Extinderea Schengen, în pericol din cauza războiului din Ucraina. „Atmosfera este diferită”

Extinderea Schengen, în pericol din cauza războiului din Ucraina. „Atmosfera este diferită” Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că extinderea spaţiului Schengen ar putea fi afectată de atacurile Rusiei. Și numărul mare de refugiați din Ucraina pot duce la probleme.

Atacurile ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară pot afecta extinderea spaţiului Schengen, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Cu câteva luni în urmă eram mai optimist cu privire la un acord unanim al statelor europene asupra intrării Croaţiei, României şi Bulgariei” în spaţiul Schengen, dar „acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită”, a remarcat Michel într-un interviu acordat unui grup de publicaţii europene şi apărut luni în cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe joi asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen. Guvernul olandez a transmis că se opune aderării Bulgariei, iar cel austriac că se opune aderării Bulgariei şi României, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană, despre extinderea spațiului Schengen

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european a subliniat că extinderea spațiului Schengen va duce „la controale mai multe şi mai bune”, în contextul în care anumite state însă se opun aderării României și Bulgariei.

„Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (...) extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune” din punct de vedere calitativ, a insistat Schinas, potrivit Agerpres.

Schinas a subscris „în totalitate” la afirmaţia comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care a apreciat că cele trei ţări îndeplinesc „pe deplin” cerinţele pentru a se alătura spaţiului Schengen, mai relatează sursa citată. Exitenderea spațiului Schengen rămâne o incertitudine pentru majoritatea liderilor.

Amintim că pe 8 decembrie se va decide dacă România, Bulgaria și Croația vor intra în Spațiul Schengen. Momentan, părerișe sunt împărțite.