Facturi explozive la Palatul Parlamentului. Suma pe care trebuie să o plătească pentru energie electrică e uluitoare

Facturi explozive la Palatul Parlamentului. Suma pe care trebuie să o plătească pentru energie electrică e uluitoare București, cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali sursa foto. EVZ

Scumpirile se resimt și la Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari și mai scumpe clădiri administrative din lume. Pe perioada verii, factura emisă pentru energia electrică la Palatul Parlamentului a fost în valoare de peste 200.000 de euro - iar asta în contextul în care deputații și senatorii au fost în concediu.

Palatul Parlamentului găzduiește atât Curtea Constituțională, cât și Muzeul de Artă Contemporană, pe lângă Senat și Camera Deputaților. Pentru toate acestea, energia electrică asigură o bună funcționare a activității conducătorilor țării. Prețul energiei electrice pentru Palatul Parlamentului s-a scumpit cu 61% față de perioada iunie 2020 - mai 2021.

Din luna septembrie, Palatul Parlamentului a încheiat un contract cu un nou furnizor, iar costul va fi cu 58% mai scump față de cel al furnizorului anterior.

Palatul Parlamentului: Facturi de un milion de lei la energia electrică

În subsolul Palatului Parlamentului se află un întreg sistem dedicat instalațiilor electrice, care asigură buna funcționare a activității deputaților și senatorilor într-una dintre cele mai mari și scumpe clădiri administrative din lume, unde 2.800 de candelabre iluminează camerele. Facturile, însă, sunt pe măsură. Cumulat, cele trei facturi pe lunile de vară au costat un milion de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Practic de aici se poate întrerupe sau da drumul la energie electrică, în funcție de anumite zone. Practic dacă ai o avarie poți să întrerupi curentul electric pe zona respectivă. Sunt foarte bine gândite. De aici se controlează toată energia electrică în toată casă. Tot acest sistem a fost înlocuit cu un mouse și o tastatură. Aceste grupuri înlocuiesc practic cu succes vechile grupuri și asigură energia electrică pentru întraga clădire în caz de avarie. Acest grup consumă 60 de litri pe oră și trebuie pornit obligatoriu o dată la 14 zile”, a declarat George Dumitrică, secretar general al Camerei Deputaților pentru Digi24.

După ce facturile la energia electrică au crescut enorm, responsabilii dau vina pe Green Deal – planul prin care Uniunea Europeană vrea să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. Aceștia au declarat că proiectul este principalul motiv pentru care s-au scumpit prețurile.

Analiștii pieței spun însă că facturile exagerate nu au o justificare neapărat, acestea fiind doar rodul „speculațiilor și al manipulărilor”.