Capturarea lui Ghiță a inflamat toată România. Zeci de ziariști au furnizat informații, iar amănuntele sunt spectaculoase. S-a aflat că Sebastian Ghiță ajunsese cu mașina la Belgrad doar cu o zi înainte, că în urmă cu o lună fusese în Muntenegru, că scăpase de filaj de nenumărate ori.
Sorina Matei, o ziaristă de investigații cunoscută a făcut publice câteva informații:
Confirmat: S.Ghiţă a fost în Bulgaria, Ungaria, Serbia, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța. Avea nu numai buletin ci şi permis de conducere fals. Mişuna prin zonă. Tot pe nume sloven, inclusiv cu altă dată a naşterii.
Ieri ajunsese în Serbia tot cu maşina. Acum o lună nu era.
S-a făcut identificarea în România după fotografie şi apoi a fost capturat. Când a fost prins, aseară, ieşind din cârciumă cu fratele, a recunoscut doar că mama lui este româncă, dar s-a prezentat ca cetăţean sloven. În paralel şi în mod logic a fost monitorizat şi fratele ca şi toţi apropiaţii.
Şi un mic secret: acum câteva zile mi-a parvenit informaţia că e în Muntenegru. Se pare că era. Am considerat cum consider şi acum că tot ce este mai important e ca S.Ghiţă să fie capturat. Şi a fost.
Un alt ziarist, cu surse în SRI, Radu Tudor a dat publicității o altă față a fugii și capturării lui Ghiță:
Din Ianuarie pina la 13 aprilie (data capturarii), Sebastian Ghita s-a aflat in cea mai mare parte a timpului in Serbia. G
hita are conexiuni vechi in aceasta tara, in planul afacerilor, in domeniul sportiv dar si al conexiunilor politice.
Avand zeci de prieteni sarbi si acces la zona guvernamentala in perioada in care premierul Romaniei Victor Ponta era foarte apropiat de premierul Serbiei Aleksandr Vucic, Ghita s-a miscat ca pestele in apa.
In cele 3 luni, Ghita a fost in Serbia, Bulgaria, Macedonia si alte tari din regiune.
O informatie importanta : Ghita nu a fost in toate tarile mentionate de comunicatul Politiei Romana. Acestea au colaborat insa la operatiunea de localizare a sa si a apropiatilor sai, care duceau si aduceau bani, documente si foloseau rute intermediare de zbor (nu direct de la Bucuresti la Belgrad) pentru a ajunge in Serbia.
Relatiile in mediul guvernamental, zecile de vizite primite din Romania si conexiunea cu foarte multi apropiati din familie, mediu de afaceri dar si politica l-au ajutat foarte multe pe Ghita in aceasta perioada
Localizarea
De-a lungul celor 3 luni de fuga, Sebastian Ghita schimbat des locuri de odihna si intalnire, traseele deplasarilor, nu folosea aproape deloc telefoane mobile pentru convorbiri telefonice, mijlocul de comunicare cel mai frecvent era probabil pe internet, a apelat des la soferi si masini din Romania pe care frecvent le schimba.
Au existat cateva momente operative in care Politia din Serbia, pe baza informatiilor culese de ei, dar si furnizate de structuri romanesti, au fost foarte aproape de capturarea lui Ghita.
De fiecare data insa un detaliu era schimbat de Ghita si planul operativ cadea.
S-a dovedit in aceste luni ca politicianul miliardar avea cunostinte despre mijloace prin care sa scape de filaj, sa induca in eroare niste urmaritori, sa dea un loc de intalnire si sa-l schimbe brusc cu foarte putin timp inainte.
Momentul 13 aprilie a fost insa fatal : Ghita a venit exact in locul in care stiau politistii sarbi si romani ca va ajunge si a fost retinut.
Operatiunea de cautare, localizare si capturare a fost condusa nemijlocit de Inspectorul sef al Inspectoratului General al Politiei, chestorul principal Bogdan Despescu. Principalele structuri implicate au fost Directia de Operatiuni Speciale (DOS) si Directia de Investigatii Criminale (DIC). SRI a fost si el implicat in furnizarea de informatii si date precise, operatiunea fiind condusa de noul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Razvan Ionescu, specialist in probleme de criminalitate transfrontaliera.
Directorul SRI Eduard Hellvig a supervizat informatiile SRI si colaborarea cu IGP. Sunt voci care afirma ca Ghita n-ar mai fi fost atat de repede gasit daca generalul Florian Coldea mai era inca prim-adjunct al directorului SRI, susține Radu Tudor.