Un colaborator sub acoperire al DNA a relevat într-o serie de rapoarte ce fel de poliţişti lucrau la ONPM sub conducerea lui Augustin Bărăscu: unul îşi tot pierdea arma la beţie, altul făcea „gafe” de natură a crea incidente internaţionale, iar un al treilea suferea de „un uşor retard intelectual”. Totul se întâmpla sub şefi a lui Augustin Bărăscu, el însuşi fiind implicat în muşamalizarea rapoartelor care semnalau toate aceste nereguli către Poliţie şi MAI, conform documentelor aflate la dosar, obţinute în exclusivitate de EVZ
La cererea avocaţilor, Curtea de Apel Bucureşti a secretizat procesul, pe motiv că vor fi audiaţi inculpaţii, iar aceştia au activat în cadrul Oficiului Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM). Apărarea a susţinut că informaţiile pe care aceştia le vor furniza în instanţă ar putea „dezvălui modul de operare al ONPM”, deşi procesul fusese public la momentul audierii părţilor vătămate.
Raportul unui infiltrat la ONPM
În cursul urmăririi penale, DNA a trimis o „cârtiţă” în „curtea” lui Augustin Bărăscu. Colaboratorul sub acoperire a raportat că la vârful ONPM se opreau toate plângerile privind nereguli: „Cms. şef Croitoru Viorel i-a repartizat cms. şef Gorunescu Sebastian-Costin, pentru soluţionare de urgenţă, solicitarea IGPR-Direcţia Control Intern (...) cu referire la transmiterea rapoartelor de progres pentru Semestrul I -2015, privind utilizarea măsurilor de prevenire a corupţiei. (...) În pofida explicaţiilor oferite de cms. şef Gorunescu Sebastian- Costin, referitoare la zecile de sesizări formulate de cadrele unităţii începând cu trimestrul IV 2014, înregistrate la IGPR-DCI, MAI – Corpul de Control al Ministrului, MAI – DGA şi la diferite unităţi de parchet, cms. şef Nanu Octavian şi chestorul de poliţia Bărăscu Adrian- Augustin au întocmit şi semnat raportări cu date nereale, susţinând că nu s-au înregistrat niciodată evenimente sau sesizări privind fapte asociate, reprezentând riscuri de corupţie (...)” notează colaboratorul sub acoperire „Claudiu Negreanu”.
Gafă de proporţii, privită ca succes
Neglijenţa unor poliţişti a fost de natură a crea incidente la nivel internaţional. „La şedinţa cu efectivul Serviciului 2 Acţiuni Speciale şi Dispecerat (...) cms. şef Nanu Octavian a dispus să se consemneze (...) că acţiunea s-a desfăşurat în condiţii foarte bune (...) În fapt, misiunea respectivă a reprezentat un eşec grav, de natură să declanşeze un incident internaţional, datorită neglijenţei cms. şef Lehăduş Aurel. Misiunea a avut ca obiectiv relocarea la Constanţa a unei familii israeliene, aflate în programul de protecţie a martorilor al statului aparţinător (n.r. - în cadrul unei cooperări româno-israeliene). În momentul efectuării procedurilor de îmbarcare, conducerea ONPM a constatat că nu se poate permite intrarea în România a persoanelor protejate, întrucât s-a omis solicitarea de viză pentru una dintre persoanele protejate, de către ofiţerul de caz am ONPM (cms şef Lehăduş Aurel)”
Şi-a pierdut arma la beţie
Un alt poliţist, în prezent inculpat, obişnuia să îşi piardă arma din dotare, odată în urma consumului de alcool: „Cms. şef Nanu Octavian nu este de formaţie militară şi nu a avut niciun fel de pregătire sau experienţă în domeniile tactic şi mânuire a armamentului în specificul activităţii de protecţie fizică. A participat la un singur curs de profil (5 zile în anul 2012), unde i s-au trecut cu vedere abaterile, strict avânduse în vedere calitatea lui de şef serviciu ONPM. Comportamentul lui în poligonul de tragere şi pe parcursul misiunilor înarmate (pe care insistă să le coordoneze, în ciuda faptului că nu dispune de pregătirea, experienţa şi de calităţile psihice, fizice şi moral-volitive pe care le solicită activitatea de referinţă) îl transformă întrun risc permanent pentru viaţa persoanelor protejate şi a cadrelor din subordine. Amintesc aici că respectivul şi-a pierdut, în intervalul 2012-2014, de trei ori arma din dotare pe parcursul misiunilor de protecţie fizică înarmată desfăşurate pe teritoriul României (în 2014 aflându-se sub influenţa alcoolului (...)) de fiecare dată arma fiindu-i recuperată de cadrele participante la misiune”.
