Șirul de explozii de la Crevedia a ucis o persoană și a procovat rănirea altor 57. O parte dintre persoanele arse au fost deja trimise în străinătate.
Update 30: Fiul primarului din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea, care deține 51% din firma Flagas SRL, proprietara depozitul GPL ce funcționa fără avize și la care au avut loc exploziile, a fost audiat duminică seara. În același timp, din sediul firmei au fost ridicate, în urma perchezițiilor desfășurate duminică seara, o mulțime de documente.
Primele concluzii ale Parchetului despre exploziile de la Crevedia
Update 29: Alex Florența, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat în urmă cu puțin timp că societatea care deținea stația GPL din Crevedia figurează cu 25 de puncte de lucru în țară.
Alex Florența a declarat că aveau aprobare ca spațiul să fie parcare de cisterne. Potrivit informațiilor, erau trei cisterne pline și două goale.
Procurorul general a mai declarat că rezultă indicii că ar mai putea există încă emisii de gaz de la una dintre cisternele aflate în incintă. Până când specialiștii de la ISU nu vor constata că nu mai există pericol, perimetrul e ținut sunt control.
Florența a mai declarat că au fost făcute percheziții la primăria Crevedia, reședințele administratorilor și sediul firmei din București. În urma investigațiilor s-a constatat că a doua explozie a fost mult mai puternică decât prima.
Doldurea se suspendă din PSD. Nu și din funcția publică. Cum justifică declarația revoltătoare despre pompieri
Update 28: Fostul proprietar al depozitului de la Crevedia, a cărui explozie a ucis două persoane și a rănit alte zeci, s-a autosuspendat din PSD. Ion Doldurea este primar al orașului Caracal, iar firma a fost lăsată fiului său, care este actualul proprietar.
Iată ce a scris politicanul pe Facebook:
Update 27: Ministrul Rafila a susțin în urmă cu câteva momente o conferință de presă, în cadrul căreia a făcut bilanțul răniților în urma exploziei din Crevedia. El și-a exprimat compasiunea pentru cei răniți.
Alexandru Rafila a evidențiat că aparținătorii celor răniți îi vor putea însoți în străinătate, acolo unde vor beneficia de tot ceea ce este nevoie, inclusiv de cazare și suport. Ministrul a menționat și că se pune la dispoziția celor afectați suport psihologic, iar pe teren au fost trimiși mai mulți specialiști pentru a sta de vorbă cu cei care au nevoie.
„În total 58 de pacienți. Am avut două decese. Un pacient cu o suprafață care depășea 95% din corp suprafața arsă. În cursul acestei nopți și dimineața devreme au fost transferați doi pacienți la Bruxelles și doi la Milano. Din păcate unul dintre pacienții transferați la Milano este în stare critică.
Pentru celălalt, situația nu este la fel de dramatică. Urmează să fie transferați alți șase pacienți de la Spitalul Floreasc și trei de la spitalul Bagdasar. Destinația lor va fi în Austria, Germania și Norvegia”, a spus Rafila.
Update 26: Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a declarat la rândul lui că merită mulțumiri toți medicii care aseară au operat toată noaptea pentru a salva vieți. El a spus că vine de la spital, acolo unde a stat de vorbă cu mai mulți polițiști și pompieri care i-au explicat ce s-a întâmplat.
Ministrul a menționat că nu își găsește cuvintele pentru a aprecia eroismul salvatorilor. În legătură neregulile găsite, există o anchetă în desfășurare. Predoiu a subliniat că toți cei responsabili nu vor scăpa nepedepsiți.
Update 25: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că persoanele rămase fără case în urma exploziile de la Crevedia vor primi ajutor din fondul de urgență al Guvernului, prin intermediul Consiliului Județean Dâmbovița.
El a mai promis că toți cei care se fac vinovați de funcționarea ilegală a firmei primarului PSD din Caracal, cedată apoi fiului acestuia, la care s-a produs explozia, vor fi pedepsiți.
