Expert Forum a lansat, astăzi, un raport despre oportunitatea introducerii votului electronic prin internet.
Raportul a fost întocmit în urma unei vizite de documentare și ale mai multor întâlniri cu experți electorali, membri ai comisiilor electorale sau academicieni din Estonia, Finlanda și Letonia.
"Chiar dacă votul electronic reprezintă una dintre marile controverse ale utilizării noilor tehnologii, state precum Estonia sau Franța au reușit să implementeze proceduri de vot prin internet. Sunt și multe exemple unde votul electronic (fie prin mașini, fie pe internet) a fost eliminat, fiind considerat periculos", susțin cei de la Expert Forum.
Potrivit acestora, alte țări, cum ar fi Republica Moldova, fac pași importanți pentru introducerea metodei de vot în perioada următoare.
Estonia este singura țară care aplică votul prin internet pentru toate tipurile de alegeri și este până în prezent unul dintre cele mai de succes exemple.
Expert Forum consideră că votul anticipat prin internet poate fi una dintre soluțiile alternative pentru asigurarea posibilității de a vota pentru alegătorii care se află în străinătate.
Fiecare dintre tipurile de vot la distanță (corespondență, electronic, anticipat în secțiile de votare) prezintă propriile dezavantaje, dintre care secretul votului și riscul de fraudare sunt cele mai importante.
"Politicienii trebuie să stabilească înainte de toate obiective, principii legate de arhitectura sistemului și să își asume răspunderea și consensul politic asupra proiectului. Discuția trebuie să se poarte public, transparent, prin consultări cu toți cei interesați, dar în special cu beneficarii direcți, care sunt cetățenii. În implementarea unui astfel de sistem trebuie să primeze interesul alegătorilor și nu calculele financiare sau populismele. De asemenea, partidele politice și autoritățile electorale trebuie să facă eforturi pentru a atrage încrederea alegătorilor, unul dintre fundamentele funcționării sistemului în țările unde votul electronic este aplicat cu succes", arată Expert Forum.