Alina Gorghiu a declarat joi că nu a primit încă un răspuns referitor la extrădarea Prințului Paul din România. Procedura a fost respinsă definitiv de justiția franceză din cauza unui viciu de procedură. Astfel, în prezent, dialogul dintre autoritățile române și franceze vizavi de aducerea în țară a acestuia este blocat.
Alina Gorghiu, despre extrădarea Prințului Paul de România
Alina Gorghiu a solicitat un răspuns din partea autorităților franceze legat de ”acel incident extrem de neplăcut prin care Parchetul din Franţa a uitat să motiveze recursul”.
„Nu avem un răspuns în acest moment, eu am scris acea comunicare către ministrul justiţiei din Franţa arătându-ne nemulţumirea faţă de acel incident extrem de neplăcut, Parchetul din Franţa a uitat să motiveze recursul, lucru rar şi greu de înţeles la asemenea nivel, dar la fel de bine pot să înţeleg că nu este competent ministerul Justiţiei, dar mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a explicat ministrul.
Situația inculpatului este incertă
În 6 aprilie, reprezentanții Ministerului Justiţiei au transmis că instanţa din Franţa a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră. În acest sens a fost invocată compunerea nelegală a completului de judecată din România.
„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. (…) Referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România. Acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România. În procedură, Ministerul Justiţiei nu a stat pasiv niciun moment. Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum şi situaţia condiţiilor de detenţie, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene”, au transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei.
Alina Gorghiu așteaptă răspunsul autorităților din Franța
Reprezentanții ministerului Justiției din România le-au solicitat autorităților franceze să clarifice situația Prințului Paul de România. Totodată, Alina Gorghiu susține că i-a cerut omologului său din Franța să identifice eventualele erori umane legate de dosar.
„I-am comunicat nedumerirea autorităţilor din România şi am solicitat identificarea unei soluţii. Şi i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane şi procedurale din acest caz. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile necesare”, a mai spus ministrul.