Președintele PSD a fost extrem de iritat de întrebările presei privitoare la colegul său de partid, dar a spus că nu știe toate activitățile economice ale fiilor membrilor de partid. Ciolacu a promis că de mâine toate stațiile de carburanți vor fi controlate.
Premierul a mai spus că se vor face și modificările legislative necesare, dacă se va dovedi că legile erau prea laxe. Marcel Ciolacu a mai anunțat că doar în sectorul 5 există 11 stații GPL ilegale.
Update 24: Iată starea răniților la această oră:
La Spitalul de Arși sunt internați 2 pacienți în secția de chirurgie plastică, amândoi sunt stabili.
La Spitalul Universitar e internat 1 pacient în secția de chirurgie plastică.
La Spitalul Elias - 1 pacient în stare stabilă - internat în secția de ORL.
La Spitalul Bagdasar Arseni s-au prezentat 13 pacienți din care: 2 au fost transferați la Milano, 2 sunt în ATI în stare gravă, 8 stabili internați în sectia de chirurgie plastică și 1 pacient stabil în secția de chirurgie.
În Spitalul Județean din Târgoviște a mai rămas internat un singur pacient în stare stabilă.
Update 23: Parchetul Militar de pe lângă Curtea de Apel București deschide un alt dosar penal, pentru a investiga motivele pentru care un număr atât de mare de pompieri au fpst răniți la intervenția de la exploziile din Crevedia.
Update 22: Soția bărbatului care a murit ieri, de infarct, în urma exploziei de la Crevedia, și care avea arsuri pe o suprafață de peste 95% din piele, a murit duminică la amiază, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.
Update 21: Potrivit primelor informații din anchetă, difuzate de televiziunile de știri, muncitorii firmei ar fi manipulat gazul petrolier lichefiat cu pompe improvizate, neomologate pentru astfel de operațiuni.
Update 20: Cătălin Predoiu: „Faptul că s-a intervenit repede și profesionist a făcut ca numărul victimelor să nu fie mai mare.
Am vorbit în această dimineață cu procurorul general care m-a asigurat că au preluat ancheta. Informațiile profesioniste le veți primi de la anchetatori”.
„După toate datele pe care le am, părerea mea personală este că s-a evitat un dezastru”, a răspuns Predoiu, întrebat dacă este mulțumit de coordonarea operațiunii de salvare de către Raed Arafat.
„Toate stațiile GPL înregistrate sunt verificate”.
Update 19: Unul dintre jandarmii răniți a fost deja externat.
Firma de GPL, aparținând fiului primarului PSD din Caracal, avea autorizația de funcționare suspendată încă din 2020 pentru depozitul din Crevedia.
Update 18: Celula de criză se va reuni la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Începând cu ora 11:00 va avea loc o ședință la care vor participa ministrul Cătălin Predoiu și premierul Marcel Ciolacu.
Update 17: Raed Arafat a anunțat că doi pompieri grav răniți au fost trimiși pe calea aerului la Spital Militar din Bruxelles, iar doi civili arși au fost transportați la un Spital din Milano. El a spus că astfel de transferuri se vor mai face în cursul zilei de azi și, probabil, mâine.
El a mai precizat că pacienții cu arsuri pe mai mult de 80% din suprafața corpului nu pot fi transferați în străinătate, și că, din ce știe, există cel puțin doi astfel de răniți. Pacienții care vor fi transportați în străinătate sunt cei care au nevoie de paturi de mari arși, a mai precizat șeful DSU.
Raed Arafat a mai spus că firma de GPL nu mai avea autorizație și că ancheta Parchetului General va folosi informațiile de la pompieri.
„Eu cred că roboții au contat foarte mult, pentru că pompierii s-au retras înainte de a doua explozie”, a mai spus oficialul, adăugând că, pentru pompieri nu există posibilitatea de a evita riscurile. „Pompierii fac tot posibilul să nu se ajungă la astfel de situație, dar din păcate era risc de propagare și trebuia să fie cineva care să se lupte contra acestui foc”.
