FĂ sau MĂ? - un dezastru de PR pentru Victor Ponta

Am ascultat și eu înregistrarea știrii de la ProTV, ieri, în redacție. De câteva ori, cu căștile, fără să mă uit la imagine, fără să citesc subtitrarea. De altfel, prin aplicarea unor filtre de sunet se putea auzi mult mai clar, dar asta văd că nu le-a trecut prin cap celor de la Guvern sau ProTV. După două reluări, am renunțat. Și mi-am dat seama că nu mai are nici o importanță cum i s-a adresat premierul României unui ministru, deloc neimportant, unei femei mult mai în vârstă decât el.

Ca o mică paranteză, nu mi se pare că este mult mai elegant să spui “Mă, Doina…” decât “Fă, Doina…”. E la fel de lipsit de respect, deci cea mai potrivită reacție erau niște scuze pentru o scăpare de limbaj. Glumițele cu vaporul și băutura n-au făcut altceva decât să amplifice derapajul verbal. Dar, după cum spuneam, nici nu mai are vreo importanță cum a vorbit premierul Ponta. Pentru că toată vizita în Teleorman era deja un dezastru de PR, o acțiune făcută ca să fie un succes, în care, până la urmă, elementele de penibil s-au întrepătruns cu momentele de învârtoșare guvernamentală inutilă.

Dacă Victor Ponta s-ar fi uitat la imaginile din ziua precedentă și l-ar fi văzut pe Liviu Dragnea țopăind prin apă în pantofi din piele, lucrați de mână, privind cu dispreț la apa care-i uda șosetele și ar fi înțeles un adevăr elementar. Care putea să-i fie “dezvăluit” și de echipa sa de marketing politic. Unul din scopurile prezenței reprezentanților guvernului în mijlocul unor asemenea  evenimente (inundații, alunecări de teren, Doamne ferește! cutremure, șamd) este acela de a arăta că-ți pasă de viața celor care te-au votat. Prezența primului-ministru în asemenea zone nu are legătură cu o plimbare cu bărcuța trasă de pompieri și militari pe ulițele inundate, precum într-o zi de vară prin Cișmigiu. E mai mult decât evident că este penibil să mergi într-o barcă pneumatică trasă de oameni, deci te dai jos și mergi prin apă până te uzi la chiloți, cum a spus Traian Băsescu, sau stai acasă. Nu ai cum accepta postura imperială pe care am văzut-o la televizor, pentru că înseamnă că ți s-a atrofiat simțul ridicolului. Iar asta, nu-i bine deloc, indiferent câte procente ai în sondaje! Pentru că așa cum vin, procentele se duc…

De ce se duc oficialii guvernamentali în asemenea zone? Pentru a da un imbold autorităților locale, pentru “oportunități de imagine” și din alte câteva motive. O vizită într-o comună inundată are legătură cu modul în care arăți că te poți conecta cu nevoile și necazurile oamenilor. Oferind rezolvări de moment și soluții pe termen lung. Te duci într-un asemenea loc știind că nimeni nu se așteaptă să faci un semn cu mâna și să se retragă apele. Și este de bun simț să nu le spui lucrul ăsta. Dar în același timp, o faci cu responsabilitate și conștient că fiecare gest al tău va fi judecat cu cea mai aspră măsură de cei care te-au văzut până acum doar la televizor. Nu stai cu mâinile încrucișate în mijlocul sătenilor, nu te cerți cu presa acolo și în general eviți cât poți confruntarea cu durerea oamenilor. Pentru că ei au pierdut tot, iar tu doar câteva ore de relaxare.

Victor Ponta a văzut că este mult mai greu în comuna Beiu stând de vorbă cu oamenii și întrebându-te de ce mama naibii n-a făcut Dragnea un dig în zonă chiar și cu Tel Drum, decât sub lumina reflectoarelor lui Mihai Gâdea numărându-i zilele lui Băsescu la Cotroceni. De aceea mă aștept, zilele astea, la o nouă reîntâlnire a premierului cu proaspătul-premiat-pe-bani-mulți de la Antena 3.