Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozia din Leverkusen. Autoritățile atrag atenția asupra depunerilor toxice de funingine. VIDEO
Explozia din Leverkusen. Autoritățile atrag atenția asupra depunerilor toxice de funingine. VIDEO

Explozia din Leverkusen. Autoritățile atrag atenția asupra depunerilor toxice de funingine. VIDEO

Autoritățile din Leverkusen avertizează localnicii să-și ia măsuri de precauție pentru a evita intoxicarea cu substanțe toxice degajate de explozia de la combinatul chimic Chempark.

Explozia de la Leverkusen, de la combinatul chimic Chempark, s-a soldat cu cel puțin doi morți și 31 de răniți, însă pericolul nu a trecut pentru localnici. În urma deflagrației s-a ridicat un nor de fum gros care a eliberat în atmosferă, cu siguranță substanțe toxice. Autoritățile nu pot aprecia despre ce este vorba și cât de gravă este situația, după cum relatează Ziarul Românesc.

Cauza exploziei este încă neclară, iar specialiștii nu pot spune ce substanțe poluante au fost eliberate în atmosferă în explozie și în incendiul care s-a declanșat după. Trei tancuri (până la 400 de metri cubi) cu deșeuri din producția de lichide din industria chimică au ars. Declarația a fost făcută de manager Chempark, Lars Friedrich, la o conferință de presă convocată imediat după explozie.

Aceste substanțe trebuiau eliminate prin ardere în instalația de incinerare a deșeurilor periculoase. În incendiu se știe, au ars solvenți clorurați, iar managerul nu a exclus ca în atmosferă să fi fost eliberate substanțe toxice. Drept urmare, autoritățile au lansat un avertisment pentru locuitori împotriva particulelor de funingine.

„Acestea sunt particule de dimensiuni între un cent și 1 euro, care au o consistență uleioasă”, relatează Primăria orașului Leverkusen.

Avertismentul primăriei din Leverkusen

Primăria a emis informații despre cum să se comporte localnicii cu particulele de funingine. Deoarece nu este încă clar ce compoziție au și cât de toxice sunt acestea, reprezentanții municipalității îi sfătuiesc pe localnici să nu mănânce legume și fructe din grădină.

De asemenea, primăria le recomandă cetățenilor să nu ducă funinginea în locuințe și să nu curețe pervazurile ferestrelor până când LANUV nu face o analiză a ingredientelor.

Compania Currenta va curăța prompt pe cheltuiala sa străzile, trotuarele și intrările în casă.

Explozia de la Leverkusen

O explozie puternică s-a produs marți, la Leverkusen, landul Renania de Nord-Westfalia, iar un nor negru de toxic s-a ridicat deasupra orașului. Explozia a avut loc în incinta companiei chimice Leverkusen Currenta.

Explozia s-a produs la o instalație de incinerare a deșeurilor, unde, printre altele, erau depozitate și eliminate deșeurile periculoase și substanțele toxice.

În accident s-au înregistrat doi morți și 31 de răniți, iar alte patru persoane au fost fost date dispărute în incendiu care s-a produs.