Până la finele acestei luni, Guvernul va decide dacă le va mai furniza marilor consumatori gaze naturale doar din producţia internă, la preţ subvenţionat.
''Până la 31 octombrie voi analiza cu premierul Emil Boc şi ceilalţi colegi dacă se vor prelungi facilităţile acordate agenţilor economici privind gazele din producţia internă. Termenul privind acordarea acestor facilităţi expiră luna aceasta'', a declarat astăzi ministrul economiei, Ion Ariton. Potrivit acestuia, discuţia ar putea avea loc mâine la guvern. Totodată, ministrul a precizat că din punct de vedere personal, el nu ar dori o majorarea a preţurilor gazelor furnizate populaţiei, dar nici agenţilor economici. "Din punct de vedere personal, nu aş dori să scumpim gazul şi aş susţine şi o menţinere a preţului şi pentru agenţii economici. Discuţia pe care o să o am mâine va fi legată de datele ce vor rezulta în urma unei analize economice a ceea ce s-a întâmplat timp de un an de zile când aceştia au beneficiat de contracte", a adăugat Ariton.
La 1 iunie 2009, Executivul a decis să livreze marilor consumatori cu statut întreruptibil, cum sunt combinatele chimice, gaze doar din producţia internă. Facilitatea oferită de guvern avea valabilitate doar până în primăvara acestui an, însă parlamentarii au decis în noiembrie 2009 ca acest termen să fie prelungit până la 31 octombrie 2010. Marii consumatori au achitat tarife de două ori mai mici decât dacă ar fi folosit gaze furnizate de Gazprom. Industria chimică este cel mai mare consumator de gaze, iar Guvernul a dorit să îi ofere şansa de a supravieţui crizei, acordându-le jucătorilor această facilitate.
Gazele cu preţ redus, motiv pentru critici
Unul dintre principalii actori ai acestei pieţe, Ioan Niculae, patronul InterAgro, a declarat de curând că această decizie a fost singura măsură anticriză a cabinetului condus de Emil Boc şi că, dacă se renunţa la ea, îşi va muta sediul social în Bulgaria, astfel încât să nu mai plătească impozite către statul român.
Declaraţiile sale au stârnit reacţia critică a preşedintelui Traian Băsescu.
"Agentul economic nu trebuie să se gândească cum să facă evaziune fiscală, ci să îşi plătească dările către stat. L-am auzit pe Niculae (Ion Niculae, patronul Interagro, n.r.) care spunea că se mută în Bulgaria deoarece acolo cota unică este de 10%. Dar, domnule Nicolae, nu ţi-e ruşine că de ani de zile primeşti gaze cu preţ redus? Iei gazele cu tine în Bulgaria?'', a afirmat preşedintele Băsescu, după prezentarea concluziilor misiunii de evaluare a FMI din luna august. Proteste în faţa Ministerului Economiei Reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie - FSLCP au protestat, astăzi, în faţa Ministerului Economiei, cerând prelungirea prevederilor Legii 332/2009, pentru acordarea gazelor din producţia internă, până la 31 martie 2011, pentru agenţii economici care procesează gaz metan.
"Această lege, care are aplicabilitate asupra tuturor consumatorilor industriali cu statut de intreruptibili, a permis ca, în perioada iunie 2009 - septembrie 2010, producţia şi livrarea de produse obţinute pe baza gazelor naturale, în special de îngrăşăminte chimice, să se realizeze în condiţii de stabilitate", a spus Achile Duţu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie - FSLCP, citat de Agerpres.
Liderul sindical susţine că aplicarea acestei Legii a permis păstrarea locurilor de muncă, circa 10.000, contribuind decisiv la salvarea industriei chimice de îngrăşăminte de la prăbuşire.
Majorarea preţurilor gazelor naturale pentru industria de îngrăşăminte chimice va aduce, în opinia liderului sindical, multe unităţi economice în situaţia de a-şi închide activitatea şi a disponibiliza angajaţii, făcându-se, astfel, presiuni asupra fondului de şomaj, dar ar pierde şi bugetul de stat prin neîncasarea taxelor şi impozitelor cuvenite.