Există un loc în România în care o casă costă doar 500 de euro. Este cunoscut drept „satul-fantomă”. Peisajul îţi taie răsuflarea. Foto

Există un loc în România în care o casă costă doar 500 de euro. Este cunoscut drept „satul-fantomă”. Peisajul îţi taie răsuflarea. Foto Sursa: https://calatorinbascheti.ro

Există un loc în România uitat de lume unde sărbătorile sunt inexistente, ceasurile parcă au înlemnit, iar luminile vin de la lămpi cu petrol unde, probabil, se spun povesti ca altă dată.  Odată ajunși aici, liniștea te izbește și te înspăimântă, deoarece nu vezi decât case părăsite, ulițe pustii și nici țipenie de om. 

Gherdealul este un sat aproape părăsit, aflat la trei kilometri de centrul comunei Bruiu, din județul Sibiu. Casele și turla bisericii săsești se văd de departe, de pe drumul pietruit care șerpuiește spre cătunul aproape pustiu.

În Gherdeal este o liniște apăsătoare care nu mai este tulburată nici măcar de orologiul bisericii. Mulți oameni doar visează la ideea de a avea o casă de vacanță undeva la munte sau într-o zonă cât mai liniștită, dar există acest un loc în România unde o casă costă doar 500 de euro.

Gherdeal este cunoscut drept „satul-fantomă al Transilvaniei”

Gherdeal este aşezat între dealuri acoperite de păduri, vizita în această localitate putând fi ase­muită unei călătorii în timp, locul fiind cunoscut drept „satul-fantomă al Transilvaniei”. Această denumire nu sugerează neapărat că pe uliţele prăfuite şi prin casele rămase fără locatari ar pândi spirite neliniştite, ci povesteşte mai degrabă despre faptul că Gherdealul nu este atât un sat, cât mai degrabă amintirea a ceea ce a fost odată demult, un loc vesel şi plin de viaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au mai rămas şapte locuitori. Iar renumele loca­lităţii a ajuns până în Germania, după ce în 2002-2003 s-a filmat documentarul „Gherdeal“, în care este zugrăvită viaţa retrasă a ultimului sas din sat.

1200px Gherdeal

Cine se aventurează aici se poate bucura de peisaje de basm

„Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul. Pe atunci era un sat frumos și bine populat. Sașii au plecat în Germania sau în Austria, cei care au rămas și-au făcut un rost pe la oraș. Acum este aproape pustiu și cei mai mulți locuitori au peste 60 de ani”, au declarat sătenii.

Gurtlen este denumirea germană a satului de la marginea judeţului Sibiu. Aici erau, în urmă cu treizeci de ani, două școli, o grădiniță, cooperativă și peste 100 de case semeţe şi îngrijite nemţeşte. Majoritatea sunt acum nişte ruine sumbre.

Gherdealul a rămas aproape fără viaţă, dar are, totuşi, o umbră de speranţă... Un sas din Germania, uimit de farmecul locului, s-a apucat să construiască aici o pensiune. Omul de afaceri nu locuiește în România, ci în Germania, și a cumpărat jumătate de sat ca să-și deschidă afacerea cu pensiunea ce poartă numele de „La trei”, scrie lumeasatului.ro.