Falimentul creditului "cu buletinul" în SUA

IndyMac Bancorp, una dintre cele mai mari instituţii de credit ipotecar din SUA, a intrat în faliment.

Autorităţile federale au fost nevoite să constate acest lucru după ce deponenţii au retras o sumă de aproximativ 1,3 miliarde de dolari în 12 zile, lăsând banca în criză de lichidităţi. Potrivit Bloomberg, autorităţile americane de reglementare a activităţii bancare au preluat, vineri, controlul asupra IndyMac Bancorp, urmând ca astăzi instituţia financiară să înceapă să funcţioneze sub denumirea IndyMac Federal Bank.

Pentru situaţia creată, autorităţile îl acuză pe senatorul american Charles Schumer, care a generat o „criză de lichidităţi“, după ce s-a declarat îngrijorat în privinţa băncii şi a vorbit despre posibilitatea falimentului. Banca se afla în această situaţie delicată din cauza nivelului ridicat de risc pe care îl are, deoarece aproba credite de tip A1, adică fără documente care să dovedească veniturile persoanelor împrumutate. Este abia începutul IndyMac este una dintre cele mai mari instituţii de credit din SUA, cu active de aproximativ 32 de miliarde de dolari. Ea continuă lista falimentelor răsunătoare: Continental Illinois National Bank & Trust Co, eşuată din 1984, şi American Savings & Asociaţia de Credite din Stockton, din 1988. „IndyMac este precursorul altor probleme care sunt pe cale să apară“, a afirmat Christopher Whalen, directorul executiv al companiei californiene de cercetare de piaţă Institutional Risk Analytics.

„Nu este suprinzător să vedem banca IndyMac în faliment. Însă trebuie să ne întrebăm ce instituţie va urma. Va fi un val de instituţii de dimensiuni medii şi mari“, a precizat analistul citat. IndyMac înregistrează pierderi de aproape 900 de milioane de dolari din cauza scăderii preţurilor caselor. Valoarea acţiunilor sale a scăzut cu 87% în 2007 şi cu 95% de la începutul acestui an. Corporaţia Federală pentru Asigurarea Depozitelor Bancare (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC) intenţionează să vândă banca într-un termen de 90 de zile, de preferat ca o singură entitate. În caz că nu se va reuşi acest lucru, autorităţile sunt gata să vândă banca pe bucăţi.