Exerciţiile fizice zilnice îi feresc pe copii de obezitate

Până la 5 ani, micuţii ar trebui să facă în jur de 15 minute de efort susţinut pe zi. După această vârstă, au nevoie de o oră de sport.

Sportul, făcut zilnic în copilărie, în timpul liber şi la şcoală, ar putea reduce obezitatea cu o treime. În plus, un regim alimentar sănătos şi mai puţine ore petrecute în faţa televizorului îi ajută pe copiii supraponderali să scadă în greutate într-un an, potrivit unor noi studii prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la München şi citate de publicaţia „Daily Mail“.

Specialiştii citaţi de aceeaşi publicaţie susţin că micuţii cu vârsta de până la 5 ani ar trebui să facă maximum 15 minute de efort susţinut zilnic, în timp ce copiii mai mari ar avea nevoie de o oră de sport în fiecare zi. Mişcarea întăreşte muşchii La vârsta de 2-5 ani, copiii învaţă să-şi suporte singuri greutatea corpului şi să-şi controleze muşchii. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Maryland’s Department of Kinesiology arată că mersul este cea mai bună modalitate pentru ca micuţii să-şi folosească majoritatea grupelor de muşchi.

Copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani ar trebui să facă maximum 15 minute pe zi de activitate susţinută, precum fotbal sau înot. Celelalte tipuri de mişcare ar trebui să fie făcute în funcţie de propriile lor nevoi. „Organismele tinere nu sunt capabile să suporte activitatea prelungită necesară pentru îmbunătăţirea sistemului cardiovascular şi a flexibilităţii“, este de părere pediatrul Eric Small. Ciclism şi jogging Copiii şi adolescenţii cu vârsta între 5 şi 18 ani ar trebui să facă cel puţin o oră de activitate fizică moderată pe zi, susţin medicii. Cu cât fac mai multă mişcare la această vârstă, cu atât este mai bine pentru ei, afirmă Ken Fox, fiziolog la Department of Health and Exercise Science de la University of Bristol. Cu toate acestea, la copiii cu vârsta între 5 şi 10 ani, exerciţiile intense nu sunt recomandate, deoarece oasele nu sunt bine dezvoltate.

Cele mai potrivite sporturi pentru ei sunt joggingul, înotul, ciclismul, deoarece îi ajută să-şi menţină greutatea normală. În adolescenţă, băieţii pot creşte în talie cu 9 cm pe an, iar fetele cu 8 cm pe an, din cauza modificărilor hormonale. La fete, acest fenomen începe mai repede, pe la vârsta de 12-13 ani şi se termină în jurul vârstei de 18 ani, în timp ce băieţii au nevoie de încă doi ani pentru dezvoltarea completă. La vârsta de 18 ani este cel mai uşor ca tinerii să-şi menţină greutatea datorită metabolismului rapid.