Festivalul Sundance din acest an pune în prim-plan regizoarele şi religia. Nu lipsesc documentarele controversate, precum "The Greatest Movie Ever Sold".
Morgan Spurlock, autorul celebrului documentar "Super Size Me" (nominalizat la Oscar în 2004), care dădea lovitura de graţie corporaţiei McDonald’s, participă în 2011 la cel mai important festival american dedicat filmului independent cu o nouă peliculă.
"The Greatest Movie Ever Sold" explorează modul în care se practică "product placement-ul" pe marele ecran. Ideea unui astfel de proiect i-a venit cineastului observând rolul pe care Nissan Rogue îl interpreta în serialul TV "Heroes", iar apoi Morgan Spurlock a trecut la treabă: a început să sune la corporaţii pentru a le convinge să îi finanţeze documentarul, răsplata fiind o apariţie în el. "Am dat sute de telefoane la companii până când am găsit 15 care doreau să coopereze", a declarat regizorul.
Nu a arătat filmul nici unuia dintre reprezentanţii acestor corporaţii până la premiera de la Sundance din weekendul abia încheiat. Şi le-a rezervat câteva surprize. Reprezentanţii principalului său sponsor, POM Wonderful 100% Pomegranate Juice - care i-a furnizat regizorului un milion de dolari -, au constatat că Spurlock a inclus în film scena în care încerca să îi convingă să-i completeze bugetul explicându- le că va include în documentar o reclamă în care ilustrează faptul că sucul de rodii este un afrodiziac ideal pentru bărbaţi.
Cu religia la microscop
Din cele 117 lungmetraje care pot fi văzute la Sundance, o duzină au drept subiect religia sau protagonişti care se definesc prin credinţa lor, mult mai multe decât la ediţiile precedente, potrivit directorului de programe, John Nein. Dintre acestea, cel mai doldora de staruri este "Salvation Boulevard", în care Pierce Brosnan interpretează un predicator creştin care îi înscenează o crimă unui discipol.
Foarte aşteptat este documentarul "The Redemption of General Butt Naked", despre un despot războinic liberian transformat în predicator. Totodată, filmul italian "Lost Kisses" se concentrează asupra felului în care o comunitate siciliană reacţionează când se confruntă cu o fetiţă de 13 ani care face miracole.
Deşi Hollywoodul nu le prea preţuieşte - din topul 100 de box-office din 2010, doar trei filme au fost realizate de cineaste - anul acesta, 27 din lungmetrajele incluse în programul Sundance sunt regizate de femei. Cel mai vizibil este lungmetrajul de debut al actriţei nominalizate la Oscar, Vera Farmiga, intitulat "Higher Ground".
Unul dintre cele mai aşteptate documentare, "Buck", despre legăturile dintre oameni şi cai, îi aparţine lui Cindy Meehl, aflată la prima participare la Sundance. De controversă are parte şi "Circumstance", debutul în lungmetraj al lui Maryam Keshavarz, al cărei subiect îl constituie adolescentele lesbiene din Iran.
"Am dat sute de telefoane la companii până când am găsit 15 care doreau să coopereze.", MORGAN SPURLOCK, regizor
PREZENŢĂ
O poveste despre o româncă în tranzit
România este reprezentată în competiţia de la Sundance de un singur scurtmetraj: "Stopover", de Ioana Uricaru, cu scenariul realizat de Cristian Mungiu. Acesta a fost proiectat în cea dintâi zi a festivalului (20 ianuarie) şi va mai putea fi urmărit la Sundance de patru ori. "Stopover" îi are în rolurile principale pe Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici, aflat la debut în film.
Distribuţia scurtmetrajului la care producător executiv e Bobby Păunescu este completată de Aristiţa Diamandi şi Afrodita Androne, actriţe de la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. "E o poveste despre o româncă, o dom nişoară care are un mic incident pe un aeroport italian", declara Ioana Uricaru întrun interviu acordat EVZ.
Ea preciza şi că "Monica (Bârlădeanu - n.r.) a fost preferinţa mea încă înainte de a organiza audiţii - îmi plăcuse foarte, foarte mult în «Francesca» şi îmi doream să lucrăm împreună. Monica are o pregătire excelentă şi e de un profesionalism desăvârşit. Cât despre Damian (Drăghici - n.r.), are nişte instincte formidabile şi o prezenţă, un şarm natural cu care a izbutit să completeze performanţa actorilor profesionişti".