele obligaţii:
● să nu depăşească raza teritorială a Municipiului Bucureşti și a județului Ilfov, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;
● să nu desfăşoare profesia de chirurg plastician-estetician;
● să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele de existenţă; „Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu reacredinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată în decizia instanței