Evenimentul Zilei > International > Facebook l-a cenzurat pe președintele Braziliei. Ce legătură a făcut Bolsonaro între COVID și SIDA?
Facebook l-a cenzurat pe președintele Braziliei. Ce legătură a făcut Bolsonaro între COVID și SIDA?

Facebook l-a cenzurat pe președintele Braziliei. Ce legătură a făcut Bolsonaro între COVID și SIDA?

În cea mai recentă postare live pe Facebook, Bolsonaro a răspândit informaţii despre un articol potrivit căruia rapoarte ofciale ale Guvernului Marii Britanii ar arăta că persoane care au fost vaccinate complet anticovid ar putea ”dezvolta sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA)”

”Vă recomand să citiţi acest articol. Nu am să-l citesc aici, pentru că risc să am probleme cu live-ul meu (pe Facebook)”, declara el, părând să anticipeze posibilitatea ştergerii acestui conţinut de către reţeaua de socializare. Ceea ce, dealtfel, s-a și întîmplat la scurt timp după live-ul președintelui brazilian.

În primîvară,  Facebook a mai şters o înregistrare video în care Jair Bolsonaro provoca o adunare în toiul celui de-al doilea val al epidemiei covid-19 în Brazilia, însă este pentru prima oară când una dintre transmisiunile sale live de joi este vizată de o astfel de măsură.

Informaţiile din articolul respectiv despre vaccinuri anticovid şi SIDA au fost dezminţite de către Guvernul din Regatul Unit la serviciul de fact checking AFP. Societatea Braziliană de Boli Infecţioase a emis sâmbătă un comunicat în care dă asigurări că ”nu există nicio legătură cunoscută între vaccinuri împotriva covid-19 şi sindromul imunodeficitar dobândit”.

”Politica noastră nu permite să se publice afirmaţii potrivit cărora vaccinurile anticovid antrenează moartea sau probleme grave de sănătate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook.

Declarații controversate despre vaccinuri

Preşedintele brazilian de extremă dreapta şi-a multiplicat declaraţiile controversate despre vaccinuri şi a mers până la a afirma, anul trecut, că vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech poate ”transforma (oamenii) iîn crocodili”. Şeful statului brazlian declară de mult timp că ar fi ”ultimul brazlian” care s-ar vaccina şi a anunţat recent că a abandonat definitiv să se vaccineze.

O comisie de anchetă parlamentară din cadrul Senatului a cerut săptămâna trecută inculparea lui Jair Bolsonaro din cauza politicii sale – pe care o denunţă drept ”iresponsabilă” – din timpul crizei sanitare. Comisia îl acuză de întârzieri în achiziţionarea vaccinului anticovid şi de răspândirea de informaţii false despre pandemia covid-19.