Evenimentul Zilei > Social > Extrem de important! Cum puteți diferenția răceala sau gripa de COVID-19? 
Extrem de important! Cum puteți diferenția răceala sau gripa de COVID-19? 

Extrem de important! Cum puteți diferenția răceala sau gripa de COVID-19? 

Pentru că a venit sezonul răcelilor multă lume se va întreba dacă are Covid atunci când apar primele simptome. În ideea de a clarifica acest lucru, un specialist infecționist explică cum putem diferenția o banală răceală de Covid-19.

Medicul infecționist Carolina Radu crede astăzi că boala care a dat peste cap planeta „va rescrie patologia infecțioasă”, fiindcă simptomele s-au schimbat sau au devenit tot mai complexe în timp.

În această perioadă e foarte uşor să-ţi dai seama că ai răcit după simptomele următoare: nasul înfundat şi îţi curge, dureri de gât, tuşeşti, strănuţi, te simţi obosit şi poţi avea o febră uşoară. Dacă febra depășește 39,5 grade Celsius sau ai dureri puternice şi elimini o flegmă colorată, e posibil că răceala să se fi complicat, deci trebuie să mergi la medic pentru tratament.

Cum te pot păcăli simptomele?

Unele dintre simptomele noii boli pot fi confundate cu cele ale gripei punându-i în dificultate și pe medicii infecționiști până la apariția testelor PCR.  Iar lecţia învăţată în această perioadă este că n-ar trebui să se pună sub nicio formă semnul egal între gripă și COVID.

Medicul povestește: „În februarie 2020 am avut un pacient relativ tânăr, 54-55 de ani, care fusese negativ la testul de gripă, dar avea simptome de gripă severă, cu stare generală alterată, cu bronhopneumonie, care a presupus transferul său la terapie intensivă. Bărbatul a murit și medicii au discutat mult cazul, după ce Organizația Mondială a Sănătății a făcut mai multe avertismente cu privire la noul coronavirus și apoi a declarat pandemia”.

Medicul Carolina Radu a făcut o diferențiere a bolilor pe care unii le-ar putea confunda prin simptomatologia similară: răceală, gripă și COVID.

Răceala banală este cauzată de rinovirusuri și simptomele sunt destul de reduse în intensitate. Rinovirusul, așa cum îi spune și denumirea, afectează căile respiratorii superioare, nas ușor înfundat – obstrucție nazală, secreții nazale purulente, o ușoară cefalee (durere de cap), fără să existe și o afectare a stării generale. Nu apar frisoane, febră, dureri musculare sau astenie. Mai simplu spus, simptome care nu te pun la pat, explică medicul. Așadar, în cazul rinovirozelor, este vorba de simptome care domină la nivelul căilor respiratorii superioare. Acestea apar întotdeauna la schimbările de anotimp, vară spre toamnă sau iarnă spre primăvară și sunt foarte frecvente.

Gripa sezonieră: simptome care te pun la pat

În cazul gripei, cele mai frecvente simptome sunt frisoanele și febra în platou, care pot ține și șapte zile la rând. Starea generală este profund alterată, apar mialgiile – durerile musculare și tusea. Pot apărea și complicații cu simptome de tip digestiv: vărsături, scaune diareice.

Complicațiile, în gripe, sunt destul de frecvente: amigdalite purulente, otite și sinuzite. „Starea febrilă se complică cu bronhopneumonii cu germeni agresivi. Pneumonia stafilococică apare după câteva zile că o ții sub control, dar ulterior evoluează violent, apoi miocardite, afectarea aparatului cardiovascular, nu în ultimul rând, afectarea articulațiilor, suprainfecții bacteriene”, explică simptomatologia medicul Carolina Radu.

COVID-19: o evoluție surprinzătoare a stării generale

În cazul în care avem COVID, apare și febra, dar mult mai severă decât la o gripă. „Este un polimorfism de simptome, începând cu afectarea mucușorilor, pierderea gustului și mirosului – ageuzia. Și la gripă poate să apară, dar foarte rar și nu la aceeași intensitate ca la COVID”, spune medicul.

În cazul COVID, toate simptomele sunt mai severe, din sfera sindromului de tip respirator, de la nas înfundat, cefalee, dureri musculare, acea stare de curbatură, ca și cum ești bătut, mergând până la simptomul digestiv, diaree, vărsături.

Evoluția COVID este însă mult mai complicată: „Se poate întâmpla ca un pacient să aibă senzația de ameliorare, dar apoi, dintr-odată desaturează (îi scade saturația de oxigen din sânge). Am văzut și la pacienți internați care păreau relativ stabilizați, ca pe parcurs de câteva ore, sub ochii tăi, se desaturau, se prăbușeau. La gripă se întâmplă asta foarte rar”, spune medicul pentru libertatea.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: