Exploziv! Culisele scandalului de spionaj SUA-Israel. Cui ar folosi zâzania

Exploziv! Culisele scandalului de spionaj SUA-Israel. Cui ar folosi zâzania

Liderii Statelor Unite și Israelului resping categoric veridicitatea informațiilor privind un act de spionaj îndreptat contra Casei Albe.

Donald Trump a negat, joi, veridicitatea informaţiilor potrivit cărora Israelul ar fi spionat Casa Albă şi a reafirmat relaţia excelentă pe care o are cu statul evreu. „Nu cred. Nu cred că israelienii ne spionează. Mi-ar veni greu să cred”, a declarat preşedintele SUA. „Totul este posibil, dar nu cred”, a mai spus liderul de la Casa Albă, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Într-un articol din Politico au apărut acuzațiile că Israelul ar fi amplasat, în 2017, dispozitive de supraveghere a telefoanelor mobile în zona din apropierea Casei Albe, în inima capitalei Statelor Unite. „Aceste aparate cu siguranţă au servit la spionarea preşedintelui Donald Trump” şi a consilierilor săi, a susținut un oficial american citat în articol.

Și Israelul a negat cu fermitate aceste acuzaţii, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat informația ca pe o poveste „complet inventată”. „Am o linie directoare: fără spionaj în Statele Unite”, a asigurat prim-ministrul israelian. „Aceasta este respectată la literă, fără excepţii”, a adăugat Netanyahu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și ministrul de Externe a respins acuzațiile din Politico. „Israelul nu desfăşoară nicio misiune de spionaj în SUA”, a spus Israel Katz. „SUA şi Israel împărtăşesc între ele enorm de multe informaţii şi lucrează împreună pentru a preveni orice ameninţare şi a întări securitatea acestor două ţări”, a adăugat ministrul israelian.

Trump şi-a manifestat sprijinul ferm faţă de Israel şi de actualul premier, mergând până acolo încât împotriva opiniei majoritare la nivel internaţional, a recunoscut unilateral Ierusalimului drept capitală a Israelului.

„Relaţia mea cu Israelul este excelentă”, a subliniat președintele SUA, care a reamintit retragerea țării sale din acordul nuclear internaţional privind Iranul, o decizie foarte apreciată de executivul israelian.

Acuzațiile din Politico vin într-un moment extrem de tensionat atât în cele două țări, cât și la nivel internațional. În SUA, democrații, ajunși majoritari în Camera Reprrezentanților după alegerile de la mijloc de mandat, agită din nou ideea unui „impeachment” contra președintelui Trump, iar în Israel premierul Netanyahu se confruntă cu acuzații penale și cu probleme politice în susținerea guvernului pe care îl conduce.

Pe plan internațional, suntem în plin scandal legat de Iran, cu sechestrări de nave și presiuni din partea regimului islamist de la Teheran pentru mai multă libertate în domeniul nuclear, după ieșirea SUA din acord. În plus, foarte recent, Netanyahu a declarat, la o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Soci, că Israelului ar trebui să i se permită să acţioneze liber împotriva Iranului.