Social-democrații și liberalii și-au pedepsit ieri disidenții din partid care aveau funcții politice în Senat
În timp ce președintele PSD Liviu Dragnea negocia cu liderii județeni ai partidului debarcarea premierului Mihai Tudose, iar fostul prim-ministru își căuta la rândul său aliați în PSD, președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, a distribuit pe 8 ianuarie o scrisoare deschisă în partid.
Cursă
În cele șapte pagini ale documentului scrie că „partidul nostru a acceptat suspendarea democrației interne”, că trebuie „să abandonăm iluzia falselor unanimități” și „să considerăm legitime și opiniile cu care nu suntem de acord”. Mai este avansată ideea unei „conduceri colective a partidului”. O lovitură fără perdea pentru Liviu Dragnea și o critică fățișă a stilului acestuia de conducere.
Pe linie ierarhică, Bădălău este nr. 2 în partid și succesorul statutar al președintelui PSD. „Este un document bun, un punct de vedere al domnului Bădălău. Este un material de analiză foarte serios”, a reacționat, Dragnea, ironic.
Istoric negru
Relația dintre cei doi se degradase încă din vara anului trecut, când Dragnea nu a vrut să-l susțină pe Bădălău pentru șefia Curții de Conturi. După care au urmat contrele publice. Bădălău a ridiculizat discursul lui Dragnea despre „statul paralel și ilegitim” spunând că expresia este un pleonasm. A zis că aleșii PSD nu ar trebui să meargă la proteste pentru că au multă treabă în Parlament. A susținut dreptul premierului de a da miniștri afară din Guvern, fără acceptul lui Dragnea.
Pedeapsa
Așa că, la formarea Guvernului, organizația lui Bădălău, PSD Giurgiu, nu a primit nicio funcție de ministru deși e cea mai performantă filială județeană în toate scrutinele electorale din ultimii 4-5 ani. În timpul formării Guvernului, Bădălău a plecat din țară.
Ieri, numărul 2 din PSD a pierdut funcția de vicepreședinte al Senatului, prin votul colegilor săi de partid. O „gaură” lunară de peste 1.729 de lei pentru Bădălău: un vicepreședinte al Senatului câștigă lunar 10.882 de lei, în timp ce un senator simplu ia 9.153 de lei.
Pe lângă bani, Bădălău pierde biroul spațios pus la dispoziție de Senat, consilierii angajați la birou său, precum și mașina cu șofer.
Telefonul roșu din PNL
După ce președintele PNL Ludovic Orban și senatorul PNL Daniel Zamfir s-au criticat în spațiul public de câte ori au avut ocazia, cel din urmă a fost schimbat ieri de la şefia Comisiei Economice a Senatului.
„S-a vrut capul lui Zamfir, domnul Orban îl are”, a zis senatorul. Înainte de ședință, Zamfir l-a acuzat public că Orban că a „înroșit telefoanele” senatorilor ca să îi monteze împotriva lui. Zamfir va pierde „bonusul” lunar de 712 de lei pe care îl primește la salariu un senator care conduce o comisie parlamentară: în loc de 9.865 de lei pe lună, liberalul va încasa 9.153 de lei.
Cotroceni
În paralel, sedința depu taților PNL a debutat ieri cu reproșurile lui Cezar Preda, care și-a certat colegii că sunt prezenți la ședințe doar când se împart funcții, au relatat pentru EVZ surse liberale. Preda a vrut să le facă o poză, ironic, ca amintire. Pentru șefia grupului PNL din Camera Deputaților au candidat ieri liderul în funcție Raluca Turcan și fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu.
Surse din PNL au spus EVZ că Săftoiu a ridicat tonul în ședință și a spus că speră că nimeni nu crede că Traian Băsescu dădea telefoane de la Cotroceni să impună liderii de grup ai PDL. Aluzie la acuzațiile lui Daniel Zamfir că Orban le-ar fi spus deputaților PNL că Turcan este aleasa lui Klaus Iohannis. „Au fost colegi care au reclamat că Orban a dat telefoane. Fiecare și-a făcut lobby și mergem înainte”, a declarat pentru EVZ deputatul Florin Roman. Săftoiu a pierdut la votul secret.