Experimentul inovator aruncă în aer tot ce se știa până acum! Au răsărit plante în solul prelevat de pe Lună. FOTO

Experimentul inovator aruncă în aer tot ce se știa până acum! Au răsărit plante în solul prelevat de pe Lună. FOTO sursa: Arhiva EVZ

Oamenii de știință americani au cultivat pentru prima dată semințe în solul lunar colectat de către agenția spațială americană NASA, o realizare care ar putea îndeplini o dorință mai veche a cercătorilor de a folosi plantele de pe Pământ pentru a susține avanposturile umane pe Lună.

Cercetătorii din Statele Unite au declarat joi că au plantat semințe ale unei buruieni minuscule numită Arabidopsis Thaliana - în 12 recipiente mici de dimensiunea unui deget, fiecare purtând o mică mostră de material extras în timpul misiunilor Apollo din 1969 și 1972.

Solul lunar, cunoscut și sub numele de regolit lunar, are particule ascuțite lipsite de material organic, care diferă foarte mult de solul de pe Pământ. Prin urmare, nu se știa dacă semințele vor germina. Dar, după două zile, au încolțit și au crescut după cum se paote observa în imaginile de mai jos.

O tavă care arată plantele crescute în timpul experimentului

Ne puteți urmări și pe Google News

Este pentru prima dată când o plantă de pe Pământ a fost sădită în sol prelevat de pe Lună

Recipientele au fost plasate în laborator la temperatura de 23 de grade Celsius, sub lumini LED de nuanță roz. După 3 zile, seminţele au încolţit, iar în fiecare recipient a fost lasată câte o singură plantă să crească timp de 20 de zile. După cele 20 de zile, frunzele plăntuțelor au fost recoltate și supuse analizei privind activitatea genomică a lor.

Ținând cont de calitatea solului de pe Lună (regolit lunar), oamenii de ştiinţă nu aveau certitudinea că seminţele vor germina. Marea surpriză a fost când, după o perioadă, seminţele sădite în acele recipiente au încolţit, iar plantele au început să se dezvolte.

Specia de plante Arabidopsis thaliana este văzută încolțind la un laborator al Universității din Florida

„Când am văzut acea abundenţă de muguri verzi apărând în toate recipientele, ni s-a tăiat răsuflarea”, a declarat profesoara de horticultură Anna-Lisa Paul, directoarea Centrului Interdisciplinar de Cercetări Biotehnologice din cadrul Universităţii Florida şi coautoare a acestui studiu publicat în revista Communications Biology.

„Plantele pot să crească în regolit lunar. Acest exemplu are o importanţă uriaşă şi deschide calea spre explorări viitoare care pot folosi resurse de pe Lună şi, probabil, de pe Marte”, a adăugat ea.

Cercetătorii cred că în viitor putem merge pe Lună şi să ne creştem surse proprii de hrană

Cu toate acestea, unul din coautorii studiului, Rob Ferl, vicepreşedinte-asistent al departamentului de Cercetare din cadrul Universităţii Florida, a dezvăluit că a simţit „multă bucurie atunci când a privit viaţa făcând ceva care nu mai fusese făcut niciodată până acum”.

Să vezi plantele crescând reprezintă o realizare, pentru că acum putem să mergem pe Lună şi să ne creştem surse proprii de hrană, să ne curăţăm aerul şi să ne reciclăm apa folosind plante, la fel cum le folosim aici, pe Pământ. Este şi o revelaţie atunci când putem spune că viaţa terestră nu se limitează la Terra.

Datorita ciclului rapid de viaţă şi cunoasterii in detaliu a genomului său de către cercetători, planta Arabidopsis thaliana este folosită pe scară largă în cercetarea ştiinţifică, inclusiv în experimente anterioare de pe orbita Pământului.

Premieră în lumea cercetării! O plantă care crește pe Terra a fost sădită în sol prelevat de pe Lună de NASA

Ei au aflat astfel că regolitul care a suferit o expunere mai îndelungată la radiaţia cosmică şi la vânturile solare pe suprafaţa Lunii este mai puţin ospitalier pentru creşterea plantelor.

Plantele terestre ar putea să-i ajute pe oameni să locuiască pentru perioade îndelungate în adăposturi amenajate pe alte corpuri cereşti, precum Lună şi Marte, aşa cum se arată şi în filmul „The Martian” din 2015, în care un astronaut american a cultivat cartofi într-o seră pe „Planeta Roşie”, scrie infoactual.ro.