Evenimentul Zilei > Politica > Extrădarea lui Cristian Rizea bate pasul pe loc. Stelian Ion dezinteresat de aducerea în țară a fostului deputat
Extrădarea lui Cristian Rizea bate pasul pe loc. Stelian Ion dezinteresat de aducerea în țară a fostului deputat

Extrădarea lui Cristian Rizea bate pasul pe loc. Stelian Ion dezinteresat de aducerea în țară a fostului deputat

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi opt luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Condamnarea a fost pronunțată în martie 2019.

Cristian Rizea a fost condamnat, în anul 2019, la patru ani și opt luni de închisoare, în România, iar pentru a scăpa de încarcerare a fugit în Republica Moldova. El a obținut cetățenia moldovenească și multă vreme le-a dat cu tifla autorităților de la București. A făcut postări pe Facebook cu viața sa luxoasă de dincolo de Prut, a apărut la televizor, făcând dezvăluiri din culisele politicii românești etc.

Toate fără ca autoritățile de la București să se poată atinge de el până în noiembrie 2020. A fost momentul în care Cristian Rizea și-a pierdut cetățenia moldoveneasă.

Cerere de extrădare în 2020

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare către instituția omologă din România, prin care a informat că prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea. A urmat o cerere de extrădare, formulată imediat, de Ministerul Justiției din România, o zi mai târziu, în 4 noiembrie 2020, dar lucrurile nu au mai avansat.

„În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției din România,

Stelian Ion nu a mișcat un deget pentru aducerea lui Rizea în țară

De atunci a trecut aproape un an, iar lucrurile  în legătură cu procedura de extrădare nu au mai avansat. Cristian Rizea își continuă viața luxoasă din Chișinău, apare la televiziunile din România, ba chiar a încercat să candideze la un loc în Parlamentul din Republica Moldova.

Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, a confirmat pentru Newsweek că nu a mai înaintat deloc în demersul pentru aducerea în țară a fostului parlamentar PSD. Ministrul Stelian Ion nu a profitat nici de schimbarea de regim din Republica Moldova, în ciuda relațiilor bune pe care guvernul de la București le are cu puterea de la Chișinău, pro-democratică și pro-europeană.

Răspunzând unei solicitări a publicației citate mai sus, Ministerul Justiției a confirmat că, în mandatul lui Stelian Ion, nu a fost făcut nici un demers pentru extrădarea lui Rizea. Și nici nu a profitat de relațiile bune cu Republica Moldova pe motiv că „excedează competențelor Ministerului Justiției”.

Condamnarea lui Cristian Rizea

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi opt luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Condamnarea a fost pronunțată în martie 2019.

El a fost acuzat că a pretins, de la un om de afaceri, Lucian Colţea, suma de 300.000 de euro. Banii au fost dați sub forma a două contracte de împrumut fictive în schimbul intervenției lui Rizea, la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna. Astfel omul de afaceri și-a rezolvat mai multe interese personale cu cele două instituții.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: