Experimentul Piatra Neamț (I). Numiri politice, corupție și improvizație în ”spitalul groazei”

Experimentul Piatra Neamț (I). Numiri politice, corupție și improvizație în ”spitalul groazei”

”Hidranții h3, h4, h5 ,16,17 ,19 ,20 ,34 ,46 au robineți blocați. Chiar dacă avem sursă de apă, nu putem să-i acționăm”,a explicat Valentin Ciobanu, patron firmă de securitate la incendiu. Este fost consilier local PNL. Recent a fost declarat incompatibil, pentru că firma lui a avut contracte și cu companiile primăriei în perioada în care acesta făcea parte din consiliul local. De câțiva ani, firma lui se ocupă și de verificarea hidranților spitalului.

”În clădirea veche a spitalului nu era apă. Coloana de apă era uscată”, spune el despre situația din decembrie 2020. A fost în control și în iunie 2020, înainte de incendiu, dar susține că nu mai găsește rapoarte de la atunci.

Alex Filimon este noul manager al spitalului și primul din ultimii 9 care și-a câștigat funcția printr-un concurs. De profesie economist , și-a făcut studiile în Canada. ”Eu ce să zic, de când am venit am schimbat vreo 50 de hidranți d-ăștia”, spune managerul. Hidranții defecți și toate celelalte deficiențe semnalate de ISU sunt probleme sistemice care apar an de an în rapoarte, încă din 2015.

Dedesubturile numirilor politice. Rolul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț

Chestionat de ce e o miză așa de mare din punct de vedere politic Spitalul județean, fostul manager Marius Ghineț a fost tranșant: ”Banii, de ce să nu va răspund direct. Banii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucian Micu, managerul aflat la conducerea spitalului în timpul incendiului, nu a dorit să acorde un interviu echipei Pro TV. Echipa mers la Ionel Arsene, șeful consiliului județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul. Politicianul PSD este anchetat în două dosare DNA, fără legătură cu spitalul. El a numit 6 din cei 8 manageri din 2020 și are propriul reprezentant în consiliul de administrație al spitalului, iar consiliul poate controla oricând activitatea spitalului.

Reporter: Vi se pare normal ca toți acești manageri care au fost, pe care dumneavoastră i-ați numit, niciunul de exemplu, pe parcursul a doi ani și anul cu pandemia și în anul dinainte când nu era presiunea atât de mare, să nu fi sesizat și să fi încercat să rezolve o problemă atât de simplă cum este de a repara niște hidranți? Ionel Arsene: ”Dumneavoastră știți siguri că nu funcționau hidranții?” Reporter: Da. Ionel Arsene: ”De unde?” Reporter: De la ISU, că e în rapoartele ISU, declarațiile medicilor... Ionel Arsene: ”ISU, atunci când au fost și au făcut controale, nu le-a pus în vedere să rezolve?” Reporter: Ba da. Ionel Arsene: ”Da, eu n-am știut asta”.

Sursa: Știrile Pro TV

Citește și Exclusiv. Milioane de euro cerute ca despăgubiri în cazul incendiului de la Piatra Neamț