Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabuloasă poveste a trei regi transformaţi în trei uriaşe spade din bronz | GALERIE FOTO
Fabuloasă poveste a trei regi transformaţi în trei uriaşe spade din bronz | GALERIE FOTO

Fabuloasă poveste a trei regi transformaţi în trei uriaşe spade din bronz | GALERIE FOTO

Trei uriaşe spade din bronz sunt înfipte într-o micuţă colină din Norvegia, aflată la şase kilometri de centrul oraşului Stavanger. Acestea au fost “împlântate” în deal de artistul Fritz Røed pentru a marca locul în care s-a purtat, în urmă cu peste 1100 de ani, Bătălia de la Hafrsfjord.

Bătălia cu pricina este considerată de mulţi istorici drept evenimentul care a schimbat istoria Norvegiei, determinând mai multe regate micuţe să se unifice sub conducerea aceluiaşi monarh. Chiar dacă procesul de unificare a durat mai multe secole, Bătălia de la Hafrsfjord, purtată la 18 iulie 872 d. Hr., în cadrul căreia Regele Harald şi-a zdrobit adversarii, a devenit sursă de inspiraţii pentru nenumărate legende populare.

Monumentul de la Hafrsfjord, denumit “Sverd i fjell”/Spade în Stâncă, a fost realizat de artistul norvegian Fritz Røed şi inaugurat de Regele Olav în 1983. Cele trei spade au peste zece metri înălţime. Cea mai mare îl reprezintă pe regele învingător Harald iar cele mai mici pe doi dintre regii învinşi. Monumentul semnifică, în acelaşi timp, şi pacea pentru că armele sunt înfipte în stâncă de unde nu vor mai putea fi niciodată extrase.

Sursa: amusingplanet.com