Poliţist uşor retard, la Protecţia Martorilor
Colaboratorul sub acoperire a mai descoperit o situaţie jenantă la ONPM. „Ag. Şef adj. Penciu Ionel nu a participat niciodată la o activitate organizată de formare în domeniul protecţiei fizice şi suferă de un uşor retard intelectual (fapt care l-a făcut, conform CV-ului depus la unitate, să-şi treacă examenele de bacalaureat abia la vârsta de 27 de ani), fiind unul dintre subofiţerii folosiţi de actuala conducere (n.r. – Augustin Bărăscu, la vremea respectivă) pe linia compromiterii cadrelor care au colaborat cu organele de control ale IGPR şi MAI (...)”, mai notează colaboratorul sub acoperire al DNA.
Grup infracţional la vârful ONPM
Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată, în data de 1 februarie 2016, de procurorii DNA, alături de alți comisari din cadrul ONPM, pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracţional organizat. Alături de Bărăscu au mai fost trimiși în judecată psihologul Andreea-Violeta Liță și comisarul șef în cadrul ONPM, la data faptelor, Marcel-Daniel Gomeajă, directorul adjunct al ONPM, Cristian Pintilescu, precum și comisarul șef în cadrul ONPM, Viorel-Marcel Croitoru. Inculpaţii sunt acuzaţi că, pe de o parte, au acţionat în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție.
Martor cu identitate protejată, adus în pragul sinuciderii de către ofi țerii de legătură
Un martor cu identitate protejată din dosarul de abuz în serviciu al lui Augustin Bărăscu a relatat în faţa procurorilor cum a fost adus în pragul sinuciderii de ofiţerii de legătură desemnaţi tocmai pentru a-i proteja viaţa.
Fără serviciu şi ameninţat în permanenţă de ofiţerii ONPM că fiica lui va fi răpită de interlopi, bărbatul a încercat să îşi pună capăt zilelor. „În contextul în care funcţionarii ONPM îmi spuneau că fiica mea va fi răpită de clanurile interlope, nu aveam nici loc de muncă în ciuda eforturilor depuse, la care s-a adăugat şi dezamăgirea cauzată de promisiunile deşarte de recalificare profesională, am avut un moment de cădere psihică, în seara de 14.06.2013, când m-am deplasat în parcul Cişmigiu şi am apelat-o pe doamna psiholog Liţă Andreea. (...) Am vorbit circa două ore, cu o mică întrerupere, însă, la al treilea apel telefonic nu mi-a mai răspuns şi nici nu a sunat înapoi. După acest al treilea apel telefonic am luat mai multe pastile pe care le aveam asupra mea, nişte medicamente prescrise de psihiatrul lor, menţionez că am consumat şi alcool. Eram încă în stare de conştienţă când m-a sunat un prieten, alertat de soţia mea, căruia i-am spus unde sunt, m-a găsit şi m-a dus pe braţe la spital”
Poliţiştii şcoliţi de FBI erau puşi să spele toalete de chestorul Augustin Bărăscu
În timp ce în fruntea Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor au fost promovaţi oameni fără pregătire militară, doi poliţişti cu înalte studii au fost umiliţi de către chestorul Augustin Bărăscu tocmai pentru că îşi făceau datoria.
Într-un raport înaintat şefului MAI de la vremea respectivă, Petre Tobă, un poliţist pregătit de FBI nota:
„Alături de alte cadre ale instituţiei, ofiţeri superiori, în scopul umilirii profesionale, am fost desemnat să execut aşa-zisul „serviciu la poarta de acces”, constând în deschiderea şi închiderea porţilor de acces la fiecare intrare/ ieşire a personalului unităţii. Consider această activitate ca fiind una rutinieră, importantă pentru buna funcţionare a unei unităţi de poliţie, dar scopul urmărit prin desemnarea mea la executarea acestei activităţi este acela de înjosire şi stigmatizare profesională.
Arăt că am absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” ca şef de promoţie la toate armele (anul 2001), am urmat cursuri post-universitare, cursuri FBI, cursuri DEA (n.r. - Drug Enforcement Agency)”, a notat ofiţerul în raportul înaintat către şeful MAI de atunci, Petre Tobă.
Un alt ofiţer ONPM, care a participat la cursuri de pregătire cu specialişti din Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, a declarat la urmărirea penală că Augustin Bărăscu i-a ordonat să tragă dungi cu vopsea pe asfalt, să facă curat în sala de sport a unităţii sau la toaletă.
„Pentru renovarea sediului în ceea ce priveşte amenajarea curţii interioare s-au folosit lucrători ONPM, iar pentru muncile fizice cele mai grele au fost desemnaţi lucrătorii care nu erau pe placul directorului. (...) După două zile de trasat dungi pe asfalt pe o vreme ploioasă, am fost diagnosticat cu chist Beker. (...) Din cauza problemelor medicale, am raportat că nu pot participa la muncile fizice, iar directorul Bărăscu Adrian-Augustin mi-a dat dispoziţie să fac curat în sala de sport, la grupul sanitar şi pe aleea exterioară”, a declarat ofiţerul în faţa anchetatorilor.