Evenimentul Zilei > Horoscop > Experții în apărare planetară folosesc infamul asteroid Apophis pentru un „drill”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Experții în apărare planetară folosesc infamul asteroid Apophis pentru un „drill”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Experții în apărare planetară folosesc infamul asteroid Apophis pentru un „drill”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Astăzi ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii de serviciu, sau de promisiunile făcute într-o relaţie.

 

3 martie 2021

 

Experții în apărare planetară folosesc infamul asteroid Apophis pentru un „drill”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 3 martie s-au născut Alexander Graham Bell, George Pullman, Şalom Aleihem, Jean Harlow, Diana Barrymore, Zico, Ion Iliescu.

Nimic, nimic, nimic în vechiul „Kalendar” în tradiţia dacică şi trei Sfinţi în calendarul creştin: Eutropie, Cleonic şi Vasilisc.

Dar, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă.

 

 

Cu siguranță, asteroidul Apophis nu va ajunge pe Pământ luna aceasta, dar oamenii de știință se prefac că ar putea. Adică fac un ”drill” ca la armată, o simulare, un exercițiu.

Cea mai recentă întâlnire a Pământului cu un asteroid a fost în urmă cu opt ani, când un corp spațial de mărimea unei clădiri cu șase etaje a venit, aparent de nicăieri, rănind 1.200 de oameni când a explodat peste Celiabinsk, Rusia.

Acum, oamenii de știință folosesc flyby-ul acestei luni a infamului asteroid Apophis pentru a-și testa reacția la roci spațiale potențial periculoase. Perfecționând arta apărării planetare. Apărarea planetară se concentrează pe identificarea asteroizilor și cometelor care apar în jurul Pământului, cartografierea căilor lor precise și a vedea cum se compară orbitele lor cu cea a Pământului.

Dacă un model orbital arată că un asteroid și Pământul poate să ajungă în același loc în același timp, lucrurile devin grave, în special atunci când roca spațială este mare. Acesta este genul de scenariu care a pus capăt epocii dinozaurilor, la urma urmei. Dar apărarea planetară nu este fără speranță: dacă oamenii identifică un asteroid periculos cu suficient timp înainte de impact, teoretic am putea face ceva pentru a-l abate. Ați văzut ”Armaggedon”, nu?

Prevenirea cu succes a daunelor cauzate de impactul unui asteroid va depinde de identificarea amenințării la timp, ceea ce necesită practică a observării. Dar, deși oamenii de știință au identificat până în prezent peste 25.000 de asteroizi din apropierea Pământului, majoritatea sunt prea mici pentru a provoca îngrijorări. Deci, în timp ce există o mulțime de asteroizi care sunt în jurul orbitei Pământului, majoritatea nu sunt suficient de mari sau suficient de apropiați pentru a declanșa o angoasă existențială realistă.

 Apophis și-a făcut faima pentru că nu seamănă cu majoritatea acestor roci spațiale din apropierea Pământului. Când oamenii de știință l-au descoperit în anul 2004, s-a remarcat imediat. În primul rând, este relativ mare – peste 185 de metri în diametru, potrivit NASA. Modelele bazate pe observațiile timpurii au sugerat o șansă de aproape 3% ca Apophis să se ciocnească cu Pământul la 13 aprilie 2029.

Observații mai precise au înlăturat teama de impact în anul 2029, dar îngrijorarea timpurie din jurul asteroidului a determinat numele acestuia, care face referire la un „zeu-demon, șarpe, egiptean care a personificat răul și haosul”, așa cum a spus NASA. Ați văzut ”Stargate”, nu?

În acest moment, oamenii de știință sunt încrezători că Apophis nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, pentru cel puțin câteva decenii. Dar stânca spațială va veni în vizită luna viitoare, oferind oamenilor de știință oportunități valoroase de a arunca o privire atentă asupra unui asteroid relativ mare.

Și, cu puțină imaginație, aceste flybys pot servi și ca repetiții de apărare planetară.

„Scopul este, de fapt, să-i conecteze pe toți oamenii de știință din întreaga lume, un fel de coaliție a celor vigilenți” , a declarat pentru Space.com Vishnu Reddy, expert în apărare planetară la Universitatea din Arizona, care coordonează proiectul . „Apoi mergem în această campanie de câteva luni, încercând să observăm acest obiect”.

În legătură cu acesta, uriașul asteroid Apophis va trece foarte aproape de Pământ vineri, 13 aprilie, în 2029, o zi norocoasă pentru oamenii de știință.

Apophis va fi anul acesta aproape de Pământ pe 5 martie. Asteroidul va trece la aproximativ o zecime din distanța medie Pământ-Soare – o distanță respectabilă comparativ cu evenimentul din 2029, când Apophis va trece la aproximativ altitudinea la care orbitează sateliții deosebit de înalți.

