Explicațiile DSU pentru faptul că s-au cerut bani de benzină pentru ambulanța care a transportat o pacientă arsă la Viena

Explicațiile DSU pentru faptul că s-au cerut bani de benzină pentru ambulanța care a transportat o pacientă arsă la Viena

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) au cerut aparținătorilor unei paciente bani de carburant și viniete ca să o ducă în străinătate la alt spital. iar acum exoplică și de ce a fost nevoie de bani. O pacientă internată inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara, cu arsuri pe 50% din corp, în urma unei explozii, a fost transportată la Viena, la AKH, cu o ambulanță, dar pe cheltuiala familiei.

Mai exact, iubitul pacientei rănite de o explozie care a avut loc la finele săptămânii trecute într-un imobil din Timișoara, a suportat cheltuielile cu combustibilul și vinietele necesare, după ce a devenit iminentă transferarea femeii.  Centrul de Mari Arși al spitalului județean timișorean, amenajat deja de peste un an, se dotează cu cele necesare abia vara aceasta, fiind, în acest moment, nefuncțional.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, secretarul de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat a dispus ca pacienta, în urma unei arsuri termice prin explozie, să fie transportată în afara teritoriului țării, mai exact către Spitalul General AKH din Viena folosind o ambulanță de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă) aparținând SMURD Timiș, cu un echipaj format din medic specialist în medicină de urgență, asistent, medic rezident, paramedici, către destinația finală, Spitalul General AKH din Viena. (…) Ulterior, starea pacientei a fost stabilizată în urma aplicării tratamentului și astfel s-au putut pune în funcțiune demersurile privind transferul către Spitalul AKH din Viena, în siguranță”, transmit cei de la DSU.

Familia pacientei a trebuit să plătească benzina și vignetele, cam 800 de lei. Explicația? ”Pentru astfel de misiuni, în afara teritoriului României, la ora actuală, nu există o posibilitate de decontare legală a acestor cheltuieli. Costul total a transportului cu ambulanța de terapie intensivă mobilă se poate ridica la câteva mii de euro, dacă luăm în considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanță private. În situații similare, aceste costuri au fost suportate fie de aparținătorii pacienților, fie de angajator în cazul accidentelor de muncă sau prin diferite ONG-uri precum Fundația pentru SMURD sau alte fundații menite să sprijine astfel de cazuri cu pacienți aflați în astfel de situații”, transmit cei de la DSU, care susțin că pacienta a fost transferată la Spitalul AKH din Viena în condiții de siguranță, fără a suferi complicații sau alte impedimente ce puteau să îi agraveze starea, mai arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News