O nouă alianță politică de dreapta, din care nu va face parte PNL, se prefigurează pe scena politică. în contextul anului electoral 2024. Primul pas a fost deja făcut, iar discuțiile exploratorii au avut loc. USR, Forța Dreptei și PMP ar putea juca un rol important la viitoarele alegeri cu condiția ca liderii lor, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac să se înțeleagă și să treacă peste orgolii. O astfel de alianță ar putea aduna voturile alegătorilor de dreapta, nemulțumiți de guvernarea PNL – PSD.
O nouă alianță politică de dreapta, din care nu va face parte PNL, se prefigurează pe scena politică, în contextul anului electoral 2024. Un acord politic și o viitoare alianță între USR, Forța Dreptei și PMP, în perspectiva anului electoral 2024 nu este ceva imposibil de realizat. Cele trei formațiuni au mai multe lucruri în comun, care le-ar putea aduce într-o alianță, pentru viitoarelor alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
În primul rând nici USR, nici Forța Dreptei și nici PMP nu sunt suficient de puternice încât să obțină un scor bun, în afara unei alianțe, în 2024. Conform ultimelor sondaje, USR este cotat la 10 – 12% în preferințele alegătorilor, PMP la 5%, iar Forța Dreptei nici măcar nu trece pragul electoral, cu 2 – 3%. Împreună, într-un pol politic, ar putea face o figură mai bună, cu condiția să iasă din letargie și să se manifeste ca adevărate partide de opoziție.
În al doilea rând, toate trei formațiunile se declară de dreapta și văd drept adversar politic principal PSD-ul. Mai mult, în al treilea rând nu sunt tocmai într-o relație bună cu PNL, partidul aflat în acest moment la guvernare. Liberalii i-au tratat de sus, cu aroganță, în diferite ocazii, iar acest lucru s-ar putea întoarce împotriva lor.
Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EVZ
Antipatia față de PNL i-ar putea aduce împreună
Mai mult, cele trei partide mai au în comun antipatia față de PNL, dat fiind că relațiile pe care le-au avut cu formațiunea lui Nicolae Ciucă nu s-au încheiat tocmai bine. USR a fost scos de la guvernare, în urmă cu un an, de liberali, și înlocuit cu PSD. Mai mult, USR tocmai a ieșit slăbit politic după divorțul de PLUS-ul lui Dacian Cioloș și își caută noi aliați pentru a-și întări poziția. Cu atât mai mult cu cât partidul condus de Cătălin Drulă a devenit ținta atacurilor concentrate ale PSD și PNL.
Pe de altă parte, Ludovic Orban și partidul pe care îl conduce,Forța Dreptei, nu dorește nici o colaborare cu PNL, din care s-au desprins. O astfel de înțelegere este exclusă, susține Orban, câtă vreme liberalii guvernează cu social-democrații. Drept urmare, și această formațiune își îndreaptă atenția spre alte partide, în vederea unei coaliții sau alianțe politice.
Ultimii dezamăgiți de PNL sunt cei din PMP, partid care își dorește să continue pe scena politică, dar care are șanse minime să reușească de unul singur. De curând, PMP a încercat o fuziune cu PNL, însă discuțiile s-au împotmolit.
Liberalii preferă să-i adune pe membrii PMP de care au nevoie, aleși locali și primari, cu bucata, iar nu să cedeze funcții și poziții de conducere în cadrul unei fuziuni. În aceste condiții, cu orgoliul rănit, Eugen Tomac nu exclude o discuție pentru formarea unui pol de dreapta fără PNL.
Primul pas spre colaborare s-a făcut deja
Primul pas spre constituirea unei alianțe a partidelor de opoziție s-a concretizat deja, sub forma unei scrisori comune pe care liderii USR, Forța Dreptei și PMP au semnat-o de curând. Ei au solicitat Guvernului să refuze acordarea de vize turistice cetăţenilor ruşi.
Un alt pas important s-a făcut în Camera Deputaților, unde USR și Forța Dreptei au colaborat la moțiunea simplă împotriva Ministrului Energiei, Virgil Popescu.
În contextul acestor demersuri au avut loc o serie de „discuții exploratorii” legate de o eventuală colaborare pe mai departe, conform unor surse politice. Dacă cele trei partide vor găsi și pe mai departe subiecte comune de acțiune, este foarte posibil ca legăturile să se strângă. Astfel ar putea avea loc o discuție mai așezată pentru o alianță electorală în vederea alegerilor din 2024.
Subiectele care îi despart pe Drulă, Orban și Tomac
Pentru ca o astfel de alianță USR – Forța Dreptei – PMP să se realizeze, este nevoie ca fiecare dintre cei implicați să dea dovadă de înțelepciune și să renunțe la orgolii.
Este destul de dificil, mai ales că se pune problema celui care va conduce coaliția. Reprezentanții USR sunt dispuși să prea inițiativa formării unei alianțe a partidelor de opoziție. Însă, mai multe surse din partid spun că o astfel de construcție nu-l poate avea în frunte decât pe Cătălin Drulă. Aceasta deoarece USR are cel mai mare număr de parlamentari și aleși locali.
De partea cealaltă, Forța Dreptei ar putea revendica această poziție, de lider, pentru Ludovic Orban, invocând experiența sa politică. Orban este în politică de la începutul anilor 1990, când mulți dintre membrii USR nici măcar nu existau fizic. La fel și PMP ar putea revendica poziția de lider al alianței pentru unul dintre liderii săi, chiar dacă Eugen Tomac este prins la Bruxelles, în Parlamentul European.
Un alt punct de dezacord ar putea fi candidatura la președinția României. USR își dorește propriul candidat, la fel ca și Forța Dreptei, care vizează locul pentru Ludovic Orban. Mai maleabili într-o astfel de discuție ar fi cei de la PMP, deși n-ar fi exclus ca și aceștia să propună un pretendent la scaunul de la Cotroceni.
Ce consecințe ar avea pentru PNL
Pentru PNL, înființarea unei astfel de alianțe, din care ar fi exclus, ar echivala cu o lovitură de ciocan. Chiar dacă în acest moment perspectiva unui astfel de scenariu pare destul de îndepărtată, stârnește îngrijorare în rândul liberalilor. Partidul lui Nicolae Ciucă, deși cel mai mare de pe dreapta eșicherului politic, s-ar vedea izolat, iar acest lucru l-ar afecta electoral.
Deja partidul are de suferit din cauza alianței pe care a făcut-o cu PSD, după ce patru ani de opoziție în care i-au declarat pe social-democrați cei mai mari adversari politici. Liberalii și-au pierdut numeroși votanți din cauza alianței pe care au făcut-o cu PSD la guvernare. Chiar dacă liderii partidului fac eforturi majore să explice și să justifice acordul cu social-democrații, nu sunt foarte convingători.
În plus, neînțelegerile dintre cele două formațiuni, pe diferite teme ale guvernării, arată că actuala coaliție nu este nici pe departe atât de stabilă pe cât ne este prezentată. Puțini sunt cei care mai cred că acordul cu PSD a avut un alt obiectiv decât acela de a permite PNL să se rămână la putere până la finalul ciclului electoral, în 2024.
Alegătorii de dreapta se simt trădați și abandonați de liberali, motiv pentru care își vor căuta un nou partid sau alianță căreia să i se alăture. În caz contrar, vor rămâne acasă în ziua votului, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, considerând că nu au motive să-și exercite dreptul de a alege.
Or, în aceste condiții, este loc suficient de manevră pentru un pol politic format de USR, Forța Dreptei și PMP, cu condiția să se manifeste ca o alternativă puternică de opoziție.