Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. USR-PLUS și PSD au aceeași politică: opoziție la Iohannis și la PNL
Exclusiv. USR-PLUS și PSD au aceeași politică: opoziție la Iohannis și la PNL

Exclusiv. USR-PLUS și PSD au aceeași politică: opoziție la Iohannis și la PNL

Alianța USR-PLUS face echipă cu PSD. Atacă cot la cot pe șeful statului, la pachet cu PNL. Atitudinile progresiștilor nu sunt o noutate. Sunt o recidivă.

De când au intrat la guvernare, țintele predilecte de atac ale celor de la USR-PLUS sunt miniștrii și liderii PNL precum și președintele Iohannis. Șeful statului este cel care a susținut crearea actualei coaliții majoritare pe care o protejează cu scopul de a asigura o guvernare coerentă. Ca partid de Opoziție, PSD a abordat până acum un război de tranșee doar cu PNL. Pe progresiști, socialiștii lui Vasile Dîncu și Marcel Ciolacu îi ocolesc amical.

Iohannis îl cheamă la raport pe ministrul USR al Justiției

Klaus Iohannis i-a stârnit ieri pe cei de la USR-PLUS și pe liderii PSD pentru că i-a solicitat ministrului progresist al Justiției, Stelian Ion, “să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, după cum a precizat șeful statului pe FB.

Cei de la USR-PLUS au arătat însă că nu sunt deranjați atât de clasarea dosarului, cât de solicitarea președintelui care îi dă de lucru ministrului USR de la Justiție.

Ungureanu de la USR, protectorul din interes al lui Voiculescu de la PLUS

Primul userist care l-a atacat pe Iohannis pe acest subiect a fost deputatul Emanuel Ungureanu, “vânătorul” tuturor celor care îndrăznesc să îl critice pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Ungureanu și Voiculescu au de ani de zile interese comune în sistemul medical din România.

Useristul îl face “pesedist” pe Iohannis și îl trimite la ski

”Rușinos! Schamlos(în limba germană). Președintele Iohannis care a numit-o pe Giorgiana Hosu în fruntea DIICOT este responsabil direct din punct de vedere moral și politic de „trântirea” dosarului 10 august. Pervers, în stil pesedist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămurească povestea clasării dosarului 10 august. Domnul Iohannis mai bine mergea la ski zilele acestea…” a postat pe FB deputatul USR Ungureanu.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, mai puțin agresiv decât cei de la USR

Ungureanu este un recidivist.  Formulările useristului sunt mai contondente chiar decât ale șefului PSD, Marcel Ciolacu.

PSD, ca partid de opoziție, e de așteptat  să-i critice pe cei aflați la Putere. Și, în anumite cazuri, sinonimi cu USR-PLUS prin limbajul necontrolat. Nu a fost însă în cazul de față: „Oamenii politici din România ar trebui să se hotărască! Respectă independența justiției și se abțin de la comentarii privitoare la deciziile judecătorești definitive. Sau nu respectă independența justiției și pun presiune pe judecători atunci când o sentință definitivă nu le convine din punct de vedere politic”, a comentat șeful PSD Marcel Ciolacu, intervenția lui Iohannis.

“Klaus Iohannis o ia pe arătură”

Alt userist, alt atac la președinte. Deputatul USR Mihai Polițeanu a recurs ca și colegul lui, Ungureanu, la un limbaj licențios la adresa șefului statului. În primul rând pentru a-l apăra pe ministrul Justiției și, în al doilea rând, pentru a-l profila ca vinovat pentru clasarea dosarului, pe Klaus Iohannis.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Preşedintele. Hai să ne oprim în a da senzaţia că un politician, fie el şi ministrul Justiţiei, poate sau trebuie să influenţeze mersul unui dosar în Justiţie. Putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluţie. În cazul dosarului 10 august, în mod clar principala instituţie vinovată este DIICOT. Însuşi Preşedintele Iohannis a numit-o procuror şef DIICOT pe Giorgiana Hosu”, a comentat Mihai Poliţeanu pe Facebook.

Polițeanu de la USR a crescut pe spatele Alinei Mungiu Pippidi și al Monicăi Macovei

Deputatul USR Mihai Polițeanu este un migrator oportunist. Și-a început cariera politică în 2015 în partidul creat de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, M10, după ce nu a reușit să se introducă în fostul PDL. Pe Monica Macovei și formațiunea ei, M10, i-a abandonat când le-a fost mai greu. Polițeanu este și un ong-ist. S-a ridicat în anul 2003 pe spatele fundației Societatea Academică Română (SAR) a Alinei Mungiu Pippidi pe care a părăsit-o pentru a se lipi în anul 2005 de Monica Macovei, când aceasta a fost numită ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu.

ONG-istul userist a fost invitat în 2015 de Iohannis, la Cotroceni

Din anul 2015, Polițeanu și ONG-ul lui, “Inițiativa România” devin fani USR. În același an a fost invitat, alături de alte ONG-uri progresiste finanțate de miliardarul american George Soros la Cotroceni, la consultările inițiate de Iohannis pentru formarea unui nou guvern după demisia lui Victor Ponta.

