EXPLICAŢIILE REGELUI MIHAI: CUM poate fi RESTAURATĂ MONARHIA CONSTITUŢIONALĂ în România!

Asociaţia „Mişcarea pentru Regat şi Coroană” reaminteşte, pe Facebook, în contextul scandalului care cutremură Casa Regală, că dezideratul fundamental al Regelui Mihai a fost, întotdeauna, revenirea la Constituţia din 1923, pentru o restaurare legitimă a monarhiei româneşti. În această ordine de idei, reprezentanţii Mişcării postează un fragment din lucrarea ”Majestatea Sa Regele Mihai al României – O domnie întreruptă” (Conversații cu Philippe Viguié Desplaces, Editura Libra, București, 1995) esenţial pentru corecta înţelegere a viziunii Regelui privitoare la rolul şi însemnătatea monarhiei constituţionale.

„Evenimentul zilei” vă prezintă explicaţiile Regelui Mihai.

Constituţia din 1923

”Va trebui să fie repusă în vigoare Constituția din 1923, deoarece aceasta este și acum actuală. Ea oferă anumite posibilități pentru menținerea autorității statului, garantând în același timp libertățile fundamentale ale cetățenilor. De ce, în cazul acesta, să creezi un text complet nou, așa cum a procedat noul guvern, când dispui deja de un instrument performant? Sistemul politic pe care îl definea Constituția noastră era, în acele timpuri, unul dintre cele mai progresiste din Europa.

Prerogativele Regelui

Acesta era și poate fi în continuare fundamentul unei societăți libere, Regimul instituit de Constituția din 1923 este cel al monarhiei constituționale. Regele numește și revocă miniștrii, care sunt răspunzători în fața Parlamentului; el promulgă legile; el are dreptul de amnistie în cauze politice, cel de grațiere – în materie judiciară. El este șeful Armatei și poate semna tratate cu alte state.

Ortodox şi căsătorit cu o prinţesă

El poate dizolva Camerele, dar cu condiția de a convoca electoratul la urne în următoarele trei luni, prin același act. În sfârșit, monarhul trebuie să satisfacă anumite obligații de natură privată pe care le-am amintit deja: el trebuie să fie ortodox, căsătorit cu o prințesă de sânge regal”, a explicat Regele Mihai, cu prilejul memorabilelor dialoguri cu scriitorul şi jurnalistul Philippe Viguié Desplaces.