„Pompierii vor verifica stațiile de GPL și o fac tot timpul, dar controlează firmele cu activitate, aici se știa că nu mai este activitate. Pompierii răceau cisterna care nu putea fi transportată. Dacă nu le răcești, șansa de explozie este mult mai mare. Din păcate la Crevedia a explodat și dacă a fost răcită”.
Update 16: Ancheta tragediei de la Crevedia a fost preluată de Parchetul General, potrivit unui anunț făcut în urmă cu câteva minute.
Update 15: Un al doilea transport, cu un avion militar, va pleca spre Italia, cu doi localnici grav răniți, în jurul orei 8. Iar la prânz va fi un nou transport de pacienți în străinătate. Austria, Germania și Norvegia au mai pregătit locuri pentru români, iar Belgia a preluat deja doi răniți.
Starea pacienților de la Floreasca, unde se află 30 de răniți, este în continuare critică.
La ora 7:30 se va deschide centrul de transfuzii pentru ca doritorii să poată dona sânge pentru cei răniți la Crevedia.
Update 14: Numărul victimelor tragediei de la Crevedia, unde mai multe rezervoare și cisterne de GPL au explodat, a ajuns la 58. O persoană a murit și alte 57 sunt rămite. Din total, 43 de victime sunt de la MAI, dintre care 39 de pompieri, 2 polițiști și doi jandarmi.
Update 13: Colonelul Irinel Petre a confirmat că a fost vorba de două cisterne mobile și una fixă.
Update 12: 27 de victime sunt la spitalul Floreasca, 13 la Bagdasar, două la Spitalul Muncipal. Patru dintre răniți vor fi trimiși în străinătate, în Belgia și Italia.
Update 11: Consilierea familiilor victimelor tragediei de la Crevedia va fi coordonată de medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Update 10: „14 spitale sunt în alertă, 12 din capitală și din jurul ei... Am activat și spitalele militare... Avem în jur de 60 locuri la terapie intensivă cu aparate de ventilație... În funcție de necesități cu siguranță vom găsi locuri pentru toți cei răniți”, a declarat Raed Arafat.
Update 9: La ieșirea din Ministerul de Interne, Marcel Ciolacu a declarat că patru pacienți vor fi transferați în străinătate. Doi dintre aceștia vor ajunge la Bruxxeles, la spitalul militar. Alți doi vor ajunge în Italia, cel mai probabil în această noapte.
Premierul României a mai spus că în privința celorlalți pacienți, dacă există necesitatea de a fi transferați, cel mai probabil va continua mecanismul european, adică procesul prin care țara noastră cere ajutor de la alte țări europene pentru a îngriji pacienții.
Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Facebook. El a transmis că este „profund îndurerat” din cauza celor petrecute la Crevedia.
„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență.
De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a scris Iohannis. pe Facebook.
Update 8: Focul ar fi ajuns la 150 de metri de depozitele de armament și muniție de la Dumbrava.
Update 7: A fost lansată o linie telefonică Tel Verde, pentru familiile celor răniți în exploziile de la Crevedia.
Update 6: O a patra explozie a avut loc la Crevedia.
Marcel Ciolacu a declarat pentru Digi24 că iau în calcul să se activeze mecanismul european de protecție civilă. Ea va fi activată abia când se va reuși stabilizarea pacienților răniți.
Premierul spune că va merge la Floreasca în această seară pentru a vedea ce se întâmplă acolo.
Alexandru Rafila a declarat la rândul lui că pacienții au început să vină la spitalele din București. El le-a mulțumit colegilor de la spitalelee militare. 60 de paturi sunt disponibile la terapie intensivă, mai spune ministrul.
Flăcări mari se ridică spre cer. Oamenii din zonă sunt în continuare evacuați. Pompierii sunt în zonă, însă nu se mai apropie în acest moment de cisterne pentru că există în continuare un risc crescut de o nouă deflagrație.
Update 5: Pompierii nu reușesc să stingă incendiu și există posibilitatea să aibă loc o nouă explozie. Potrivit ultimelor informații, există încă o cisternă încărcată cu GPL, pe care pompierii încearcă să o răcească, pentru a nu exploda.
