Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabulosul oraș medieval care se scufundă în deșert cu valoroasele sale cărți și manuscrise unice în lume | GALERIE FOTO
Fabulosul oraș medieval care se scufundă în deșert cu valoroasele sale cărți și manuscrise unice în lume | GALERIE FOTO

Fabulosul oraș medieval care se scufundă în deșert cu valoroasele sale cărți și manuscrise unice în lume | GALERIE FOTO

Cel puțin zece biblioteci și mii de volume rare, inclusiv importante manuscrise islamice, științifice și literare, se scufundă odată cu minunatul oraș Chinguetti în nisipurile nemiloase din vestul Africii. Tristă și nedreaptă este soarta acestui oraş și imensă este nepăsarea musulmanilor bogați care lasă Chinguetti, cândva unul dintre cele şapte oraşe sfinte ale Islamului, să dispară. În galeria foto alăturată puteți admira agonia acestui oraș, încă ireal de frumos.

Nisipul Saharei  a înghiţit aproape în totalitate oraşul fantomă Chinguetti, care era în secolul al XIII-lea un punct de comerţ important din Vestul Africii. Izolat de lume, oraşul deţine una dintre cele mai vechi minarete ale lumii islamice, iar moscheea locului este simbolul Mauritaniei. În bibliotecile de sub dunele de nisip se ascund unele dintre cele mai rare cărţi din lume, printre ele numărându-se importante texte ale Coranului.

Chinguetti a fost odată un prosper oraş medieval, cu peste 20.000 de locuitori şi important centru unde oameni din jurul lumii veneau să studieze ştiinţe, religie, drept, medicină, matematică şi astronomie. De asemenea, era unul dintre locurile în care oamenii aflaţi în pelerinaj către Mecca se opreau. Cu timpul a devenit unul dintre cele şapte oraşe sfinte ale Islamului, supranumit „Oraşul Bibliotecilor”. Cu trecerea maurilor nu au mai rămas din oraş decât străzi din nisip tasat şi case din pământ.

Astăzi, în spatele pereţilor care îşi plâng grandoare de altădată, stau peste 6.000 de cărţi, unele păstrate întregi încă din secolul al IX-lea. Până în 1950, Chinguetti adăpostea peste 30 de biblioteci şi librării, dar seceta severă a obligat locuitorii să părăsească definitiv zona, luând cu ei şi multe din cărţile trasmise din generaţie în generaţie.

În prezent mai există zece astfel de biblioteci, care rămân deschise pentru oamenii de ştiinţă care trec şi vizitează oraşul abandonat, dar mai ales pentru turiştii care special pentru a vedea nepreţuitele texte şi a experimenta ospitalitatea mauritană.

Cărţile scrise pe piele de gazelă şi protejate de piele de capră sunt unele dintre cele mai importante manuscrise islamice din lume, care au subiecte diverse, precum religia, ştiinţa şi literatura.  Păstrarea artefactelor implică un efort uriaș din partea celor câțiva localnici – adăpostirea lor de intemperii, limitarea contactului cu lumina şi praful etc. Dar pentru aceștia, turismul reprezintă singura sursă de venit, iar bibliotecile sunt obligate să rămână deschise pentru a a atrage turişti.

UNESCO a adăugat orașul pe lista locurilor de patrimoniu mondial.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: