Expert Forum atenționează că România plătește partidelor politice una dintre cele mai mari sume din UE. EFOR a arătat că în 2018 partidele politice au fost subvenționate cu 37 de milioane de euro și că sunt necesare reguli mult mai bine definite pentru a se asigura transparenţa cheltuielor partidelor. Expert Formum a mai menționat că în ultimii 10 ani finanțarea partidelor politice a crescut de mai bine de 20 de ori, mult peste rata inflației sau a creșterii PIB.
„Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate. Acumularea de fonduri în perpetuitate - dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual - poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă", se arată în comunicatul EFOR, preluat de Agerpres.
Modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate și în afara campaniei electorale, potrivit EFOR, este esențial. De asemenea, rolul Curții de Conturi este foarte important. CC trebuie să verifice subvenţiile şi activităţiile de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP. Pe lângă transparența banilor cheltuiți de partide, în contextul în care finanțarea de la stat crește an de an, Expert Forum mai atrage atenția și asupra faptului că trebuie clarificată situaţia juridică a fondurilor din subvenţie rămase în conturile partidelor la finalul anului.