Rusia este deranjată de exerciţiul militar de amploare pe care în pregăteşte NATO la frontiera UE şi acuză Alianţa de infiltrare în alegerile prezidențiale.
Rusia acuză NATO. General-maior în rezervă Leonid Ivlev, deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea regiunii Crimeea, a apreciat că apropiatele exerciții de amploare ale NATO sunt o manifestare a „naturii agresive a țărilor acestui bloc militaro-politic și o demonstrație a pregătirii pentru un război cu Rusia”, relatează Rador Radio România.
Rusia acuză NATO. „Argumentele” generalului Ivlev
Generalul rus susţine că exercițiile NATO Steadfast Defender 2024 - care vor începe la sfârșitul lui ianuarie și vor dura până în mai - nu întâmplător coincid cu campania pentru alegerea președintelui Rusiei, până la învestirea sa în funcție.
„În afară de manifestarea naturii agresive a țărilor NATO, mai ales a SUA, și demonstrația pregătirii pentru un război cu Rusia, aceste exerciții au și un alt scop. Acela de a intimida alegătorii ruși. De a distorsiona exprimarea voinței lor la alegerile prezidenţiale”, a spus generalul rus.
Iar acest lucru este deja un amestec direct în treburile interne ale Rusiei. De aceea noi trebuie să fim gata nu numai de apărare, dar să și dăm dovadă de patriotism și maturitate politică la apropiatele alegeri", a spus Ivlev pentru RIA - Novosti.
Exerciţiul NATO care îl sfidează pe Putin
Comandantul-șef al forțelor unite ale NATO în Europa, Christopher Cavoli, a comunicat că Alianța va începe săptămâna viitoare „cele mai mari exerciții din ultimele decenii"Steadfast Defender 2024. La aceste exerciții sunt angrenați în jur de 90 de mii de militari. Exercițiile vor dura câteva luni.
Este una din cele mai mari detaşări NATO de la încetarea războiului rece. Doar Marea Britanie va contribui cu 20.000 de membri ai personalului militar. Precum şi cu nave de război şi avioane de luptă.
„Pot anunţa astăzi că Marea Britanie va trimite personal în număr de aproximativ 20.000 pentru a lua parte la una dintre cele mai ample detaşări NATO de la sfârşitul Războiului Rece”, afirmă ministrul Apărării, Grant Shapps, într-un discurs rostit la Lancaster House.
Rusia acuză NATO. Alianţa îşi consolideză trupele
Alianţa NATO şi-a consolidat numărul trupelor aflate în pregătire ofensivă, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.
În acest timp, statele NATO au susţinut Kievul cu ajutor militar, economic şi umanitar.
„Forţele noastre militare îşi vor uni forţele cu cele din 30 de state NATO, plus Suedia. Oferind garanţii vitale împotriva ameninţării lui Putin”, a declarat ministrul englez al Apărării.
Săptămana trecută, premierul britanic, Rishi Sunak, a anunţat că Marea Britanie îşi va spori susţinerea pentru Ucraina în următorul an financiar cu 2,6 miliarde de lire sterline (3,19 miliarde de dolari) – o creştere cu 200 de milioane de lire faţă de ultimii doi ani.
Agenția de Securitate Națională a Poloniei estimează că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni. Anunţul a fost făcut de șeful Biroului pentru Securitate Națională al țării într-un interviu acordat pentru Nasz Dziennik.
Predicția agenției de securitate naționalăa Poloniei vine ca răspuns la un raport publicat de germani. Acesta avertizează națiunile occidentale că Rusia poate lansa un atac direct împotriva NATO în „ doar șase până la 10 ani”. O evaluare cu care Securitatea Națională a Poloniei nu este de acord.
De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Kremlinul a amenințat în mod regulat Polonia și statele baltice cu forță militară. În acelaşi timp au fost lansate mai multe avertismente de atac nuclear.