Studenții sau masteranzii leneși care nu-și redactau lucrările de dizertație puteau cumpăra una gata făcută
Ancheta în cazul de corupție de la Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa a fost extinsă, potrivit unor surse judiciare. În acest caz, două cadre didactice sunt cercetate în stare de arest pentru trafic de influență și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, iar alţi trei profesori sunt cercetaţi sub control judiciar pentru mită.
Inițial, investigația a vizat modul în care profesorii primeau sume de 300 și 400 de euro de la studenți pentru promovarea unor examene. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au descoperit, după audierea mai multor martori, că două profesoare ar fi pus la cale o afacere cu dizertații.
Afacerea „academică”
Este vorba de Irina Oriol și Ruxana Ghiță - decan și profesor la Facultatea de Științe Sociale - Drept european și internațional. Una dintre studente a declarat că a plătit 150 de euro Irinei Oriol, pe lucrarea de licență, și alți 250 de euro pentru lucrarea de master: „Influențele europene asupra mediului de afaceri românesc”.
Mai multe studente au recunoscut că au plătit sume de 200- 250 de euro Ruxanei Ghiță pentru a primi o dizertație gata redactată: ,,Principiile fundamentale ale dreptului internaţional public” sau ,,Reglementări interne şi internaţionale cu privire la minorităţile naţionale”. Lucrările erau date atât în format printat, cât și pe CD, în format electronic.
Precedentul de la ASE
Un caz similar de trafic de licențe au descoperit, în 2014, în ancheta fostului prodecan al Facultății de Finanțe-Bănci din ASE, Cosmin Șerbănescu (foto). Profesorul a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare, în februarie 2015, după ce a primit de la studenți între 400 de lei și 400 de euro în schimbul dizertațiilor gata făcute și al unor note de promovare. Ca un element comun: ambele cazuri de corupție universitară, de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița și cel de la ASE București, au fost investigate de procuroarea Denisa Cristodor (SUPC).
FOTO: Cosmin Șerbănescu