Exclusiv. Un nou atac aerian în Fâșia Gaza, în urmă cu o oră. Israelienii cer armatei să nu oprească ofensiva

Exclusiv. Un nou atac aerian în Fâșia Gaza, în urmă cu o oră. Israelienii cer armatei să nu oprească ofensiva

La capătul a aproape 80 de ore de așteptare de la prima rachetă lansată asupra Israelului de membrii grupării paramilitare palestiniene islamiste Hamas, armata a avut prima reacție dură.

O ofensivă militară derulată după o strategie în care s-a țesut o capcană în care au căzut sute de teroriști, acțiune din culisele căreia Evenimentul zilei a relatat în exclusivitate. A fost momentul în care oficialitățile militare de la Ierusalim au anunțat că acel raid nu va fi ultimul, că va fi urmat de altele, la fel de puternice. Aseară a avut loc un atac, iar astăzi dimineață, câteva zeci de avioane au ”tocat” ținuturile palestiniene din Fâșia Gaza producând distrugeri însemnate.

Presiunile asupra armatei israeliene nu vin acum din exterior, pe linie politică, ci chiar din interiorul țării. De la populație!

Orașele din sudul israelului, cele mai vizate de atacurile teroriștilor

Raidurile aeriene asupra teroriștior au continuat astăzi dimineață cu un alt atac-surpriză care a vizat 35 de locații din Fâșia Gaza, zonă unde este ”cartierul general” al grupării Hamas. Locul de unde sunt coordonate sutele de lansări zilnice de rachete asupra Israelului. Mai ales asupra sudului țării, spre orașe precum Așkelon sau Beer Șeva, unde populația este permanent expusă acestor atacuri mortale. Motiv pentru care oamenii aproape că nu mai ies din buncărele din beton armat ale locuințelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza unui plan militar aflat în plină desfășurare, nu mai puțin de 54 de avioane de luptă ale armatei israeliene au bombardat intens zone studiate anterior prin satelit, despre care oferiseră infiormații și serviciile secrete israelite. Înainte de atac, spun oficiali israelieni, populația civilă a fost avertizată să părăsească zona pentru că urmează un bombardament. Timpul de reacție oferit de la primul semnal de alarmă a fost de 10 minute, maximum 15 minunte.

Înainte de raid, populația a fst avetizată cu ”lovituri de ciocan”, rachete speciale, de mică putere. Timpul de reacție, 15 minute

”În această dimineață, 54 de avioane de luptă ale aviației israeline au bombardat intens zone din Fâșia Gaza au fost studiate atent planurile locului și au fost vizate 35 de locații. Pentru a nu exista victime colaterale sau pentru a exista cât mai puține printre civili, armata a anunțat populația să evacueze zona. Au fost trimise un fel de rachete de semnalizare de mică putere care explodeză la mică distanță de imobile, fără a produce pagube, ci doar zgomot.

Ca un sunet de ciocan care lovește o tablă. De atunci, populația a avut la dispoziție până la 15 minute să evcueze casele. Dacă au făcut-o, nu știm. În raid au fost distruse nouă case ale unor lideri care nu erau acolo și, foarte important, 15 kilometri de tuneluri. Acele ”peșteri” din care se trage asupra noastră și unde se refugiază teroriștii. E o distrugere uriașă pentru teroriștii Hamas pentru că la construcția unui singur kilometru de tunel sunt investiți o jumătate de milion de dolari”, ne-a dezvăuit Herman Berkovits, medicul cu origini românești al premierului Beniamin Netanyahu.

”Israelienii de rând cer ca armata să nu se oprească până când teroriștii nu vor fi înfrânți”

Conform informațiilor care răzbat dinspre Fâșia Gaza, situația teroriștilor nu pare să fie una tocmai bună. Din punct de vedere militar se estimează că în urma distrugerilor produse de bombardamentele aviației israeliene, membrii grupării Hamas ar mai fi rămas ”doar” cu vreo 10.000 de rachete, cele mai multe cu rază mică de acțiune care nu pot lovi la mai mult de 40-50 de kilometri de locul lansării.

În plus, cei aproximativ două milioane de civili și, implicit, teroriștii Hamas, nu mai primesc apă potabilă, curent și gaze ca înainte. Acum, de aceste utilități beneficiază doar câteva ore pe zi ceea ce le face viața pe timp de război și mai greu de suportat, alături de lipsa hranei.

”Situația grea în are se află, i-a făcut pe teroriștii Hamas să ceară încetarea focului. Întâi au vrut ceva temporar, acum cer oprirea completă a ofensivei militare israeliene. Muniția li se termină, estimăm că ar mai avea aproximativ 10.000 de rachete, cele mai multe cu rază scurtă de acțiune, cu  alimentele nu stau prea bine, iar de utilități - apa potabilă, gazul și curentul -, beneficiază doar cîteva ore pe zi. E dramatică situația lor, dar Israelul nu va opri bombardamentele. Și presiunile nu vin din exterior, pe linie diplomatică, politică, ci din interiorul țării noastre. Populația ne cere să mergem până la capăt. Israelienii de rând cer asta. Ca armata să nu se oprească până când teroriștii nu vor fi înfrânți. Oamenii s-au săturat să tot fie bombardați, să trăiască cu familiile, cu copiii, în teroare, numai în buncăre”, a mai spus doctorul Berkovits.

Terorștii Hamas au trimis un comando spre o platformă de exploatare a gazului din Israel

Înainte de atacul de astăzi, teroriștii Hamas lansaseră 60 de rachete ”scurte” spre Israel, spre Așkelon și Beer Șeva, dar nici una nu și-a atins ținta pentru că au fost interceptate și distruse.

Palestinienii au încercat chiar să distrugă, atât pe cale aeriană, cu rachetete, cât și într-o acțiune de comando terestru, o platformă de exploatere a gazelor aflată în Marea Mediterană, în apele teritoriale ale Israelului, dar foarte aproape de Fâșia Gaza.

Atacul aerian a fost respins de echipamentul antiaerian al armatei israeliene, iar acele trupe de scafandri au fost anihilate înainte de a lovi ținta. Ca măsură de precauție, exploatarea pe acea platformă industrială a fost oprită pe termen nelimitat.