Experții OMS au fost întâmpinați în China cu propaganda partidului comunist

Primul spital care a primit pacienți Covid și expoziție de propagandă: experții OMS în China au continuat, sâmbătă, vizitele în orașul Wuhan în a doua zi a investigației pe teren a originii coronavirusului.

Experții OMS au fost întâmpinați în China cu propaganda partidului comunist. Această vizită a Organizației Mondiale a Sănătății este extrem de sensibilă din punct de vedere politic pentru Beijing.

China a fost acuzată că a întârziat să reacționeze la primele cazuri de COVID-19 raportate la sfârșitul anului 2019 în imensa metropolă din centrul Chinei.

Puterea comunistă este aproape mută în legătură cu acest subiect. Iar Beijingul minimizează sfera misiunii specialiștilor străini.

„Aceasta nu este o anchetă”, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, refuzând să-și lase țara să fie arătată cu degetul.

Calendarul precis al experților, în ceață

Astfel, calendarul precis al experților OMS rămâne opac. Mesajele lor pe rețelele de socializare, precum și cele ale OMS sunt singurele sursele de informații.

Ieșiți, joi, din cele 14 zile de carantină, anchetatorii s-au dus sâmbătă dimineață, sub escortă și la distanță de presă, la spitalul Jinyintan din Wuhan, scrie Boursorama.

Această unitate este prima care a primit pacienții cu ceea ce era atunci un misterios virus, în orașul în care a început pandemia COVID-19.

Vizita a fost o „ocazie importantă de a vorbi direct cu medicii care se aflau pe teren în acest moment critic al luptei împotriva COVID”, a comentat pe Twitter Peter Daszak, unul dintre membrii delegației.

Sita deasă a partidului

Persistă dubii cu privire la interesul elementelor pe care anchetatorii le vor putea aduna, la mai mult de un an de la începerea pandemiei.

Și în fața autorităților chineze cunoscute pentru opacitatea lor asupra subiectelor controversate.

Cu un management controversat în primele săptămâni ale epidemiei, puterea comunistă își laudă victoria împotriva coronavirusului. În timp ce restul lumii pare a fi copleșit de epidemie.

China a reușit să limiteze contagiunea la mai puțin de 90.000 de cazuri.

Și numărul deceselor la 4.636, conform versiunii oficiale. În timp ce virusul s-a răspândit pe tot globul, ucigând peste două milioane de oameni.

Experții OMS au fost întâmpinați în China cu propaganda partidului comunist. Portrete ale președintelui Xi Jinping și o mare de steaguri roșii

O expoziție uriașă din Wuhan dedicate gloriei Partidul Comunist aduce un omagiu salvatorilor chinezi. Experții OMS au vizitat-o ​​sâmbătă după-amiază.

Zeci de manechine în costume medicale îi întâmpină pe vizitatori, sub o mare de drapele roșii.

Portrete uriașe ale președintelui Xi Jinping domină ansamblul. În timp ce grupuri mai mici aduc un omagiu îngrijitorilor care au fost uciși de COVID-19.

Și o cronologie arată primii pași făcuți de liderul de la Beijing pentru a combate virusul.

Paturile de fier evocă și spitalele de campanie construite în câteva zile pentru a găzdui mii de pacienți și pentru a descărca spitalele copleșite.

O agendă „foarte, foarte încărcată”. Nu se știe cu ce

La ieșirea din expoziție, anchetatorii OMS nu au făcut nicio declarație presei.Organizația Mondială a Sănătății a încercat vineri să tempereze așteptările în jurul acestei misiuni.

„Aș dori să-i avertizez pe toți: succesul într-o investigație privind transmiterea de la animal la om nu înseamnă neapărat găsirea unei surse în prima misiune”, a declarat Michael Ryan, directorul operațiunilor de urgență ale OMS.

În ciuda unei „agende foarte, foarte încărcate” a echipei de experți în Wuhan, Ryan a rămas vag cu privire la programul acestora.

Cu toate acestea, el a menționat vizitele la Institutul de Virusologie Wuhan și la o piață din oraș, unde animalele exotice erau vândute vii și unde virusul putea fi transmis oamenilor.

Administrația Trump a evocat ipoteza că virusul COVID-19 ar fi putut scăpa de la institutul din Wuhan, via cercetători contaminați.

O teorie care nu se bazează pentru moment pe nimic tangibil.

 

Foto: Facebook