Compania americană ''Smithfield Foods'' va reîncepe producţia la combinatul de procesare a cărnii de porc din România, după ridicarea interdicţiei UE la exportul de carne şi preparate din carne de porc româneşti, compania putând astfel relua exportul spre Europa, scrie Wall Street Journal.
În vederea reluării producţiei compania a introdus un software de gestionare mai bun, precum şi capacităţi analitice în SUA, pentru a ajuta la accelerarea timpului pe piaţă.
Noul sistem de producţie va oferi operatorilor mai multe informaţii privind mişcarea carcaselor de animale în combinat şi va permite companiei să reacţioneze mai rapid în cazul în care va apărea un focar de gripă porcină aşa cum s-a întâmplat cu cel care a afectat fermele româneşti ale Smithfield în 2007.
Scroafele pentru reproducere se află în boxe de gestaţie la o fermă din Virginia deţinută de o filială a companiei Smithfield Foods din Waverly.
Noul sistem va colecta informaţii de la chipuri radio, amplasate pe platformele care transportă carcasele prin combinat şi va stoca datele într-o singură bază de date, uşor de accesat de către operatori, potrivit lui Mansour Zadeh, CIO la Smithfield, care va inaugura noua tehnologie de fabricaţie în următoarele 12 luni.
Exportul cărnii de porc din România a fost interzis în UE în 2003, după semnalarea unor focare de pestă porcină. UE a ridicat interdicţia la 6 decembrie 2011, după ce autorităţile române au demonstrat că au crescut standardele de siguranţă. După instituirea interdicţiei, Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, a produs în România numai pentru uzul intern.
Focarele de gripă porcină înregistrate la Smithfield în 2007 au provocat companiei pierderi de 13 milioane dolari, având în vedere că abatorizase peste 50.000 de porci, reducând brusc câştigurile în acel trimestru. Profitul companiei a revenit în 2008.