Politia din Rusia a arestat ieri un student suspectat ca a difuzat pe internet o inregistrare video cu executiile a doi barbati, comise de o grupare neonazista rusa.
Tanarul s-a predat singur fortelor de ordine, in regiunea Krasnodar (sudul Rusiei), sustinand ca el este cel care a postat pe web filmul, difuzat prima data duminica, pe site-ul Livejournal.com, releva AFP.
Inregistrarea video arata cativa barbati mascati care striga „Glorie Rusiei!”, dupa care executia celor doi barbati - unul decapitat, iar celalalt impuscat in cap, intr-o padure, sub un drapel nazist. O victima a fost prezentata ca fiind originara din fosta republica sovietica Tadjikistan (Asia Centrala), iar cealalta din Daghestan (republica din Caucazul rus).
Potrivit politiei regionale, tanarul „este un adept al national-socialismului si, timp de doi ani, a difuzat pe internet incitari la ura rasiala”. Totusi, deocamdata, nu se stie daca inregistrarea video care a facut valva in Rusia este autentica, ancheta fiind in plina desfasurare. Un reprezentant al organizatiei pentru apararea drepturilor omului, Memorial, a declarat ca a vazut filmul si pare autentic.
O grupare obscura iese la rampa Intre timp, inregistrarea a fost revendicata de un grup necunoscut - Partidul rus national-socialist. Potrivit cotidianului „Kommersant”, ar fi vorba despre „bratul armat” al miscarii neonaziste Societatea national-socialista. Aceasta organizatie a dezmintit insa pe site-ul sau informatia.
In ultimii ani, in Rusia s-au inmultit atacurile impotriva caucazienilor si strainilor de culoare sau asiatici, acestea fiind atribuite, adesea, nationalistilor radicali. Problemele au izbucnit in special din cauza faptului ca, dupa destramarea URSS, milioane de imigranti (multi musulmani) au venit in Rusia in cautarea unui loc de munca. In iulie, politia l-a arestat pe autorul unui site neonazist extrem de accesat, care prezenta inregistrari ale unor atacuri asupra strainilor.
Anul trecut, la nivelul Rusiei, 539 de persoane au cazut victime unor acte rasiste, cu 17% mai mult fata de 2005. Potrivit organizatiei nonguvernamentale Sova, specializata in studiul xenofobiei, din cele 539 de persoane, 54 au murit.