Pentru a marca apropierea din acest an, Rețeaua Internațională de Avertizare asupra Asteroizilor a instituit a treia campanie de acest fel. De apărare a Pământului. Anterior, oamenii de știință au practicat pe un asteroid numit 2012 TC4 și pe 1999 KW4, care este o pereche de roci care se înconjoară una pe cealaltă. Pentru Apophis, s-au înscris aproximativ 40 de oameni de știință din 13 țări diferite. Acești observatori pretind că Apophis nu a mai fost văzut până acum, ceea ce înseamnă că încep de la zero în ceea ce privește evaluarea cât de mult pericol reprezintă asteroidul pentru Pământ.

Nu este un scop științific”, a spus Reddy. „Scopul este să obținem noi observații, de parcă nu știm nimic despre acest obiect și încercăm să vedem unde trebuie să îmbunătățim eficiența și, de asemenea, să identificăm factorul uman. Iar când facem acest lucru la scară internațională, există o parte de diplomație, o parte de știință și o parte de apărare planetară „.

Reddy a spus că coincidența survolului Apophis care apare în timpul pandemiei continue COVID-19 a oferit o oportunitate de a înțelege cât de rezistent este sistemul de detectare a asteroizilor. În acest moment, multe observatoare de pe Pământ au fost dezafectate, închise. Totuși, majoritatea telescoapelor reușesc să continue să funcționeze, deși Reddy a spus că pandemia probabil ar fi interferat mult mai mult dacă s-ar fi întâmplat cu un an mai devreme, când instituțiile încă se luptau să răspundă corect pandemiei.

Există o cantitate rezonabilă de redundanță în apărarea planetară„, a spus el. „Chiar dacă un telescop nu mai funcționează, sau pierdem un anumit lucru, nu este posibil ca întreaga comunitate să cedeze, nici măcar într-o oarecare măsură.”

Membrii campaniei au identificat pentru definitiv Apophis în jurul datei de 19 decembrie, grație unui instrument din spațiu numit NEOWISE . După ce nava spațială, inițial o misiune astrofizică, a pierdut capacitatea inițială, oamenii de știință au reinventat-o ​​pentru a identifica noi asteroizi.

Faptul că prima descoperire a fost acordată NEOWISE a fost însă un fapt neobișnuit. În zilele noastre, majoritatea asteroizilor noi sunt descoperiți prin observațiile de la sol, în special prin telescoapele Pan-STARRS din Hawai și prin Catalina Sky Survey din Arizona.

Dar Apophis a fost dificil pentru telescoapele de pe Pământ. „Provocarea a fost că mișcarea și modul în care se mișca, a fost greu să o faci cu arcuri de observare scurte”, a spus Reddy. NEOWISE nu este niciodată îndepărtat de o țintă, prin rotația Pământului și, din moment ce observă în infraroșu, poate observa atât ziua, cât și noaptea.

NEOWISE a obținut mai întâi imaginea lui Apophis și asta datorită locului în care privim în cer și a lungimilor de undă pe care le folosim pentru a-l căuta”.  A declarat pentru Space.com Amy Mainzer, astronom la Universitatea din Arizona și investigator principal pentru NEOWISE. „Să ajungi la el, să-l descoperi pe Apophis a fost foarte distractiv!”

Există un avantaj pentru a observa un nou asteroid cu NEOWISE: Instrumentul poate determina rapid dimensiunea unei roci spațiale. Telescoapele care identifică asteroizii folosind lumină optică au probleme în a distinge între roci întunecate mai mari și roci luminoase mai mici; Vederea în infraroșu a lui NEOWISE elimină confuzia.

Și pentru această „descoperire” a lui Apophis, aspectul optic inițial s-a dovedit a fi mai amenințător decât diametrul calculat de NEOWISE. „Se poate afla rapid dacă va fi o catastrofă globală sau doar regională, deoarece se poate obține dimensiunea rapid”, a spus Mainzer. „Face o diferență de ordine de mărime în predicția pericolului.”

În timp ce un asteroid nou descoperit poate avea inițial o ușoară șansă de impact, observații suplimentare de obicei reduc această șansă la zero. „Pentru Apophis, dacă începem din nou, presupunând că nu știm nimic despre asta și l-am descoperit doar cu NEOWISE și îl urmărim, putem ajunge la părerea că există un risc rezonabil de impact din partea Apophis”, a spus Reddy.

Merită subliniat faptul că „riscul de impact rezonabil” apare doar în scenariul pe care îl practică , nu în realitatea cunoștințelor ale oamenilor de știință despre asteroid. „Desigur, dacă includeți observațiile istorice, acesta dispare, pentru că îi cunoaștem foarte bine orbita, nu ne va lovi”, a spus Reddy.

