Expertele contabile Ileana Cernea şi Valentina Muşuroiu, care au întocmit expertiza din dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vor fi judecate sub control judiciar, după ce instanţa a înlocuit măsura arestului preventiv.
Potrivit Mediafax, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţiile formulate de Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu în cazul deciziei din 5 februarie a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a constatat legalitatea arestului preventiv, după trimiterea lor în judecată, în dosarul în care sunt judecate pentru că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza în dosarul lui Marian Oprişan, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţi. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, Cernea şi Muşuroiu fiind deja eliberate din arest.
În 3 februarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată, în arest preventiv, pe expertele financiar-contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea), pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, şi Elena Valentina Muşuroiu, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, expertul Liviu Macovei a fost trimis în judecată în libertate, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Expert ales de judecători
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ileana Roxana Cernea a fost desemnată de instanţă, la termenul din 10 iulie 2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul în care a fost judecat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, alături de alte persoane. Ulterior, la termenul de judecată din 25 septembrie 2014, instanţa a încuviinţat cererea formulată de avocatul lui Marian Oprişan de înlocuire a expertului iniţial recomandat, cu expertul Elena Valentina Muşuroiu.
Expertiza financiar-contabilă trebuia făcută de Ileana Roxana Cernea, însă aceasta a fost de acord ca Elena Muşuroiu să conceapă şi să întocmească raportul de expertiză, acceptând concluziile consemnate de către aceasta.
"Raportul, în care se statua inexistenţa vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanţă, fără a verifica realitatea afirmaţiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul şi totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în faţa legii şi interesul participanţilor la procesul penal şi al statului în aflarea adevărului şi respectarea legii. În acest fel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul împiedicării sau îngreunării tragerii sale la răspundere penală, prin crearea unei situaţii apte se genereze pronunţarea unei soluţii de achitare faţă de acesta. De asemenea, a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratura Judecătoriei Cluj-Napoca, în data de 09.01.2015", au scris procurorii DNA în rechizitoriu.
A semnat fără obiecții
Liviu Macovei, expert parte al lui Valeriu Iacob, inculpat în dosarul de la Judecătoria Cluj-Napoca, este acuzat că a acceptat să semneze raportul de expertiză financiar-contabilă, deşi ştia că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă, Ileana Cernea.
"În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în acelaşi dosar, Macovei Liviu a înlesnit încălcarea atribuţiunilor de serviciu de către inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecinţa directă a vătămării drepturilor şi intereselor părţilor din dosar şi a statului, prin semnarea, în data de 08.01.2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă din dosarul menţionat, raport despre care cunoştea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanţă, ci de către expertul parte Muşuroiu Elena Valentina", au precizat procurorii. Dosarul celor două experte este judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Un dosar istoric
La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.
Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Dosarul a fost strămutat de mai multe ori la diferite instanţe, iar din 7 iulie 2010 era pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. După nouă ani de procese, în 6 februarie, Marian Oprişan a fost achitat pentru infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual. Instanţa a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, pentru infracţiunea de uz de fals.