Update 4: Premierul Marcel Ciolacu se află în aceste momente la Ministerul de Interne, acolo unde o celulă de criză a fost formată. El va discuta despre modul în care vor trebuie tratate victimele
Update 3: Șeful DSU a declarat că persoana care a murit a făcut infarct. Astfel, ea nu a murit din cauza exploziei și a arsurilor. Acesta se afla pe stradă, iar în spatele lui a avut loc cea de-a doua explozie.
3.000 de persoane au fost evacuate în total după cele două explozii.
Update 2:
26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua deflagrații. Aceștia prezintă arsuri faciale, pe membrele superioare, spate, grad 2A și 2B. UN singur pompier rănit a necesitat intubație la fața locului.
„Încă suntem în dinamică. Zona trebuie să fie evaluată, deoarece este încă una periculoasă. Din cauza asta am evacuat oamenii, pentru că există pericolul să mai fie o explozie la încă o cisternă care e acolo”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.
Aceasta a continuat și a punctat că la fața locului au fost folosiți și roboții și astfel s-a evitat să fie mai mulți pompieri. Cu cei șapte răniți în prima explozie sunt în total 33 de răniți.
Update 1: O a doua explozie a avut loc în parcarea unde se aflau mai multe cisterne încărcate cu GPL din Crevedia. Sunt mai multe victime în acest moment. Cinci pompieri au fost răniți.
Întregul cer s-a luminat la Crevedia în urma celei de-a doua explozii, iar bubuitura a fost destul de puternică. Un spital mobil a fost deja asamblat la fața locului.
Radu Țincu, medic ATI Floreasca, a transmis la Digi24 că la nivelul unității medicale s-a solicitat activarea Planului Alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple. Astfel, personalul medical a fost chemat de acasă pentru a face față acestui eveniment.
Din prima explozie sunt șapte răniți, iar o persoană a murit. În cea dea doua explozie alte cinci persoane au fost rănite, fiind vorba despre salvatorii de la fața locului.
Știre inițială:
Explozie la o stație GPL din apropierea Bucureștiului. Zeci de autospeciale s-au deplasat la fața locului. Mai multe persoane au fost rănite, iar două dintre acestea nu sunt de găsit. Sunt cel puțin opt rănți, iar unul dintre aceștia are arsuri pe mai mult de 80% din suprafața corpului.
Cinci dintre răniți sunt regim de ATI, adică intubate. Flăcările puternice au degajat un fum gros și intens. Pompierii nu se pot apropia foarte tare de locul exploziei.
Explozie la o stație GPL din Crevedia
Mai multe mașini de pompieri și polițiști au ajuns la fața locului. În urma evenimentului, cinci persoane au fost rănite şi vor fi investigate medical, arată sursa citată.
„Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, precizează Centrul Infotrafic.
La locul incidentului, au fost mobilizate patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, trei ambulanțe SMURD și șapte ambulanțe SAJ din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița.
De asemenea, au fost trimise în sprijinul ISU Dâmbovița 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție la înălțime și o autospecială CBRN din cadrul ISUBIF. Un elicopter SMURD se află și el în drum spre locul intervenției.
La fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 m.
Din cauza emisiilor mari de fum, a fost emis un avertisment prin intermediul sistemului Ro-alert pentru a proteja locuitorii din zona apropiată a evenimentului.
Localnicii din zonă au fost evacuați
Primarul din Crevedia, Petre Florentin, a declarat, la Digi24, că focul se extinde la locuințe, iar localnicii din zonă au fost evacuați. Fumul este extrem de periculos, mai ales că vorbim despre materiale inflamabile. Când acestea se transformă în fum, el devine toxic pentru organism.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că situația e în desfășurate. El a spus că există și decese, dar nu poate confirma dacă o persoană sau două a murit.
A fost constituit un grup de urgență la nivelul Ministerului. În urma analizei se va lua decizia dacă pacienții vor avea nevoie să fie duși în străinătate. Asta în cazul în care spitalele din București sunt pline.