Vești bune pentru oameni, dar riscul de impact care dispare nu este util pentru sesiunea de practică. „Nu asta căutăm, vrem să vedem care sunt efectele pe teren”, a spus Reddy. Deci, la un moment dat, campania se va despărți de realitate și, în limitele sigure ale modelelor computerizate, oamenii de știință îl vor împinge pe Apophis spre Pământ.

Modificarea traiectoriei asteroidului permite specialiștilor în apărare planetară să practice fiecare etapă a procesului de răspuns la asteroid, punctul important, la urma urmei, al campaniei. Să nu pierdem din vedere că Apărarea Planetară are 300 de rachete cu dispozitive atomice sofisticate care pot intercepta un asteroid de dimensiunile lui Apophis la de trei ori distanța față de Lună. Dacă este semnalat din timp, pentru asta se fac ”drill”-urile.

Apophis a devenit mult mai ușor de observat de la „descoperirea” sa; până acum, a spus Reddy, astronomii amatori îl pot observa cu un telescop decent în curtea din spate. Dacă este o atmosferă clară și calmă.

Între timp, pentru oamenii de știință, forța inițială a „descoperirii” s-a calmat oarecum. „Există o mulțime de activități și apoi nu există altceva timp de cinci sau șase săptămâni„, a spus Reddy. Echipa, ignorând datele vechi despre Apophis, are deja o mare parte din informațiile pe care le-ar dori un expert în apărare planetară. Date care îi ajută pe oamenii de știință să determine forma sau compoziția unui obiect.

Evenimentul cheie după acest punct, cred, sunt observațiile radar”, a spus el. Aceste observații ar trebui să înceapă, astăzi, pe 3 martie. Observațiile radar planetare,  aruncă un fascicul de unde spre un obiect și apoi captează ecoul. Ele sunt cel mai puternic instrument pe care oamenii de știință îl au pentru a studia forma și locația precisă a unui asteroid.

Aceste observații sunt adesea datele finale pe care oamenii de știință trebuie să le confirme, că un asteroid va trece în siguranță pe lângă Pământ. Responsabilitatea acestor observații va reveni complexului de comunicații al spațiului profund, Deep Space Goldstone al NASA din California, după prăbușirea din luna decembrie a anului trecut a radiotelescopului de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

În legătură cu aceasta, pierderea ”oglinzii” uriașe al lui Arecibo îi face pe oameni mai vulnerabili la rocile spațiale, spun oamenii de știință

Dar NEOWISE nu a terminat cu Apophis, a spus Mainzer. Deși instrumentul s-a mutat pe alte lucrări după „descoperire”, asteroidul va reveni în câmpul vizual NEOWISE după apropierea sa. „Suntem aproape siguri că o vom detecta din nou în aprilie”, a spus ea.

Aceasta va fi o altă oportunitate valoroasă pentru știință. „Dacă îl vedem în decembrie, îl privim dintr-o direcție; când îl primim în aprilie, probabil că vom vedea din altă direcție, nu?” A spus Mainzer. Observând pe Apophis de mai multe ori, din unghiuri diferite, oamenii de știință ar putea să aibă o părere mai precisă asupra suprafeței rocii spațiale.

Putem combina aceste informații pentru a extrage, sperăm, câteva concluzii, sper că putem obține câteva detalii. Poate despre rugozitatea suprafeței, grosimea rocilor și a prafului de pe suprafața obiectului„, a spus Mainzer. „Ne poate ajuta să aflăm mai multe lucruri, dacă avem mare noroc”.

 

Pe ”Dimineața Astronomilor” s-a discutat mult despre Apophis. Sunt destul de mulți astronomi care afirmă, cu certitudine, că Apophis se va ciocni cu Pământul, după calculele lor, pe 13 aprilie 2029. Cu 60% șanse ca impactul să fie undeva, în Oceanul Pacific, la 1.800 kilometri de coastele Japoniei. Personal nu pot să verific nici pe unii nici pe ceilalți, nu am datele lor, dar ”baraka” îmi spune că nu acest asteroid se va ciocni cu Pământul! Va fi unul foarte mare și foarte rău, apărut de niciunde, nedetectat, ca cel de la Celiabinsk. Ați văzut ”Starship Trooper”? Bună întrebare!

Mă pregătesc pentru un film pe care nu l-am văzut, dar mereu lăudat de cei care se pricep. L-am descărcat. Se numește ”Love in the Afternoon”, este un film alb-negru din anul 1957 cu Maurice Chevalier, Gary Cooper și foarte tânăra Audry Hepburn. De pe vremea când se făceau Filme!

Apoi o să intru din nou pe ”Dimineața Astronomilor” poate mai aflu ceva nou. Cu speranța ca mâine să fie, neapărat, o altă zi!

 

 

HOROSCOP     3   martie   2021

 

BERBEC  Mijloc de săptămână liniştit. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii personale. Domeniul sentimental e bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Este în afara regulilor obişnuite soluţia care îţi trebuie. La vremuri de criză, trebuie o soluţie de criză. Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung.

