Expertul OMS trimis în România: Riscăm să ne confruntăm cu o nouă mutație a virusului. „S-a întâmplat și în alte țări”

Expertul OMS trimis în România: Riscăm să ne confruntăm cu o nouă mutație a virusului. „S-a întâmplat și în alte țări” Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Expertul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trimis în România a atras atenția, joi, 4 noiembrie, la sediul Colegiului Medicilor că riscăm să ne confruntăm cu o nouă tulpină a coronavirusului. Motivul este reprezentat de numărul mare de persoane nevaccinate, potrivit specialistului în Sănătate.

„Fiecare viață contează, suntem aici să salvăm vieți și generațiile viitoare. E momentul să fim (n.r. uniți). Este un război împotriva virusului, este un război mondial. Este o pandemie. Trebuie să fim un scut. Dacă suntem ca un zid, întreg virusul nu se va putea infiltra. Dar dacă avem găuri în zid, va pătrunde și se va schimba.”, a declarat Heather Papowitz, expertul trimis de OMS în România pentru a analiza, printre altele, motivul pentru care țara noastră se confruntă cu un număr atât de ridicat de persoane nevaccinate.

O nouă mutație SARS-COV-2 în România

„În toate comunitățile în care nu este o rată mare de vaccinare vedem variante noi, mutații. Desigur că se poate întâmpla și aici (în România, n.r.). S-a întâmplat în India, în Marea Britanie, în alte țări. Am văzut asta. Este un risc. În fiecare loc în care nu luptăm toți împreună.”, a mai spus Heather Papowitz, potrivit Antena3, îndemnând astfel populația la imunizare.

În altă ordine de idei, specialiștii care au studiat situația din țara noastră au ajuns la concluzia că „cea mai frecventă invocare a refuzului sau a ezitării pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse şi de atunci, din această perspectivă este nevoie de o comunicare mult mai aplicată pe segmente populaţionale de grupe populaţionale, pentru că priorităţile sunt diferite de la o grupă de vârstă la alta”, potrivit șefului Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii analizează posibilitatea apariției unei tulpini românești

De altfel, la Iași, medicii au anunțat că au început deja demersurile pentru recoltarea de probe de la o serie de pacienți infectați cu SARS-COV-2 care prezintă, însă, simptome mult mai agresive în comparație cu bolnavii de până acum. Aceștia necesită o cantitate mai ridicată de oxigen, motiv pentru care medicii au ajuns la concluzia că este foarte probabil să ne confruntăm deja cu o tulpină românească a virusului.

Astfel, va fi efectuată secvențierea pentru a analiza, concret, dacă este vorba despre o mutație mai periculoasă sau o formă mult mai agresivă a tulpinii Delta. „Dacă la momentul internării în spital, pacientul se prezintă cu un necesar mic de oxigen, între 3 şi 5 litri de oxigen pe minut, ulterior se observă o degradare accentuată şi rapidă, necesarul de oxigen ajungând până la 25 de litri pe minut. În acest moment intervenția colegilor de la ATI devine necesară”, a spus managerul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Alin Roșu.