Ca să scăpăm de frig, importăm tot mai multe gaze de la ruşi, de trei ori mai scumpe decât cele din producţia internă. Costurile sunt suportate de industrie.
Consumul de gaze este la un nivel record în aceste zile din cauza temperaturilor scăzute care se înregistrează în ultima perioadă. În fiecare zi, în gospodării şi în combinate se ard peste 70 de milioane de metri cubi de gaze. În urmă cu doi ani, se instaura starea de urgenţă, deşi consumul nu depăşise 63 de milioane de metri cubi pe zi.
Pentru a face faţă cererii mari, se apelează la importuri, care au atins şi ele un nivel record. "Într-o zi normală de iarnă se importă circa 10-14 milioane de metri cubi de gaze. În aceste zile friguroase, importurile au crescut până la 19-20 de milioane metri cubi", ne-au declarat surse din Ministerul Economiei.
Acum, autorităţile susţin că nu există o problemă cu aprovizionarea tuturor consumatorilor şi că, în ciuda declaraţiilor unor oficiali ai companiei ruseşti Gazprom privind reducerea livrărilor către Europa, România primeşte câte gaze a cerut.
Cine decontează factura
Gazele ruseşti sunt de circa trei ori mai scumpe decât cele din producţia internă, mia de metri cubi depăşind 500 de dolari. Factura nu este decontată, cel puţin deocamdată, de populaţie. Doar 8% din gazele care au ajuns în centralele termice şi în aragazele românilor sunt din import.
În cazul agenţilor economici, situaţia este diferită. Peste 55% din gazele care vor fi arse de companii în această lună vor fi importate, potrivit unei propuneri a Transgaz. Aşa că nu ar trebui să ne mire dacă după gerul din ultima perioada vor urma scumpiri în lanţ.
ALERTĂ Gazprom a redus livrările în Europa Ruşii de la Gazprom au redus livrările de gaz către Uniunea Europeană, din cauza creşterii accentuate a consumului intern. Polonia şi Italia au intrat în stare de alertă în urma scăderii livrărilor de gaz rusesc cu peste 30%. Şi alte state, printre care Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria şi Slovacia, s-au confruntat cu această situaţie. Lucrurile par, însă, a se îmbunătăţi. "Volumul de gaz din Rusia continuă să crească. Situaţia revine la normal în UE", a declarat unul dintre membrii staff-ului comisarului european pe probleme de energie, Günther Oettinger, pentru EVZ. CITIȚI ȘI:
- Livrările de gaze rusești scad! Ne așteaptă o criză?
- Ce face UE când ruşii strâng robinetul la gaze
- Plan de urgență în Italia, din cauza scăderii livrărilor de gaze rusești