Fabrică de 100 de milioane de dolari

O companie americană care produce echipamente chirurgicale va crea 5.000 de locuri de muncă în Hunedoara.

O firmă americană ce are parteneriate în SUA şi China, va investi în curând la Deva, în judeţul Hunedoara, acolo unde va construi cea mai mare fabrică de echipament medical din Europa.

Cel care deţine afacerea în SUA, Ioan Cosmescu, este român de origine din Hunedoara şi vrea să construiască la Deva o fabrică în care să investească nu mai puţin de 100 de milioane de dolari.

Contracte pentru toată Europa Fabrica va produce echipamente destinate chirurgiei laparoscopice, electrochirurgiei şi chirurgiei clasice, iar la finalul investiţiei vor fi create aproape 5.000 de locuri de muncă.

„Pentru început, vom deschide o hală pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi vom angaja 100 de oameni. În următorii ani, vrem să ajungem la un număr de 5.000 de angajaţi şi vom deveni cea mai mare fabrică de echipamente medicale din Europa“, a spus acţionarul principal al companiei americane I.C. Medical Inc, Ioan Cosmescu.

Acesta a cumpărat 12 hectare de teren situate între Deva şi Hunedoara şi va construi în zonă atât fabrica, cât şi un mic orăşel cu grădiniţă, magazine şi utilităţi pentru angajaţii firmei.

„Fabrica va avea contracte pentru toată Europa, pentru că investitorul va muta ceea ce are în China, la Deva. Este vorba despre un om care a realizat foarte multe în acest domeniu. O minte sclipitoare, un om cu multe brevete de invenţie, care a dorit să vină aici şi să dezvolte piaţa pentru Europa, din judeţul Hunedoara“, a spus dr. Dan Magheru, director executiv al ASP Hunedoara.

Fabrica de echipamente medicale va deţine şi un institut de proiectare şi cercetare în domeniul medical. Mai întâi au fost chinezii Pentru judeţul Hunedoara investiţia este una de excepţie şi vine imediat după ce la Deva au ajuns şi chinezii care deţin cea mai mare fabrică de biciclete din Europa.

Mircia Munteanu, primarul municipiului Deva, consideră investiţ ia ca fiind o salvare pentru judeţul Hunedoara, dar şi pentru România. „Am fost o zonă industrializată, cu un combinat siderurgic, acum falimentar şi cu un minerit în restructurare.

Fabrica va reprezenta o salvare pentru zonă şi pentru judeţul Hunedoara. Chiar şi pentru România înseamnă ceva, dat fiind faptul că este cel mai mare producă tor de bisturiuri chirurgicale şi printre cei mai respectabili din lume“, a precizat Munteanu.