Au trecut aproape două luni de la tragedia produsă la Piatra Neamț unde zece pacienți au murit și alți șase, plus un medic care se afla în gardă, au suferit răni și arsuri grave în urma unui incendiu care a cuprins două dintre saloanele Secției ATI a spitalului din localitate.
În încercarea de a afla cauza aceslui incendiu ucigaș, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani folosesc, în afara metodei clasice - expertiza tehnică - și o alta modernă, în mediul virtual. Experții simulează incendiul pe calculator, într-un program special pe care-l ”alimentează” progresiv cu toate informațiile pe care le dețin despre sinistrul ucigaș.
La scurt timp de la producerea tragediei s-au vehiculat mai multe cauze ar fi putut sta la originea sinistrului care a ucis zece pacienți, a rănit alți șase internați la ”Reanimare”, dar și un medic care se afla în gardă în acea zi. S-a vorbit inițial că ”vinovat” ar fi fost un cablu supraîncălzit aflat lângă o butelie de oxigen care ar fi amplificat flăcările, pentru ca, mai apoi, să se facă referire și la o priză.
Însă, nici una dintre cele două ipoteze nu a prins contur și, prin urmare, nu a putut fi considerată de pompierii militari de la ISU Piatra Neamț cauză oficială a tragediei.
Două expertize se derulează în paralel: una tehnică și una pe calculator
În acest context, experții petroșăneni de la INSEMEX - care și-au recoltat probe din saloanele distruse de flăcări - au demarat propriile investigații științifice pentru a stabili ce a condus la producerea sinistrului. Este vorba de două tipuri de expertize la care se lucrează în același timp.
Pe de o parte clasica expertiză tehnică - bazată pe interpretări științifice ale probelor ce sunt supuse unor temperaturi în condiții similare celor din spital la momentul izbucnirii flăcărilor -, adică un incendiu controlat provocat la scară mult mai mică în halele institutului.
Pe de altă parte, cercetătorii se folosesc de tehnica modernă pe care o au la dispoziție și mută totul într-un calculator. Cu ajutorul unui program special simulează, în cele mai mici detalii, nenoriocirea de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
Programul este ”alimentat” cu informații din anchetă
”Cu ajutorul unui program special, introducem în calculator toate datele, elementele și informațiile de care dispunem. Studiem fotografiile făcute în saloane înainte și după incendiu, să putem avea o comparație. Ne folosim de orice detaliu, cât de mărunt ar părea că este, de mărturiile supraviețuitorilor pentru a înțelege ce au văzut și ce au auzit în acele momente, pentru a ne crea o imagine asupra a ceea s-a întâmplat acolo.
În acest moment, nu avem toate elementele. Lucrăm la geometria locului după care, treptat, vom completa informațiile în mediul virtual până ce vom ajunge la momentul când îi vom da foc. Firește, totul va fi o simulare pe calculator care sperăm să ne ajute să descoperim cauza care a stat la originea incendiului. Este însă un procedeu științific de durată ale cărui rezultate le vom corobora cu datele obținute din teren de specialiștii noștri”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.
Zece pacienți morți, alți șase răniți și un medic erou transferat cu arsuri grave în Belgia. Nici o cauză, nici un vinovat
Nenorocirea de la Spitalul Județean din Piatra Neamț s-a produs la data de 14 noiembrie, puțin după ora șase seara. Atunci, două saloane ale Secției ATI - unde se aflau pacienți bolnavi de COVID-19 în stare gravă și foarte gravă -, au fost cuprinse de flăcări. Singurul care a intervenit așa cum a putut, salvând astfel viețile unor oameni imobilizați la pat, condamnați să ardă de vii -, a fost medicul de gardă Cătălin Denciu. Sacrficiul său supraomenesc aproape că era să-l coste viața pentru că în timpul operațiunii de salvare a suferit arsuri extem de grave care au necesitat transferul său în Belgia, la un spital militar.
În toată nebunia creată din motive încă necunoscute, care fac și obiectul unei anchete a procurorilor care au lucrat și la incendiile devastatoare de la Maternitatea Giulești (2010) și Colectiv (2015), au murit zece pacienți, iar alți șase au suferit arsuri grave. O tragedie pentru care, cel puțin deocamdată, nimeni nu este vinovat.