Explozie de culoare la Balcic! Expoziţia de pictură semnată Victor Ceban va fi găzduită de Castelul Reginei Maria

Explozie de culoare la Balcic! Expoziţia de pictură semnată Victor Ceban va fi găzduită de Castelul Reginei Maria

Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, în parteneriat cu Fundaţia Dignitas, State Cultural Institute Cultural Center “The Palace”, din Balcic, Bulgaria, Cluburile Rotary din Mangalia şi Balcic organizează, în perioada 21-28 august, la Castelul Reginei Maria a României, expoziţia de pictură şi desen a maestrului Victor Ceban.

Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, în parteneriat cu Fundaţia Dignitas, State Cultural Institute Cultural Center “The Palace”, din Balcic, Bulgaria, Cluburile Rotary din Mangalia şi Balcic organizează, în perioada 21-28 august, la Castelul Reginei Maria a României,

expoziţia de pictură şi desen a maestrului Victor Ceban.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

La vernisaj vor participa Victor Ceban, autorul lucrărilor reunite în această impresionantă expoziţie personală, dr. Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Arte Vizuale din Galaţi, artişti plastici, critici de artă şi jurnalişti din ambele ţări. 

După valul de pictură interbelică, alte şi alte promoţii şi generaţii de pictori au redescoperit pitorescul unui ţărm de mare, transpus în tablouri. Acum este rândul lui Victor Ceban.

    

Cecilia Cuțescu-Storck a fost cucerită de terasele de la Balcic, Dumitru Ghiaţă de ungherele cartierului tătărăsc, Francisc Şirato de arhitectura pieţei centrale, Henri Catargi de siluetele delicate ale bătrânilor în constume orientale, Jean-Alexandru Steriadi de hanul la care trăgeau călătorii însetaţi şi obosiţi. La rândul său, Nicolae Grigorescu a pictat case şi dealuri din zonă, Marius Bunescu s-a oprit asupra mării şi cerului, mereu în nuanţe care se armonizează, Nicolae Dărăscu a fost cucerit de arhitectura caselor mici, Nicolae Tonitza de turcoaice, iar pictorii din familia Mützner de vegetaţia locului.

Fiecare artist a descoperit ceva în acord profund cu personalitatea sa. Ce rezonează până la urmă cu sensibilitatea lui Victor Ceban?

Dan  Basarab Nanu, managerul muzeului din Galaţi, explică:

,,Victor Ceban este un vulcan care nu ştie câtă lavă se poate scurge din el. Balcicul este o nouă etapă, după Veneţia. Sunt convins că încrederea mea şi a prietenilor lui chiar îşi are sens”.

Câteva date definitorii din viaţa artistului. Se naşte la Chişinău în 1961. Urmează Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău, secția grafică, profesor Ion Tăbârță. Are lucrări în colecții private în Republica Moldova, România, Italia, Polonia, Germania şi Canada.