Falanga putinistă a lui Șor tipărește 700.000 de ziare de propagandă lunar

Alături de Ilan Șor, la Moscova. Sursa foto: dw.com

Echipa lui Ilan Șor tipărește, în fiecare lună, un ziar de opt pagini. Acesta are un tiraj de 700.500 de exemplare și este bilingv (română și rusă). Ziarele sunt păstrate în mare parte în Primăria Orhei și apoi distribuite la o treime din populația Republicii Moldova.

Ziarul lui Ilan Șor, un ziar de propagandă

Ziarul este „tipărit și plătit din inițiativa comună a oamenilor” și, potrivit lui Ilan Șor, care se prezintă ca „un binefăcător al Republicii Moldova”, promovează ideea „integrării în Uniunea Economică Eurasiatică” a Republicii Moldova.

„Buletinul, tipărit și plătit din inițiativa comună a poporului”, dezvăluie versiunea lui Șor despre evenimente și situația politică din Republica Moldova. Pe prima pagină, de exemplu, condamnatul fugar explică „cum a fost de fapt furat miliardul”.

„În 2014, nu eram nici șeful statului, nici prim-ministru, nici președintele Parlamentului. Nu puteam să iau acest miliard! Banii au fost cheltuiți de Guvern, Parlament și toți funcționarii care făceau atunci parte comitetul financiar. Acești oameni ar trebui să fie în închisoare și cu siguranță vor ajunge acolo”, a scris echipa lui Ilan Șor.

El afirmă că nu pledează vinovat, dar este gata „să vireze 5,2 miliarde de lei la bugetul Republicii Moldova”, sumă egală cu cea pentru al cărei furt de la Banca de Economii a fost acuzat.

„Nu pledez vinovat. Dar sunt gata să răscumpăr aceste 5,2 miliarde de lei într-o săptămână. Într-o săptămână, Moldova va primi bani pentru proiecte sociale, pentru oameni. În schimb, Parchetul, în lipsa unui prejudiciu, renunță la acuzațiile împotriva mea. Așa că voi deveni o victimă în acest caz și voi contribui la identificarea adevăraților vinovați ai falimentului Băncii de Economii”, mai scrie ziarul.

De unde vin banii pentru tipărirea celor 700.500 de ziare

Unul dintre consilierii Primăriei Orhei a declarat, pentru ZdG, că „nici o primărie nu și-ar permite să folosească o instituție guvernamentală pentru a depozita și distribui astfel de materiale”

Consilierul se întreabă retoric de unde are Ilan Șor atâția bani, de poate tipări 700.500 de exemplare dintr-un singur număr. Iar Mariana Focșa, analist la Asociația Promo-LEX, spune că „nu știm dacă partidul a închiriat un birou de la Primărie. Știm că în Orhei multe spații sunt legate de fostul Partid Șor și nu putem fi siguri dacă se închiriază de la Primărie. Dacă le închiriază, nu este o problemă să folosești acest birou pe post de depozit, dar dacă nu, atunci este o problemă, deoarece biroul Primăriei este folosit fără plata taxelor pentru a depozita bunurile de partid care se distribuie pentru agitație politică”.

„E o problemă și cu aceste ziare, pentru că nu se precizează cine plătește, adică cine este clientul acestor ziare, iar asta contravine cadrului legislativ. Cadrul legislativ prevede că fiecare material politic — și acesta este material politic, întrucât se promovează activitatea politică a echipei lui Ilan Șor — trebuie să conțină informații despre plătitorul ziarului, firma care a tipărit materialul, factura și data la care acesta a fost plătită, precum și circulația totală. Adică nu există transparență cu privire la cine finanțează această activitate politică și nu știm de unde vin banii, — a explicat analistul Promo-LEX.

Care ar putea fi scopul lui Ilan Șor

Primărița Orheiului, Tatiana Cociu, a refuzat să răspundă presei moldovenești cum au ajuns aceste ziare în primărie și dacă „echipa lui Ilan Șor” deține un contract de închiriere pentru spațiul de depozitare. Nici Marina Tauber, unul dintre cei mai vocali purtători de cuvânt ai lui Ilan Șor, nu a vrut să răspundă la întrebări.

Reamintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, în urma condamnării din 13 aprilie 2023. Atunci, judecatorii Curtii de Apel Chisinau l-au condamnat la 15 ani de închisoare într-o instituţie corecţională de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar timp de 5 ani. Ilan Șor trebuie să returneze Băncii de Economii peste 5,2 miliarde de lei.