TAUR   Astăzi dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să nu împrumuţi bani sau obiecte! Astăzi nu scoate nici un ban din buzunar. Cheltuielile facute astazi poti sa le treci direct la pagube. Poti sa te expui in public. Fii, insa, extrem de scurt. O singura fraza este de ajuns si evita decupajul din context.

GEMENI   Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu familia. Veşti bune. Zi favorabilă discuțiilor, mai ales cele scurte. Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină. Astăzi noul aduce nefericire şi insucces. Evita sa incepi proiecte noi, sau sa răspunzi imediat la o provocare. Lasă pe mâine. Sau pe „alta data”. Astazi, daca cineva iți zîmbește înseamna ca vrea să-ţi vânda ceva. Excepţiile întăresc regula!

RAC  În ceea ce priveşte meseria sau profesia ta, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, fii foarte atent şi nu pierde timpul! Vorbeşte mult, dar nu spune nimic ! Trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele  Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. O veste bună de la un  prieten.

LEU   Astăzi eşti plăcut surprins de sprijinul celor din jur, al anturajului! Mai toţi colegii răspund „prezent!” la apelul tău pentru rezolvarea unor probleme nu prea plăcute, la serviciu. Amână cu distincţie şi cu imperială bunăvoinţă orice îţi pare legat de domeniul banilor sau al poziţiei profesionale. Reflexele tale sunt bune astăzi. Dexteritatea nefiind prima calitate a Leilor, trebuie să profiți, cum poți mai bine!

FECIOARĂ  Stelele îţi indică că trebuie să te odihneşti ca să dai răgaz organismului să se obişnuiască cu schimbarea de anotimp. Nu face şi nu primi vizite, însă socializează pe net sau vorbeşte la mobil! Puterea ta de concentrare pare sa-ti joace feste, asa incat este bine sa diminuezi influenta Lunii prin odihna, alimente naturale şi puţin sport. Astazi nu lua hotărâri importante, nu te repezi să tragi concluzii, pentru că influentele stelelor sunt inşelatoare şi confuze. Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.

BALANŢĂ  Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, dar şi atenţia care trebuie s-o acorzi serviciului, relaţiilor cu ierarhia şi cu colegii tăi! Nu pleca la drum! Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Nu este prea devreme să incepi să-ti faci planuri de vacanţa de Sf. Paști, dar trebuie sa iei in consideratie cu mult realism resursele proprii și distopia sanitară.  Detaliile sunt mai importante, astăzi!

SCORPION   Configuraţia stelară arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar mai puţin fericit cu semnele de apă si pământ. Un semn de foc te poate ajuta astăzi foarte mult. Ceva se intampla in anturajul tau. O intriga, un complot, ceva – soapte in amurg şi întâlniri de cărvunari pe inserate. Este momentul sa pregăteşti contramasurile, sau măcar să afli despre ce este vorba. Complot să fie, dar să știm și noi!

SĂGETĂTOR   O zi ca cea de astăzi ai vrea să ai mai multe! Te simţi bine, în formă, optimist şi poţi să faci faţă uşor problemelor şi încercărilor zilnice. Zâmbeşte, vorbeşte puţin şi ascultă mai mult! Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc o să ajungi unde iti doresti. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca şi „rectificările” în coşul zilnic. Seară romantică, poate acasă, în barul din bucătărie, sau la un spectacol online. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci. Mâine este o nouă zi, trebuie să ai încredere!

CAPRICORN   În mijlocul unui carusel ameţitor, care este viaţa ta cotidiană, în ziua de astăzi găseşti o oază de relaxare, poate şi un izvor de competenţă profesională. O zi plăcută, bine aspectată. Configuraţia planetelor îţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios! Mai bine du-te la cumpărături în supermarket sau, acasă, la o cafea cu prietenele, sigur, după orele de program.

VĂRSĂTOR  Astăzi ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii de serviciu, sau de promisiunile făcute într-o relaţie.  Stelele te sfatuiesc sa te odihnesti ceva mai mult azi, ba chiar sa rupi ziua in doua cu o siesta sud-americana, pentru ca te asteapta o săptămana agitată, densă şi prin urmare obositoare! Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, la o cină cu toți cei dragi.

PEŞTI  Se pare că astăzi eşti prea încăpăţânat, după părerea anturajului. Dacă întâlneşti o opoziţie organizată, fii calm, nu ai altă soluţie decât să amâni ceea ce vrei să faci pentru o zi mai bună. Speculatiile financiare sunt prost influenţate astăzi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu. Nu te lua dupa cine stie ce aiureli din presă, sau de aiurea pe net, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar inamicii au și ei problemele lor. Analizeaza bine şi vei vedea că este o situaţie obiectivă.