Evenimentul Zilei > Economie > Fabrica de lactate Brădet, lovită din nou. Distrusă de flăcări, implicată în scandalul morții a 3 bebeluși, acum patronul ei a fost încătușat
Fabrica de lactate Brădet, lovită din nou. Distrusă de flăcări, implicată în scandalul morții a 3 bebeluși, acum patronul ei
a fost încătușat

Fabrica de lactate Brădet, lovită din nou. Distrusă de flăcări, implicată în scandalul morții a 3 bebeluși, acum patronul ei a fost încătușat

Producătorul de lactate Brădet are din nou probleme. După ce fabrica argeșeană a trecut prin foc și printr-o cumpănă cu dimensiuni naționale, după ce a fost acuzată că a îmbolnăvit cu E.coli mai mulți copii, i-a venit rândul să treacă printr-o nouă încercare, un dosar de evaziune fi scală și spălare de bani.

Patronul fabricii de lactate Brădet, Marius Badea, a fost reținut de procurorii argeșeni, dar a fost eliberat a doua zi, pentru o cauțiune uriașă, 500.000 de lei! Astfel, una dintre cele mai interesante povești de viață, plină de căderi spectaculoase și reveniri pe măsură, continuă.

Fapte vechi de 7 ani

Interesant este că, deși e vorba de un personaj care acum doi ani era de breaking news, acum reținerea sa a scăpat presei. Marius Badea a fost reținut pentru 24 de ore în 22 iunie, la sfârșitul unei operațiuni mai ample, vizând o „rețea de evaziune fiscală și spălare bani”. Știți formularea din comunicatele seci din aproape fiecare dimineață. Totuși, nici măcar presa locală, din județul Argeș, nu a dat știrea până pe 2 iulie și atunci au fost doar notițe scurte.

Din Jurnalul de Argeș aflăm, prin intermediul unui răspuns dat publicației de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș la o întrebare legată de motivele reținerii patronului fabricii de lactate Brădet: „Se efectuează cercetări penale și față de inculpatul B.M.N., administrator la SC Brădet SRL și SC Quartz Security Controls SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. În fapt, în sarcina acestuia, în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale, s-a reținut că în perioada 31.03.2011-15.07.2011, în calitate de administrator al celor două societăți comerciale menționate mai sus, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, a înregistrat în evidențele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, prejudiciind bugetul cu suma de 253.090 de lei. De asemenea, în perioada 22.03.2011 – 03.08.2011, același inculpat a atribuit o proveniență aparent legală sumei de 657.400 lei, provenită din săvârșirea de infracțiuni, prin conceperea unui circuit de reciclare a acesteia. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Pe lângă sechestrele impuse de acuzațiile aduse, Badea a plătit și o cauțiune destul de mare pentru un om de afaceri din provincie: 500.000 de lei. Tot Jurnalul de Argeș notează că patronul a refuzat să facă declarații pentru presă și că prim-procurorul a spus că Badea a fost audiat și că i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile.

Trei lovituri puternice în 10 ani

Poate părea o simplă știre de fapt divers dacă nu ar fi vorba de un personaj și de o fabrică care par să atragă ghinionul. Un dosar de evaziune fiscală poate scoate o firmă din circuit, dar Brădet pare a fi capabilă să treacă peste încercări. În octombrie 2008, fabrica era o investiție de peste un milion de euro. Într-o noapte, a izbucnit un incendiu violent. Cei patru oameni care asigurau paza s-au salvat în ultimul moment.

Flăcările au mistuit totul și eforturile a 40 de pompieri militari nu au reușit să salveze mare lucru. Asigurarea a acoperit doar o cincime din investiție, 200.000 de euro. Totuși, peste 8 ani, în 2016, Brădet devine subiectul unei dispute naționale. Izbucnise o epidemie de E.coli, trei bebeluși mor și alții sunt în stare gravă în spitale. În mijlocul isteriei naționale, se anunță că s-a depistat un lot de brânzeturi infestate. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Agriculturii de atunci, tehnocratul Achim Irimescu, spunea că lotul provenea de la Brădet.

Pe 1 martie 2016, șeful DSV Argeș declară că lotul depistat cu E.coli fusese fabricat în 22 februarie și că îmbolnăvirile începuseră în ianuarie. Întâmplarea face să fi fost în studioul de televiziune în care Daniel Lupu, șeful DSV a făcut declarația care l-a contrazis pe ministru.

„Am fost convins că este sfârșitul afacerii”

Un an mai târziu, în octombrie 2017, firma părea că și-a revenit din nou. În Universul argeșean este citată o declarație a sa: „Marca Brădet a fost asociată cu scandalul brânzeturilor cu E.coli. Cred că a fost tentativă de a se asocia numele nostru cu acest necaz. Suntem bucuroși că s-a dovedit că nu am avut nicio legătură cu această tragedie națională.

A fost un episod tragic, dar datorită oamenilor care au crezut în noi, astăzi suntem din nou pe piață. Poate mult mai vigilenți ca înainte, cu grijă să facem niște produse bune și sigure pentru consum. Am fost convins că este sfârșitul afacerii pentru că acuzațiile erau grave, iar imaginea pătată era pentru noi mai mult decât orice. Mă bucur că am putut să ne dovedim nevinovăția, că lumea ne-a crezut.

Pierderea înregistrată de noi a ajuns la 300.000 de euro, bani pe care a trebuit să îi contractăm de la o bancă pentru a susține furnizorii care nu aveau nicio vină pentru pierderile pe care le-am suferit. Mai mult de o lună de zile, fabrica a fost închisă, însă a trebuit să le plătim salariile angajaților, pentru că oamenii nu aveau nicio vină. Astăzi suntem în linie dreaptă și muncim să acoperim pierderile de anul trecut”.

Brânza „Brădet”, suspectă de îmbolnăvirea unui copil din Italia

În martie 2016, fabrica de lactate „Brădet” a avut parte de publicitate negativă chiar şi în Italia. În urmă cu doi ani, copilul unei familii de români din Italia a fost diagnosticat cu E.coli. Părinţii micuţului au precizat că acesta, dar şi tatăl lui au consumat brăză cumpărată dintr-un magazin cu produse româneşti din Florenţa, arătând că este vorba despre brânză produsă de Lactate Brădet.

„Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat“, a precizat în data de 15 martie 2016 Autoritatea sanitară din Florenţa.

Totuşi, patronul fabricii a continuat să susţină că bebeluşul nu avea cum să se îmbolnăvească de la produsele sale: „Reprezentantul nostru din Italia ne-a informat despre ştirea apărută în presă cum că un copil s-ar fi îmbolnăvit după ce a consumat brânză Brădet. Eu înţeleg grija părinţilor să spună aceste lucruri pentru a se găsi cauza, dar noi nu avem vină. Pe data de 1 martie, noi am sistat producţia, de pe piaţa din Italia fiind retrase produsele noastre”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.