Evenimentul Zilei > Economie > Explozie a prețurilor pe piața imobiliară. Creșterea a atins valori istorice și nu va înceta prea curând
Explozie a prețurilor pe piața imobiliară. Creșterea a atins valori istorice și nu va înceta prea curând

Explozie a prețurilor pe piața imobiliară. Creșterea a atins valori istorice și nu va înceta prea curând

Prețurile pe piața imobiliară au crescut la valoare nemaivăzute. Specialiștii sunt de părere că această creștere nu se va opri în viitorul apropiat.

Prețurile de pe piața imobiliară din România continuă să urce spectaculos și să atingă niveluri nemaiîntâlnite. Și asta în condițiile în care tot mai mulți români se plâng de lipsa puterii de cumpărare și de creșterea inflației. La Cluj-Napoca, 1 metru pătrat a ajuns să coste aproape 2.000 de euro! Mai exact, 1985 de euro. O valoare nemaiîntâlnită.

Explozie a prețurilor pe piața imobiliară din România

„Sunt situații în care au cumpărat la un preț minim în urmă cu câțiva ani. La un preț de 1.000-1.400 de euro mp. Și acum vând în profit mult mai mare. Față de anul trecut am văzut o creștere de două cifre deja de 10-11%. De la prima listare până la prețul de vânzare se poate ajunge la o reducere de 20%”, a afirmat Răzvan Indolean, manager de vânzări în Cluj, conform Antena 3.

În Timișoara, 1 metru pătrat costă 1.357 de euro. „Este cel mai ridicat nivel văzut vreodată. În Brașov un metru pătrat de construcție costă la fel ca în criza financiară precedentă, adică 1432 de euro. Cel mai ieftin metru pătrat se vinde în Constanța și costă 1360 de euro. Iar în Capitală se vinde cu 1583 de euro metrul pătrat.

„Creșterea prețurilor la imobilele noi aflate în construcție în momentul de față a fost generată în primul rând de scumpirea materialelor de construcții. Fierul, tot ce înseamnă materiale de construcții s-au scumpit cu 200 sau cu 300%. Angajații sunt din ce în ce mai scump și trebuie să le dai salarii din ce în ce mai mari ca să nu îi pierzi”, spune Adrian Negrescu, consultant economic.

Creșterea va continua și în acest final de an

Și limita superioară nu a fost atinsă. Specialiștii avertizează că prețurile vor urca în continuare. „Avem o creștere medie la apartamentele noi de 2 procente pe lună la apartamentele noi construite, Iar la apartamentele cu o vechime peste doi ani avem o creștere de aproximativ de 0.7% procente pe lună. Este o creștere constantă și ne așteptăm ca asta să se întâmple până la finalul anului”, a spus Cristian Vintilă – manager vânzări

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.