Într-un editorial recent, politologul Alina Mungiu Pippidi a scris că o parte din ONG-urile fidele progresiștilor  care au făcut campanie pentru USR-PLUS sunt sub controlul serviciilor secrete. În această enumerare apare și numele actualului deputat USR, Mihai Polițeanu.

Mungiu Pippidi îl suspectează pe Polițeanu de relații cu serviciile secrete

“Că veni vorba, societatea civilă albăstruie din timpul manifestațiilor “Rezist!”s-a autodemascat frumos (pentru mine, nici o surpriză, pentru alții poate).(…) E vorba de ONG-urile strânse de Mihai Politeanu, și, desigur, de comunitățile online gen “Corupția Ucide!”, pentru al căror control se duc mereu bătălii. Importante, că e clar că securismul nu ucide, sau am avea pe acest faimos site independent ceva voci critice contra numirilor de către USR-PLUS a unor securiști.”

Postarea useristului Mihai Polițeanu de pe FB pe tema “Klaus Iohannis-Dosarul 10 august” a fost criticată de multe persoane care au susținut poziția șefului statului.

Vox populi: “Dacă tăceai, filosof rămâneai. Nu înțelegi pe ce lume trăiești

„Dacă tăceai, filosof rămâneai. Vrei să te remarci cu orice preț, sau chiar nu înțelegi pe ce lume trăiești? Sunt unul care contribui la leafa ta și a tuturor judecătorilor din România, și ca mine sunt milioane în țara asta. Ințelegi pe ce poziții ne aflam? Noi, cei care producem plus-valoare, suntem angajatorii voștri. Iar voi sunteți angajații noștri, cărora, prin intermediul impozitelor, vă plătim salariile pentru a presta niște servici benefice întregii societăți.”

“Ți-e clar asta? Și fiindcă suntem angajatorii voștri, care vă plătim lefurile în fiecare lună, vrem să știm cum se justifică o decizie definitivă prin care alți angajați ai noștri ne iau la omor pe noi, angajatorii voștri, fără vreun motiv. Și pentru care nu vor trebui să dea vreodată socoteală. Și asta vrem s-o aflăm azi, nu peste 6 sau 8 luni când judecătorului i se va năzări să își justifice decizia în scris. Intelegi asta #MihaiPoliteanu ?”.

Este doar unul din multele comentarii postate pe Facebookul useristului.

Șeful statului îi cheamă frecvent la meditații pe miniștrii progresiști

Atitudinea lui Klaus Iohannis față de cei de la USR-PLUS este protectoare. Dar, în ultimul timp, a devenit și cam nerăbdătoare. De când au intrat la guvernare, miniștrii și șefii USR-PLUS sunt chemați frecvent de șeful statului la discuții la Cotroceni pe teme privind activitatea guvernamentală. Ultima întâlnire a avut loc cu două zile în urmă, când Iohannis i-a chemat din nou pe ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe vicepremierul Dan Barna și pe premierul Cîțu.

Ministrul USR Cristian Ghinea este corigentul guvernului

Ghinea gestionează Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,4 de miliarde de euro, bani europeni alocați României pentru redresarea economiei și a societății afectate de pandemia covid. Ghinea întârzie deschiderea programului către cei interesați, companii private și de stat, administrații locale și centrale, invocând tot felul de pretexte. Useristul s-a declarat nemulțumit de sistemul informatic pregătit în acest scop și a lansat acum public un concurs de idei pe această temă.

Răbdarea lui Klaus Iohannis e pusă la încercare

Dezinteresul ministrului progresist de a primi proiectele venite din partea actorilor economici și administrativi a creat o stare de nervozitate celor interesați. Cu atât mai mult cu cât Ghinea, alt ong-ist de bază al progresiștilor, și-a manifestat în repetate rânduri interesul pentru favorizarea ONG-urilor la accesarea de fonduri europene. Comisia Europeană așteaptă ca până în luna aprilie, România să trimită proiectele la Bruxelles.

Klaus Iohannis nu a făcut public până acum nici un reproș către liderii progresiști. Primul a fost cel adresat ieri ministrului Justiției, Stelian Ion.

Barna se crede șeful lui Cîțu în Guvern

Premierul Florin Cîțu s-a trezit săptămâna trecută cu un atac din partea șefului USR, Dan Barna, care a spus că nu premierul este cel care poate recurge la remanieri, așa cum scrie în Constituție, ci doar liderii coliției de guvernare. Barna a fost trimis să citească legea fundamentală a statului și de către premier, și de către președintele PNL, Ludovic Orban.

Contrar atitudinii belicoase a lui Dan Barna, premierul Cîțu a declarat la B1 TV  că “actuala guvernarea de dreapta va rămâne la putere timp de opt ani de zile.”

Optimismul premierului este contrazis de specialiști. Sociologul Bruno Ștefan a declarat la Ev.Z. că în anul 2023 USR-PLUS vor rupe guvernarea și vor intra în Opoziție alături de PSD de unde, împreună, vor ataca PNL cu scopul de a câștiga alegerile generale din anul 2024.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: